miercuri, 27 martie 2019

Limba care ne unește


Natalia Sofroni, bibliotecar, Filiala ,,Ștefan cel Mare’’

,,A vorbi despre limba în care gândești – a gândi –
gândire se poate face numai într-o limbă –
 în cazul nostru a vorbi despre limba română este ca o duminică.
Frumusețea lucrurilor concrete nu poate fi decât exprimarea în limba română…’’
Nichita Stănescu


În viața de zi cu zi ne confruntăm cu diverse bariere lingvistice, din cauza cărora pot apărea adeseori neînțelegeri și chiar conflicte. Cunoașterea mai multor limbi permite o bună integrare socială, facilitează angajarea în câmpul muncii și înlătură barierele psihologice în comunicarea interpersonală.  

Începând din luna noiembrie, în fiecare zi de marți, la Filiala ,,Ștefan cel Mare’’ se desfășoară serviciul ,,Limba care ne unește’’. Acest serviciu este, de fapt, un curs de studiere a limbii române, care se adresează tuturor celor care își doresc să dobândească sau să-și perfecționeze cunoștințele în limba română.
Obiectivul fundamental al acestui serviciu este însușirea și aplicarea normelor de vorbire și scrierea corectă a limbii române, precum și folosirea corectă a vocabularului limbii literare.
Scopul serviciului are la bază principiul comunicării active. Gramatica este predată într-o formă accesibilă și atractivă, fiind o modalitate eficientă în realizarea scopului principal – formarea competențelor de comunicate în limba română.
Cei care sunt interesați de studierea limbii române, devenind grupul-țintă, sunt câteva doamne mai în vârstă, vorbitoare de limba rusă. În primele lecții, doamnele au învățat alfabetul limbii române, numeralele, zilele săptămânii, lunile anului, culorile. Au urmat și alte teme: Familia mea (membrii familiei), Casa mea (obiectele aflate în interiorul ei), Mâncare (fructe, legume). În prezent, doamnele reușesc să întrețină dialoguri simple pe diverse teme: în transportul public, la cumpărături, în excursie și multe altele. Inițial, doamnele nu aveau abilitățile necesare pentru întreținerea unei simple discuții în limba română, însă momentan, acumulând un vocabular variat, reușesc să folosească formule de salut, să se prezinte ori să adreseze întrebări în limba română.
Ne bucură faptul că, implementând acest serviciu, am reușit să motivăm și să-i ajutăm pe unii utilizatori ai bibliotecii noastre să învețe limba română.