marți, 13 noiembrie 2018

Centenarul Marii Uniri în viziunea copiilor


Ludmila CAPIȚA, bibliotecar principal, Filiala „Transilvania
           
România  este patria noastră a tuturor românilor.
E România celor de demult și acelor de mai apoi.
E patria celor dispăruți și a celor ce va să vie.
Barbu Ștefănescu Delavrancea

În anul 2018 comemorăm 100 de ani de la evenimentul politic major al anului 1918: desăvârșirea statului național român, realizată prin unirea provinciilor românești cu România. La început a fost Unirea Basarabiei cu România, în 27 martie 2018, mai apoi a Bucovinei cu România, în 28 noiembrie 1918, iar toate acestea au culminat cu unirea Transilvaniei cu Țara Mamă România, la 1 decembrie 1918. Cele trei uniri formează împreună Marea Unire de la 1918, iar în 2018, la 100 ani de la acele evenimente, sărbătorim

CENTENARUL MARII UNIRI
În acest context Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru”, în parteneriat cu Școala primară nr. 83 „Grigore Vieru”, Instituția Publică Școala-grădiniță nr. 152 „Pas cu pas" au organizat un concurs cu tematica: „Centenarul Marii Uniri în viziunea copiilor”. Scopul acestui concurs a fost de a promova valorile artistice, literare și istorice în rândul elevilor, stimularea tinerelor talente și nu în ultimul rând poziționarea valorilor artistice în centrul inițiativelor educaționale de către instituțiile participante.                                                                                                    
În data de 12 noiembrie la Biblioteca „Transilvania” a avut loc Inaugurarea Expoziției-Concurs dedicată Centenarului Marii Uniri și ceremonia de premiere ale elevilor câștigători.  
      
Dna Parascovia Onciu, directorul Bibliotecii „Transilvania”, a dat start activității,  prin discursul său despre importanta Centenarului Marii Uniri și colaborarea fructuoasă  cu instituțiile participante: Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru”, Școala primară nr. 83 „Grigore Vieru”.                                                                                                   
 Moderatoarea activității a fost Florina Breazu, profesoară de istoria artelor plastice. Dnei  le-a vorbit copiilor despre Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru”,  care este unica instituție de stat preuniversitară cu profil artistic din Republica Moldova, ce formează specialiști în domeniul artelor plastice, începând cu anul fondării 1969. Liceul poartă numele pictorului Igor Vieru din 1989, iar în 2011 este transformat în Liceu Academic de Arte Plastice „Igor Vieru”.

La concurs au participat 47 elevi de la Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru”, 26 elevi de la Școala primară nr. 83 „Gr. Vieru” și 5 elevi Școala-grădiniță nr. 152 „Pas cu pas”.                                                                                                                          
Echipa de jurizare formată din artiști plastici, profesioniști în domeniu: Oleg Cojocaru, Igor Savin și Olga Guțu au analizat lucrările elevilor expuse la concurs, selectând 19 lucrări, care au fost apreciate clasându-de pe  locurile:  
                                                 
Locul I ­­­a fost obținut de lucrările : „Hora unirii” de Alexandru Cucuetu, cl. a III-a Școala primară nr. 83 „Gr. Vieru”; „Uniți prin cuget, uniți prin simțiri” de Lukas Ambrono, cl.IV-a, Instituţia Publică Şcoala-grădiniţă nr. 152 „Pas cu pas"; „Clopotele Uniri” de Ana Maria Antohi, cl. a VI-a, Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru”.    
                                                      
Locul II a fost obţinut de lucrările: „Doar un fir de ață ne desparte”, de Artur Culai, cl. III-a, Instituția Publică Școala-grădiniță nr. 152 „Pas cu pas"; „Crucea ne unește pe veci”, de Arsenie Caisîn, cl. a VI-a, Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru”, România mare nu are hotare”, de Nicoleta Ivanov, cl. a III-a „B” Școala primară nr. 83 „Gr. Vieru”. 
     
Locul III a fost obținut de lucrările: „O sută de ani nu ne despart”, de Victor Ciobanu, cl. III-a, Instituția Publică Școala-grădiniță nr. 152 „Pas cu pas"; „Împreună ținem un viitor”, de Nicoleta Derivolcov, cl. a VIII-a, Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru”, „Marea Unire 1918”, de Maria Ioniță, cl. a III-a „B” Școala primară nr. 83 „Gr. Vieru”. Dna Diana Blanuța, profesoară de istorie la Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru” a înmânat mențiunile și premiile (truse de pictură), copiilor câștigători și profesorilor care și-au adus aportul în organizarea acestui concurs și instruirea tinerelor talente. Toți participanții s-au ales cu mențiuni de participare.  
                                                   
Micile opere de artă ale copiilor premiați sunt un prilej de mândrie pentru noi și sunt expuse în holul Bibliotecii „Transilvania”, pentru a fi admirate de cei interesați de arta frumosului. Datoria noastră este să-i încurajam și să-i sprijinim pe copiii talentați din comunitatea în care trăim, oferindu-le spațiu pentru prielnic, lejer  pentru a-și dezlănțui talentele.