joi, 24 ianuarie 2019

Imităm sunete


Natalia Corghencea, Filiala „Transilvania”

Cunoașteți oare că creierul unui copil are abilitatea de a învăța orice, putând fi asemuit cu un burete care absoarbe totul? Da! Așa este! Vă zic cert, cu cât mai multe i se insuflă unui copil mic, cu atât mai deștept el  crește. În plus, abilitatea de a vorbi mai repede și mai corect este mult mai  sporită. Cei ce trebuie să-și pună aportul în dezvoltarea copiilor sunt nemijlocit părinții. De la ei pornesc primele sunete. Copilul fiind în continuă creștere evoluează și respectiv se mai adaugă grădinița. Dar aici își poate juca rolul și biblioteca. Cum? Prin activitățile pe care organizează, cu și prin intermediul lecturii.

La Biblioteca „Transilvania” intervenim nemijlocit, prin intermediul Serviciului „BiblioPicii”. Aici de fiecare dată învățăm ceva nou, împreună cu cei mai mici cititori ai bibliotecii însoțiți de mămici și important este că totul  ce se învață se face cu aplicarea metodelor nonformale: joc, teatru, muzică, dans. Și ce credeți că am făcut la una dintre ședințele serviciului nostru? Ne-am jucat în jocul „Imităm sunete”. Cum a fost? A fost foarte captivant și util. Într-o pungă minunată, cum am numit-o „Punga magică”, am ascuns multe de toate: jucării și obiecte mici ce numaidecât produc sunete la pipăire sau la atingere, sau din cele ce produc sunete în realitate, ca de exemplu – animalele. Cu „Punguța magică” am făcut popas la fiecare bibliopici, care cu ochișorii acoperiți, a băgat mânuța în ea și a scos câte ceva. Mare mirare la fiecare jucărie sau obiect scos!


Astfel, picii noștri curioși au învățat să imite corect mai multe sunete. Printre acestea au fost:  Tic-Tac (ceasul),  Ma-Ma (păpușa), Cling-Cling (clopoțelul), Boc-Boc (ciocanul), Bip-Bip (mașina), Târrr-Țârrr (telefonul), Piu-Piu (puișorl), Buf-Buf (bufnița), Mu-Mu (văcuța), Mac-Mac (rățușca), Ham-Ham (cățelul) și încă multe altele. Ca să le memorizăm mai bine, ce credeți că am făcut? Am spus poezioare mici alese special pentru pici. Și jocul este bun, doar că picii mult nu stau pe loc, ei au nevoie de mișcare, pentru o mai bună asimilare a celor învățate. Dansurile preferate i-au înviorat pe loc, au dansat, s-au jucat și lucruri noi au învățat.