joi, 25 aprilie 2019

Să știm mai multe, să fim mai buni


Tatiana Donțu,  Filiala „Transilvania”

Și iată-ne la o nouă întâlnire a Serviciului „Povestește-mi ceva”, de la Biblioteca Transilvania”, cu trainingul „Să știm mai multe, să fim mai buni”. Țin să menționez că a fost o activitate deosebită, pentru că a avut un subiect incitant! Acel, care a oferit copiilor posibilitatea, de a cunoaște despre farmecul deosebit al Paștelui, despre semnificația religioasă, cât și de tradiții: oul pictat, iepurașul, masa cu mâncăruri tradiționale de Paște – cozonac, pască, mielul, slujba de sâmbătă, seara cu luarea luminii.
Da, Sărbătorile pascale se apropie, iar noi ne-am înarmat cu multă imaginație și chef de activități creative. Iar chemarea acestei activități, a fost mai puternică, prin faptul, că am lucrat frumos și inteligent cu copiii de la școala primară nr. 83 „Gr. Vieru”, și cu irepetabila lor profesoare, Regina Stolearenco. Invitându-i într-o călătorie extraordinară, am interacționat prin intermediul însărcinărilor de echipă, care au fost trei, unde au fost provocați să joace, expună, relateze atitudini față de subiectul dat. Și aici s-au descurcat bine, deoarece sunt creativi, inventivi, plini de energie. 
S-a derulat o activitate valoroasă, în sprijinul dezvoltării interesului lor pentru lectură și a gustului estetic. Țin să menționez, că trainingul s-a sprijinit pe priceperile și deprinderile deja formate a copiilor în decodarea mesajului artistic, și a urmărit, perfecționarea continuă a capacității de comunicare, prin valorificarea noțiunilor însușite și de investigare a unui text literar. 
De fiecare data încercăm tot felul de activități antrenante, în cadrul Serviciului nostru, care să ne distreze, dar și să ne învețe ceva, atât pe noi cât și pe acești copiii minunați, pentru că ne apropie unii de ceilalți, și ne creează niște amintiri pe care le păstrăm cu drag în sufletul nostru. E un fel de a ne reîncărca bateriile, de a uita puțin de probleme și de a ne relaxa într-un mod activ. Joaca și distracția sunt la ordinea zilei, dar încercăm să le combinăm și cu lectura. Că, atenție! Citirea unui text poate fi introdus ca o provocare la tot felul de activități, dar niciodată ca o pedeapsă pentru cei care nu câștigă din aceasta, ba dimpotrivă, toți avem de câștigat! 
E cunoscut bine faptul că, cititorii se formează încă din copilărie. Începutul e foarte important, și noi ne dorim să dezvoltăm în preocupările zilnice ale celor mici, obiceiul de a citi. Și-atunci, Serviciul ne vine în ajutor, fiind un instrument de lucru, accesibil prin formă şi conținut, copiilor, vine ca o tehnică terapeutică să-i zic așa, necesară, fiind tovarăș de drum celui aflat în căutare. Pentru că suntem aici, la bibliotecă, o bibliotecă minunată, unde se pune accent pe valori incontestabile şi cuvântul e unic, iar cele de față sunt doar primii pași făcuți în praful stelar din „Povești pascale” de astă dată, spre sine, spre sufletul tău, a tuturor în scoica ce spune povești încă ude, şi face perle de oameni.  
Iată așa, în perioada premergătoare Marelui Praznic, al Sf. Paști, perioada Postului Mare, noi, povestașii de la serviciul nostru, am parcurs o plăcută călătorie duhovnicească a cărei destinație este Învierea, renașterea sufletelor noastre, cu elemente specific tradiționale, ce vin să dea o mai mare încărcătură spirituală activităților săvârșite în aceste zile.