luni, 10 decembrie 2018

Picătura chinezească


Mila ȘEREMET,
Șef serviciu, Filiala „Transilvania”


            A mai trecut un „război”, sau poate numai o luptă care a durat 7 luni de zile, „Bătălia cărților”, Concurs de Lectură la cea de a IV-a ediție, 2018. Bătălie nu numai a celor 10 cărți pentru întâietate „Cartea anului”, ci și între cititorii BM „B.P. Hasdeu”, pentru „Cea mai bună fișă de lectură”, „Cea mai bună pledoarie” și desigur titlul cel mai mult râvnit de toți cei implicați  „Cititorul anului”. Bravii luptători au trecut prin multe: emoții, stres, impresii, destăinuiri, nopți nedormite, călătorii imaginare alături de eroii cărților citite și chiar intrări în pielea personajelor.
            Șapte cărți din cele zece ajunse în semifinal cu întrebările la care tinerii participanți au răspuns coerent și bine argumentat: Adevăr sau provocare (Agresiunea există în școala dvs? Cum se manifestă agresiunea în școala dvs? Dacă v-ați confrunta cu așa ceva, cum a-ți rezolva situația dată? Puteți argumenta momentul acuzării pe nedrept din roman? De ce oamenii simt necesitatea să mintă? De ce ai pus cartea pe masa mamei tale? Ce ai vrut să obții? De ce adolescenții au gânduri suicidule?); Pasăre cântătoare (Are dreptul moral un scriitor să scrie despre un copil bolnav?   Numește personalități cu acest sindrom. Rolul dicționarului eroinei din carte?);
Jumătatea Rea (Ce înseamnă o vrajă, un vrăjitor? Credeți în vrăjitorie? De partea cui ai fi, a vrăjitorilor răi (negri), sau a vrăjitorilor buni (albi)? În fișă ai scris: „...detest pe cei ce nu-și onorează cuvântul”, comentează. Dacă ai fi o pasăre unde ai zbura? Explică de unde vine ajutorul eroinei în romanul dat? Dar în societatea reală? Ce semnifică marea în roman? De ce cartea se numește Jumătatea Rea și nu Jumătatea Bună?);
Arta visării (De ce oamenii au nevoie de imaginație? Imaginația este nativă sau se capătă pe parcursul vieții?); Toată lumina pe care nu o poți vedea (De ce această carte? Cum au supraviețuit acești copii războiului? Cum îți pare traducerea acestei cărți? Ce este nazismul și în ce constă ideologia nazistă? Cum ai da un alt nume acestei cărți?) Unde și cum găsește Werner Pfenig antena?) Întrebare pentru sală: Cu ce asociați omenia?; Ea și El (Poate să existe o prietenie între un bărbat și o femeie? Zi după zi (De ce eroul central a renunțat la marea sa iubire? Cum te-ai simți în pielea personajului?).
            Cei care au analizat, selectat, cântărit și au făcut ca sala să murmure în așteptarea deciziei finale: „Oare cine va fi alesul/aleasa? A fost distinsul juriu: Dna dr. Mariana Harjevschi, director general, al BM „B.P. Hasdeu”, Maria Pilchin, poet, critic şi cercetător literar, lector universitar, membră a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și a Uniunii Scriitorilor din România. Victoria Fonari, doctor conferențiar la Universitatea de Stat din Moldova, poet și critic literar, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, membru al Asociației Semioticienilor din România. Lidia Grosu, scriitoare, Elena Taragan, reprezentant al Departamentului Studii și Cercetări a BM „B.P. Hasdeu”
            După o sesiune de discuții aprinse a fost aleasă Cartea anuluiZi după zi”, au fost numiți 11 participanți din 15 care au primit diplome de laureați, urmați de câștigătorii pentru Cea mai bună fișă de lectură: Victor Luca și Nicoleta Talmazan, apoi pentru Cea mai bună pledoarie: Valeria Turculeț.  Când spiritele s-au aprins de tot, s-a rostit numele CITITORULUI ANULUI 2018 - Diana Damir, cititoarea fidelă a Filialei „Transilvania” a BM „B.P. Hasdeu”, membră a Salonului de Lectură „Ceaiul de la ora patru”.
            Există multe căi de a-ți atinge scopul, participanții la concurs au ales calea cunoașterii prin lectură. Dragi participanți, utilizatori ai filialelor BM „B.P. Hasdeu”, luptați mereu pentru visele, scopurile voastre așa cum a făcut-o și Diana Damir, care a luptat de la ediție la ediție până ca în final, să obțină titlul multrâvnit.