luni, 4 martie 2019

Transfer de dragoste


Nina Soroceanu, scriitoare, autoare
                                                           de cărți pentru copii și maturi


Dna Lucia Bacaliuc a preferat să-și lanseze prima sa carte chiar în școala pe care a absolvit-o cu ani buni în urmă – fosta școală nr. 24 din Chișinău, actualul Liceul Teoretic „Universul”. Evenimentul s-a produs într-o sală de clasă cu participarea profesoarelor de limba și literatura română Tatiana Deliu, Carolina Neghiu, Eugenia Ișencu  și bineînțeles, a elevilor de  clasele a VII-a, a X-a, a XII-a.
Autoarea,  profund emoționată, s-a prezentat în fața acelui auditoriu pentru a-i îndemna să citească, să fie receptivi, să să prețuiască viața. Acesta, de altfel, e și mesajul cărții sale, întitulate „Omul e ca pomul”, carte apărută în 2018 la Editura „Labirint”. Concepută în stilul unui jurnal personal, secvențele pe care le-a notat autoarea încă din adolescență, apoi din tinerețe, studenție etc, alcătuiesc un mozaic de fapte, gânduri, frământări, căutări de sine,  ale unui loc sub soare, cum s-ar zice, personalizate, care prezintă interes pentru cititorul de azi prin sinceritatea, puritatea sufletească pe care o conțin.
Elevii luaseră cunoștință de această lucrare în prealabil, astfel că în cadrul întâlnirii cu autoarea au vorbit în cunoștință de text, dar au și vrut să afle în detalii și amănunte despre autoare. Ea s-a lăsat atrasă cu dragă inimă în dialog, mai ales că a și lucrat ani buni profesoară în alt Liceu din capitală și ținuta ei mai păstrează acea atenție caracteristică tuturor dascălilor adevărați.
 Acum, le-a mărturisit autoarea elevilor care au asaltat-o cu întrebări, ea activează bibliotecară la Filiala „Ovidius” a Bibliotecii Municipale „B.P.Hasdeu”, dar continue să scrie. Și-i stă bine unui bibliotecar printere cărți, printere cititori, dar și cu condeiul  în mână,  aplecat de-asupra unor file imaculate cărora vrea să le  dea un suflu de bonomie, dragoste de viață, plai, de oameni, de natura care ne înconjoară. Fire sensibilă, iubitoare de oameni, cuvânt, de carte, Lucia Bacaliuc transferă aceste calități și în sufletul acelora care o citesc.