joi, 15 noiembrie 2018

Hora Ştiinţei Hasdeu 2018 la Biblioteca „Hristo Botev”


Angela OLĂRESCU,
Şef, Filiala „Hristo Botev”


                                                                          Ştiinţa este o sistematică curiozitate…

Ziua Științei în Republica Moldova se sărbătorește în fiecare an la 10 noiembrie. Cu acest prilej, Biblioteca Municipală B.P. Hasdeu” al treilea an consecutiv desfășoară Campania de comunicare a științei. În acest an a decurs cu denumirea Hora Științei Hasdeu 2018, în perioada 10-14 noiembrie. Campania de comunicare a științei are drept scop educarea pentru știință a utilizatorilor din comunitatea chișinăuiană și a bibliotecarilor. Filiala Hristo Botev” s-a implicat activ cu potențialul ei de bibliotecari în această Campanie prin informarea comunității despre Hora Științei Hasdeu 2018, folosind diverse forme de activitate. În așa mod i-am adunat în horă şi i-am familiarizat pe utilizatorii noștri de toate vârstele cu cele mai mari realizări ale Științei în diverse domenii, selectate din cele mai captivante cărți de popularizare a științei din colecția bibliotecii.

A dat start Campaniei amenajarea expoziției Știința este o putere (10.11.2018) care include cărți despre științele naturii, despre marile descoperiri ale științei care au schimbat lumea, despre călătorii extraordinare ce s-au soldat cu mari descoperiri geografice din istoria omenirii, cărți ce dezvăluie multe din tainele şi curiozitățile mediului înconjurător, diverse enciclopedii pentru copii şi maturi. Expoziția s-a bucurat de succes la utilizatorii noștri pe tot parcursul săptămânii tematice.

 

Am publicat pe blogul bibliotecii revista bibliografică Библиографический обзор: Сегодня почемучказавтра творческая личность (10.11.2018). Pentru această revistă s-au selectat cărţi după tematica respectivă. Aici sunt reprezentate cele mai minunat editate cărți, frumos ilustrate şi foarte interesante după subiect. Majoritatea sunt enciclopedii ce deosebit de captivant povestesc copiilor despre modul de organizare a lumii, despre marile descoperiri ale omenirii, despre creațiile științei. Enciclopediile prezintă informație utilă şi interesantă atât pentru micii noștri utilizatori, cât şi pentru cei maturi.


A preluat estafeta Campaniei Hora Ştiinţei Hasdeu 2018 Concursul de erudiție Постигая вселенную (11.11.2018) ce a fost desfășurat cu o grupă de utilizatori tineri. Concursul dat a inclus întrebări ce ţin de științele naturii, descoperiri ale ştiinţei, lumea plantelor, lumea animalelor, spațiul cosmic etc. Copiilor le-a plăcut mult această formă de activitate, deoarece şi-au demonstrat ce ştiu cu referire la această tematică şi şi-au extins arsenalul de cunoștințe despre știință şi realizările ei.

Revista bibliografică Ştiinţa cognitivă pentru liceeni(12.11.2018) desfăşurată în baza Expoziţei de carte Ştiinţa este o putere, le-a oferit utilizatorilor noștri liceeni informație utilă despre cercetările științifice efectuate de savanții renumiți din întreaga lume în trecut şi în prezent, în baza unei game largi de enciclopedii şi cărți despre ştiinţă.


În data de 13 noiembrie, în parteneriat cu Liceul Teoretic „M. Sadoveanu”, am desfășurat discuția/dezbatere Descoperiri în spațiul cosmic împreună cu elevii clasei a III-a, unde s-a conversat despre cosmos, cosmonauți, nave cosmice, tipuri de avioane, aeroplane etc. Am rămas plăcut surprinși că copii au fost comunicabili, activi, plini de idei. Curiozitatea elevilor nu avea margini, întrebările curgeau ca ploaia. În aceeași zi, la bibliotecă a avut loc discuția/dezbatere Жизнь одного гения (despre biografia savantului Stephen Hawking) cu un grup de utilizatori ai bibliotecii. Viaţa destul de complicată a renumitului savant contemporan Stephen Hawking a fost o luptă dârză pentru viață, dar chiar şi în fotoliul de invalid fizicianul genial a continuat elaborarea teoriei cosmologiei cuantice, unul dintre fondatorii căreia este Dumnealui. Ulterior, în cadrul Serviciului „CinemaParc” utilizatorii au vizionat filmul Вселенная Стивена Хокинга, fiind impresionați de viața şi activitatea savantului.

La 14 noiembrie s-a desfășurat discuția/dezbatere Curioși să cunoaștem lumea din jur cu participarea preșcolarilor de la Academia copiilor FasTracKids”, care face parte din programul săptămânal al Serviciului „Pasionaţi de lectură”. La activitatea dată s-a conversat cu copiii despre diverse descoperiri din lumea plantelor, animalelor, spațiului, tehnologiilor şi transporturilor ş.a. folosind enciclopediile pentru copii şi cărţile instructive, inclusiv cele de întrebări şi răspunsuri, precum şi Expoziția de carte Ştiinţa este o putere. Copii au fost curioşi să afle multe lucruri interesante şi captivante despre lumea din jurul lor, au fost activi şi vioi în timpul discuţiei. Discuţia/dezbatere în cauză a încheiat Campania Hora Ştiinţei Hasdeu 2018 la Biblioteca Hristo Botev”.