joi, 28 februarie 2019

Robotica pas cu pas


Maria Stratu, bibliotecar,
Filiala „Transilvania”

 Se spune că profesia viitorului sunt tehnologiile moderne, iar roboții vor înlocui oamenii, făcând lucrul în locul lor. Deja observăm aceste schimbări. Dar, datorită cui se produc ele? Generație după generație, oamenii tot mai mult progresează în tehnologii și roboți. Noi, cei de la Biblioteca „Transilvania”, avem ocazia să punem baza copiilor interesați în a schimba lumea. Aici, ei pot afla ce este un robot, cum să opereze cu el, să-l conducă, să-i ordoneze și să-i coordoneze mișcările și sunetele. Cu ajutorul roboțeilor Lego Mindstorm EV3, ei fac cunoștință cu viitorul. Robotul, construit de ei, din piese lego,sub denumirea de Educator Robot, are un creier, numit „brick”, care lucrează cu ajutorul unui acumulator, dar și pe bază de baterii. Datorită acestui brick, robotul poate fi controlat, cu ajutorul programării însoțită de PC prin software-ul Lego Mindstorm Education EV3. La fel, el mai poate fi controlat și cu ajutorul telefonului, prin aplicația EV3 Programmer App, doar prin simple atingeri a ecranului, dar și prin Brick Program, adică programarea manuală direct de la brick-ul robotului. De asemenea, el mai dispune și de patru senzori: tactil, color, ultrasonic și gyro, care contribuie la orientarea robotului și evitarea obstacolelor ce apar în calea lui. Lecțiile sunt alese cu grijă și cu interes pentru copii. Aici, ei pot nu numai să învețe a construi și lucra cu un roboțel, ci și să afle multe informații despre roboți, informații ce le trezesc un interes și mai mare pentru tehnologiile moderne.
            Pentru că acum sunt în vogă aceste tehnologii, copiii stau în rând pentru a se înscrie în grupul nou, format din douăsprezece persoane. Vârsta lor este cuprinsă între 10-14 ani. Pentru fiecare robot, revin câte doi copii, care construiesc împreună roboțelul, după o schemă specială. Serviciul „Robotica la bibliotecă” și-a dat startul în luna august 2018, iar acum suntem deja cu al treilea grup de copii, interesați de robotică și avem și înscriși în următorul grup. Instruirile durează două luni cu fiecare grup și se desfășoară în fiecare miercuri, la ora trei. Fiecare copil implicat în construcția unui robot, așteaptă cu nerăbdare să vadă ce urmează mai departe cu el. Entuziasmul lor, de la fiecare lecție, este de nedescris. Atunci, când programul făcut de ei le-a reușit, iar robotul merge exact cum și-au dorit , fericirea este la maxim, iar interesul pentru tehnologii și roboți tot mai ridicat. Și să nu uităm de spectatorii care vin din curiozitate, cei mai mulți fiind prietenii celor care frecventează acest serviciu. Ei rămân frapați de ceea ce văd, și, uneori, încearcă și ei să-i programeze cumva, cine știe, poate le va reuși! Avem și copii care vor să experimenteze să construiască și alte modele de robot; ei lucrează intensiv la modelul Gyro Boy, un model nu atât de simplu ca Educator Robot, unde întâmpină dificultăți, însă nu se dă nimeni bătut! La fiecare instruire, sunt implicați voluntarii noștri, Cornelia Crudu și Gabriela Bunic de la Liceul Teoretic „M. Kogălniceanu” și Artiom Nazarciuc de la Liceul Teoretic „Olimp”, care au frecventat în trecut robotica și acum ajută copiii să ajungă la un nivel mai înalt.
            Cel mai mult ne bucură faptul că copiii nu se opresc doar la ceea ce le oferim noi, dar se interesează mai profund de tehnologiile moderne și caută să se informeze, să învețe, poate ajung mari ingineri ce ne vor ușura viața prin crearea unui nou tip de robot.