vineri, 23 august 2019

Limba este memoria și istoria noastră


    Ana Haram, bibliotecar, Filiala „Maramureș”

Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la decretarea limbii române limbă de stat în Republica Moldova. Vârstă tânără, înfloritoare, cu perspectivă... Bucură   ochii cărțile frumoase editate în limba română. Simți atracție să le răsfoiești, să le citești. Fericiți acei care sorbesc înțelepciunea, cultura din ele, acei ce se documentează, studiindu-le.

Multe lucruri frumoase s-au realizat în acești ani pentru înveșnicirea ei, dar și mai multe sunt de făcut. Încă multe documente sunt redactate în două limbi:română și rusă. Mulți locuitori ai acestor pământuri cum nu știau 30 de ani în urmă limba română, așa nu o știu nici azi, dar ei cereau 10 ani pentru a o învăța. Unii dintre ei au funcții de răspundere. Sunt, însă, oameni și de altă natură. De exemplu Ana Sophie, voluntară din Germania, activează în centrele „START” și „Planeta carității” din Chișinău și vorbește fluent limba română, deși e venită pe meleagurile noastre de vreo 10 luni. E o plăcere să discuți cu ea. Copiii din cadrul programului „Provocarea verii” au îndrăgit-o pentru activități ce le făcea la Biblioteca „Maramureș”, contribuind la dorința unora de a studia limba germană. Se adeveresc cuvintele Ritei Brown că „limba e o hartă a culturii” și ale lui Ion Pliat că „orice limbă e oglinda sufletului care o creează”.

Cuvinte frumoase, de elogiere putem aduce frumoasei noastre limbi române. Cineva zicea că atunci când ascultă limba română are impresia că ascultă muzică, iar Matei Vișniec zicea că de fiecare dată „redescoperă muzicalitatea limbii române, atunci când scrie în limba franceză”.

Grigore Vieru susținea că „limba este creația omului prin Dumnezeu”, el e acel care ne-a ajutat s-o creăm înțeleaptă, mare ca să ne fie spre înveșnicire, una dintre cele 225 de limbi europene și una dintre cele aproape 7 000 de limbi mondiale. De vreo 2 000 de ani, limba noastră formată din limba latină și cea dacică, îmbracă haina ei firească - romanitatea. Mulți ani înainte!

Nichita Stănescu ne mărturisește că „a vorbi despre limba română e ca o duminică”. Duminică, adică sărbătoare a fost azi în Biblioteca „Maramureș”. Copiii, participanți la programul „Provocarea verii ”, organizat în toate filialele Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, au recitat versuri, au cântat, au adus cuvinte de laudă limbii române. Spiritul patriotic a dominat în bibliotecă, ei participând și la amenajarea sălii prin creații proprii - desene, flori. Bianca Movilă ne-a desenat și un tricolor. Îi mulțumim din suflet. Versurile lui Gr. Vieru, G. Coșbuc, N. Dabija, D. Matcovschi, A. Mateevici au înfrumusețat medalionul nostru literar-muzical, iar copiii au dat dovadă și de abilități artistice excepționale. Ei au participat cu mare drag la această activitate, conștientizând că „cel mai prețios tezaur pe care îl moștenesc copiii de la părinți este limba” (Vasile Alecsandri).

Cu adevărat în limba poporului se păstrează istoria neamului, se arhivează memoria de secole pentru a fi transmisă urmașilor noștri în vecii vecilor.