vineri, 16 noiembrie 2018

Hora Ştiinţei Hasdeu la Biblioteca „Onisifor Ghibu”


Dina Sicorschi, șef oficiu
Biblioteca „Onisifor Ghibu”

Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” ne-a provocat printr- o frumoasă încercare, de pe 10 până pe 14 noiembrie cu toții suntem în feeria activităților pentru campania HORA ŞTIINŢEI HASDEU.

Biblioteca „Onisifor Ghibu” de asemenea  a venit în întâmpinarea utilizatorilor cu un program determinat. Toți vizitatorii au putut să-și încânte văzul și contemplația cu expoziții de carte: Literatura SF, Galeria Științei. De asemenea Biblioteca noastră a fost inundată de culorile picturilor doamnei Gutiera Prodan, Feeria culorilor.

Ştiinţa şi arta sunt văzute, în general, ca două domenii diferite, deşi ele au puncte comune, se sprijină şi se completează reciproc. Comunicarea Ştiinţa ascunsă în artă prezintă câteva exemple din istoria artei universală, care demonstrează că realizarea acestor creații din domeniul arhitecturii şi picturii, care n-ar fi fost posibilă fără o reală bază de cunoștințe exacte venite din domeniul ştiinţei.

O altă activitate de avangardă a fost lansarea cărții: Alexandra de Veronica Pârlea-Conovali. La eveniment au participat personalități marcante: Eugenia Danu – dr. în ştiinţe istorice; Scriitorul Vasile Căpăţână; dr.Nicolae Schiţco; criticul şi istoricul literar Lidia Grosu; Eugenia Marin – Om Emerit; Sergiu Sumcă – ziarist; Ştefan Sofronovici - cercetător științific; Eugenia Balmoş - cercetător științific; Natalia Sandu – profesoară. Pe parcursul evenimentului Veronica Pârlea-Conoval a interpretat câteva piese muzicale, fiind acompaniată de compozitoarea Olga Trudov.

Evenimentul dat a înnobilat HORA ŞTIINŢEI HASDEU, care a avut loc în incinta Bibliotecii „Onisifor Ghibu”. Lansarea de carte a fost moderat de directorul bibliotecii, criticul şi istoricul literar Vitalie Răileanu. 

În continuare HORA ŞTIINŢEI HASDEU s-a materializat prin prezența unui grup de elevi de la Liceul Teoretic ,,Principesa Natalia Dadiani", care au participat la o masă rotundă cu Veronica Boldişor, Secretar Ştiinţific la Muzeul Naţional al Literaturii Române ,,Mihail Kogălniceanu". În cadrul întâlnirii Veronica Boldişor a vorbit despre istoria Muzeului Literaturii Române, despre exponatele pe care le găzduiește muzeul, despre condițiile de intrare la arhiva muzeului, dar şi despre alte activități.  


Elevii de la  Liceul Teoretic ,,Principesa Natalia Dadiani" au fost într-o vizită de studiu la biblioteca noastră, aceştia au făcut cunoștință cu istoria Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, cu colecțiile de carte, dar şi cu volumele elaborate și concepute în Laboratorul de Cercetări Literare şi Bibliografice ,,Onisifor Ghibu". Un interes aparte l-au manifestat față de expozițiile de carte: Achiziții noi 2018, Literatura Ştiinţifico-Fantastică (SF) şi Galeria Ştiinţei care sunt amenajate în cele două săli – Nuciferă și de Marmură.

HORA ŞTIINŢEI HASDEU a continuat cu activitatea Clubului Extracuricular pentru Copii - Junior Debate, unde copii sunt instruiți în arta oratorii.

Și la încheiere Campaniei, elucidat printr-un interviu la TV Moldova 1, oferit de directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, criticul şi istoricul literar Vitalie Răileanu, la emisiunea Bună dimineața dar și prezentarea de carte Dragă, tu de Zina Izbaș.