joi, 15 noiembrie 2018

Cartea – leagăn de cuvinte și Lumină caldă sosiți din orașul Iași


Natalia Roșca, Filiala „Onisifor Ghibu”

Pe data de 15 Noiembrie, 2018 în Sala Nuciferă a Bibliotecii „Onisifor Ghibu” a avut loc lansarea volumului „IN NOMINE MENTIS, ANIMA” de Shanti Nilaya, susținută de prof. univ. dr Traian-Dinorel Stănciulescu. Invitați de onoare ai evenimentului au fost: Prof. univ. dr Traian-Dinorel Stănciulescu; Vitalie Răileanu - critic literar, istoric; Shanti Nilaya - poetă; Gutiera Prodan, jurnalistă, pictoriță; Lidia Grosu - poetă, publicistă și cercetătoare;   Veronica Bumbu - poetă, Tatiana Afanas-Creciun - scriitoare; Victor Cobzac - pictor, poet, fotograf ș.a

Evenimentul a început cu un cuvânt de salut, din partea directorului Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, Vitalie Răileanu: „Suntem bucuroși să primim oaspeții de peste Prut. Sper că ne vom revedea și în cadrul altor evenimente, aici, dar și de cealaltă parte a Prutului.” Referindu-se la volumul, „IN NOMINE MENTIS, ANIMA” Dl. Vitalie Răileanu a apreciat înalt poeziile autoarei și a menționat că poeta Shanti Nilay, și-a găsit calea prin carte, unde cartea este un prieten de nădejde, care ne dă povețe, ne învață lucruri pe care nu le știam, ne conduce într-o lume frumoasă, la care mulți dintre noi nici nu au visat.” 

În continuare, invitatul special din România, Traian-Dinorel Stănciulescu,  vorbește despre genericul temei de astăzi, „Iată un titlu de carte căzut parcă din cer…” dintre un filosof / om de știință iubitor de înțelepciune şi un poet iubitor de iubire va fi dăruit public minții şi inimii umane, spre a defini o stare de comuniune cu toţi cei deschiși la bucuria darului spiritual. Dlui a calificat volumul de poezie lansat de Shanti Nilaya ca pe un cuprins aparte în poezia contemporană de la noi: „Pentru întâia oară în cunoașterea lumii, „IN NOMINE MENTIS, ANIMA”„ÎN NUMELE MINȚII, INIMA” se va asocia profund prin sensibilitatea luminoasă, a poetei Shanti Nilaya.

Shanti Nilaya, a cărei pseudonim literar înseamnă Ultima Casă a Păcii a vorbit despre volumul ei ca despre un dar făcut publicului: un dar la care s-au contribuit artiști virtuali, profesori universitari și ea, Shanti Nilaya, în calitate de poetă.

Shanti Nilaya și Traian-Dinorel Stănciulescu au oferit un recital pe două voci, lecturând poezii cuprinse în volumul lansat, dar și în alte volume, într-un adevărat performance în care muzica, imaginile, cuvintele au prilejuit o formă de înălțare spirituală.