marți, 29 ianuarie 2019

Creștem cu povești


Tatiana Donțu, Filiala „Transilvania”
                                                                                                                           
„La orice vârstă, omul este o ființă care se hrănește cu povești. De aceea, avuția povestirilor
pe care au strâns-o oamenii de pe tot globul, din casă în casă, din secol în secol, fie în vorbă,
fie în scris, a depășit celelalte avuții.”
             Rabindranath Tagore
   
Povești, lectură, desene și imaginație într-un singur serviciu! La „Povestește-mi ceva”! Astfel, la 28 ianuarie 2019 și-a continuat activitatea serviciul de care vor beneficia elevii clasei a I-a „E”, de la Școala primară nr. 83 „Gr. Vieru”, cu profesoara Regina Stolearenco. Copiii din a II-a ediție a Serviciului, vor călători imaginar în descoperirea propriei povești. Vor descoperi aspecte uimitoare despre sine și colegi, obținând abilități în cunoașterea și înțelegere a comportamentului celor maturi. Cu toții tindem spre o lume mai bună. Și suntem datori de a-i ajuta pe copiii cu care interacționăm la dezvoltarea lor .        
Serviciul invită participanți să călătorească imaginar în lumea miraculoasă a poveștilor prin ateliere creative, lectură, lecții interactive,  jocuri. Aici, între cărți, ei vor sta de vorbă cu scriitorii de ieri și de azi și, deopotrivă, cu cititorii mari și mici, vor crea povești interesante, năstrușnice și  sperăm cu tâlc.       
                                                                   
La trainingul de debut din această ediție, elevii au descoperit, că pot crea propriile povești.  Aici vor reuși să dea glas personajelor prin creativitate și imaginație, contribuind la schimbarea unor atitudini și comportamente prin mesajul transmis.                                        

Sarcinile din prima sesiune au mobilizat copii să evalueze cunoștințele despre poveștile și personajele cunoscute, despre impactul poveștilor la consolidarea exprimării verbale, orale, corecte din punct de vedere fonetic, lexical și sintactic, la dezvoltarea creativității și expresivității limbajului. Copiii au demonstrat înțelegerea textului și mesajului pe care-l transmite povestea, și-au exprimat sentimentele și opiniile despre situațiile descrise.   
                                                                                   
În cadrul sesiunii au fost utilizate metode de educație non-formală, creând o atmosferă prietenoasă și de dialog. Copiii fiind împărțiți în 3 grupuri „Biblioteca”, „Științe”, „Arte” au îndeplinit sarcinile primite: să povestească un fragment, să numere personajele din poveste, să deseneze tot atâtea buline, câte personaje sunt în imagine. Toți s-au descurcat minunat, astfel îmbogățindu-și cunoștințele.     
                                                                           
Iar „Tronul concluziilor” le-a permis să-și exprime opiniile pe marginea celor întâmplate. Ca niște împărați pe tron și-au expus părerile, obiecțiile, atitudinile, creându-se o atmosferă pozitivă și de voie bună.

Astfel, copiii au participat într-un maraton de lectură a poveștilor frumoase cu personaje atractive, care abia așteaptă să fie descoperite. A fost o ședință în care poveștile au ajuns mai aproape de sufletele lor, o oră în care ei s-au reîntâlnit cu personajele din poveștile lor favorite. Dar mai ales, aici vor descoperi noi prieteni în povești mai puțin cunoscute, dar tot atât de prețioase.