vineri, 22 martie 2019

Cu drag de poezie …


Zinaida Gurițanu, bibliotecar, Filiala „Transilvania”
            Departe de monotonia vieții cotidiene Biblioteca „Transilvania”, a marcat Ziua Internațională a Poeziei, printr-o manifestare, unde și-au dat mână poezia într-o combinație de sensibilitate și frumos. Evenimentul s-a remarcat prin distincție și romantism. Tonul l-a dat cititorii noștri dragi, declamând cele mai frumoase versuri din literatura română, cu sensibilitate și duioșie, cu emoție și pasiune, și-au pus în palmele publicului cele mai intime gânduri așezate în șabloane literare. În ritmuri lente, romantice sau tumultuoase, pasionale, au recitat versuri.                 Poezia – frumoasă, uimitoare creație a omenirii! Omul nu a fost în stare să dea suflet și desăvârșire, decât versurilor, prin care își cântă viața, destinul, lumea în care trăiește, universul în care își caută locul și iubirea! Toate sentimentele, trăirile, clipele au cunoscut întruchipare și însuflețire în lirică, luând chipul și mantia veșniciei.    Da, azi alegerea noastră nu putea fi decât sărbătorirea Poeziei! Păi cum altfel, în Ziua Internațională a Poeziei?                                                                                                                           
            Și … Biblioteca „Transilvania”, și-a propus să promoveze talentul, creativitatea și poezia prin servirea dulciurilor, că tare dulci mai sunt poeziile … Originală ne-a părut ideea, pentru că anume așa utilizatorii noștri dragi, și-au reunit talentele, și au făcut o incursiune în lirica românească, prin intermediul lecturilor din opera poeților, Mihai Eminescu, Grigore Vieru, Iulian Filip, Silvia Ursache etc. Lecturile au fost urmate de scurte comentarii pe marginea lor, ilustrând modul în care adolescenții contemporani receptează poezia.   
E știut bine faptul, că în poezii sunt redate, descrise, trăite, „servite”, de ce nu, stări, sentimente, vise, împliniri, da, multe de toate, dar sentimentul dragostei este cântat, eternizat în poezie dintotdeauna! Oare cum poți să iubești, și totodată să fii cuprinsă de sentimentul de ură, de regret, mustrare de cuget și de groază, doar în poezie!  Aceste stări sunt întâlnite și binecunoscute în rândul îndrăgostiților, pentru că e un sentiment care mișcă Sori și Stele, și doar numai ei pot ascunde această concordanță de stări și de simțiri, definită de trăirea unei iubiri de o amploare deosebită.                                                                      
Mulțumim tuturor, pentru că au ales, să sărbătorim împreună Poezia, la bibliotecă, și urăm tuturor iubitorilor de poezie, și nu numai, să fie iubiți de muze și să aibă spor în creația literară!