joi, 2 mai 2019

Scriitorul Arcadie Suceveanu în dialog cu micii cititori la Biblioteca „Ovidius”


Viorica Moraru,
Șef serviciu, Filiala „Ovidius”

Templul Cunoștințelor „Ovidius” este deschis pentru toată lumea care iubește cartea. Scriitorii, dar și utilizatorii labirintului cărții vin să-și alimenteze spiritul cu sentimente înălțătoare, care să „înalțe” vibrația și să se pătrundă de bogăția spirituală pe care ne-o oferă cărțile. În preajma sărbătorilor de Paşti, iubitorii de CUVÂNT, elevii claselor a II-a „B” şi a III-a „A” de la Gimnaziul nr. 53, călăuziți de învățătoarele Liliana Melnicenco şi Natalia Rufanda, au explorat opera poetică a scriitorului și Președintelui Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu.
Aceștia și-au manifestat dorința de a se confesa Maestrului Cuvintelor, fiind invitați la o întâlnire cu Măria Sa, Poetul. Cu mantie de mag, cu tolba plină de cărți, Arcadie Suceveanu și-a făcut apariția parcă dintr-un alt tărâm. Elevii l-au surprins pe maestru cu un scenariu complex alcătuit din prezentarea arborelui genealogic al poetului, decodificarea complicată a ghicitorilor care le-a antrenat mintea, dar și cu un recital de poezie patriotică care a emoționat publicul. Poetul a pus în aplicare experiența sa pedagogică, pe care a acumulat-o ca profesor de limbă și literatură română, pentru a găsi cheia magică spre sufletul copilului, trezindu-le interesul pentru arta poetică.
Activitatea a fost moderată de un alt scriitor iubit de către semincioarele plăpânde - Alexandru Plăcintă. Cu eleganța care-l caracterizează, scriitorul, i-a ghidat pe elevi în aventura lor artistică, accentuând cu dexteritatea de pedagog cu vocație că cel mai bun prieten al omului este cartea.
Momentul artistic prezentat de copii a continuat cu recitalul poetic despre prietenii dragi ai poetului, toate vietățile: greierul, furnica, pinguinul, căluțul, dar și despre tot sistemul fonetic, alcătuit din vocale – portocale, despre viața rustică, despre zimbrul de la hotare... Curioșii au dat dovadă de o cunoaștere profundă a creației scriitorului, transmițând prin intonația sinceră freamătul SECOLULUI DE AUR.
Atmosfera s-a încins când elevii au venit cu o explozie de întrebări către scriitorul Arcadie Suceveanu. Numeroasele întrebări l-au surprins prin profunzimea lor. Ei au fost curioşi să afle ce înseamnă cartea pentru scriitor. Poetul a menţionat că acest univers ne deschide mintea, sufletul, inima, ne cultivă, nu există zi fără să nu deschidă o carte sau să nu citească o pagină, două sau zece. Şi-a făcut un obicei din copilărie să citească zilnic. Aceasta i-a sfătuit și pe copii.
Maestrul le-a povestit despre copilăria sa, petrecută în satul de baștină la frontieră cu România. A menționat că a lucrat cinci ani în calitate de profesor de limbă şi literatură română în satul de baștină a soției sale. Iar în fiecare an, la 1 septembrie,   clopoțelul sună în dreptul inimii lui, contopindu-se cu acele amintiri din alte veacuri.
Fiind întrebat de ce se bucură cel mai mult în această viață, scriitorul a menționat că îi place când reînvie natura, urmărește cu admirație spectacolul ghioceilor din curtea sa, se bucură de lucruri simple, firești... 
Momentul-surpriză a întâlnirii a fost constituit din universul cuvintelor deformate pe care nu le poți decodifica fără utilizarea Dicţionarului delico-românesc, dedicat nepoţicăi Delia. Pătrunzând în vocabularul delicesc, copiii au fost copleșiți de o stare de bine care nu poate fi exprimată în cuvinte.
La întrebarea ce v-a motivat să scrieți poezie pentru copii, scriitorul a răspuns că cel care l-a descoperit și l-a îndemnat să scrie versuri a fost un alt poet, Ion Gheorghiță, prin anii 1982-1983. A. Suceveanu e autorul a peste 50 de cărți pentru copii, tipărite în România şi la noi.
O întrebare filozofică la care scriitorul a rămas câteva secunde uimit de maturitatea gândirii copiilor, a sunat în felul următor: „- Care a fost cea mai semnificativă lecție pe care ați învățat-o, domnule Suceveanu? – Adevărul, dragi copii. Adevărul, trebuie să-l spui!”
Nu a lipsit sesiunea de autografe care i-a apropiat și mai mult pe curioși de sufletul scriitorului, schimbând priviri pătrunzătoare și zâmbete pline de înțeles care vor dăinui în amintirea lor.
Aceste clipe de euforie spirituală au fost imortalizate într-o fotografie – amintire memorabilă cu Arcadie Suceveanu din SECOLUL DE AUR.