sâmbătă, 23 martie 2019

Chișinăul Citește cu Doina Postolachi


Natalia Roșca, Filiala „Onisifor Ghibu”

Oamenii necredincioși își jertfesc și își vând sufletul,
oamenii credincioși jertfesc multă muncă și își vând roadele muncii lor.
Doina Postolachi


La 22 martie 2019, în Sala Nuciferă a Bibliotecii „Onisifor ghibu”, sub tutela spirituală a două instituții de prestigiu (BM „B. P. Hasdeu” și Biblioteca „O. Ghibu”), s-a desfășurat Programul de lectură Chișinăul Citește – „Un secret în Los Angeles” semnat de Doina Postolachi.

Acest program  se desfășoară în cadrul BM din anul 2004. Pentru a cuprinde mai mulți cititori, în toate filialele se organizează diverse activități cu publicul: întâlniri cu autorii/autorul volumului lecturat, ore de lectură, prezentări de carte, discuții/dezbateri etc.

La eveniment au fost prezenți: dr. Mariana Harjevschi, Director general Biblioteca Municipală ,,B.P. Hasdeu”, dr. hab. Aliona Grati, critic literar, dr. Ludmila Șimanschi, Vitalie Răileanu, istoric, critic literar.

Vitalie Răileanu, directorul Bibliotecii „O. Ghibu” a salutat prezența tuturor oaspeților la biblioteca  „O. Ghibu” cu ocazia evenimentului, Chișinăul Citește, găsind de cuviință să accentueze că: Un secret în Los Angeles, autoarea Doina Postolachi își configurează mesajul ca o invitație la visare şi ca un îndemn la puterea de a ne urmări visele, de a accepta visul ca dimensiune a vieții noastre.

 În continuare a preluat cuvântul dr. hab. Aliona Grati, subliniind că „Romanul Un secret în Los Angeles, semnat de Doina Postolachi, este în esență un rezultat al armonizării conștientului şi inconștientului autoarei prin dramatizarea unor aspirații şi obsesii cu limpezimea descriptivă a unui roman de aventuri. Dar mai întâi de toate, textul este o ficțiune scrisă după toate rigorile genului, orientată să placă. Subiectul se sprijină pe o mai veche schemă a basmului Cenușăresei.”

 Despre romanul Doinei Postolachi „Un secret la Los-Angeles”, dar  şi despre importanța lecturii a vorbit mama tinerei scriitoare, distinsa profesoară Veronica Postolachi. „Romanul Doinei „Un secret la Los-Angeles” va contribui la modelarea  personalităţii celor tineri şi nu numai pentru că după cum spunea Zoe Buşulenga „Cititul îl face pe om-om”, cititul este cultură, or fără modelarea sufletului şi a personalității noastre, fără cultură şi erudiție nu vom obține nimic în alte sfere”, a declarat profesoara de Limbă Română, Veronica Postolache. La finele programului, au urmat  întrebări şi răspunsuri pe marginea cărții, la toamnă va avea loc gala celor mai activi cititori ai campaniei „Chişinăul citeşte”.

Doina Postolachi s-a născut la 18 decembrie 1979, în orașul Bălți, Republica Moldova, într-o familie de intelectuali: mama, profesoară de limba română, doctor în filologie; tatăl, inginer și colonel. Fratele mai mare, pictor, moare într-un accident de mașină; fratele mai mic – muzician. Ulterior familia se stabilește la Chișinău, unde Doina a absolvit Liceul „Mircea Eliade” în 1998.