luni, 21 octombrie 2019

Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2019


Astăzi ia startul „Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis”, ediţia 2019, 21-27 octombrie cu tema declarată – “Open for Whom? Equity in Open Knowledge”. Contribuția și rezultatele noastre sunt vizibile: avem 12 repozitorii instituționale și 30 de reviste înregistrate pe platformele deschise. Felicitări pentru toţi cei care susţin această mişcare progresistă şi contribuie la promovarea Accesului Deschis în Republica Moldova!
Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2019 (Open Access Week) este un eveniment global, care a ajuns în acest an la a douăsprezecea ediţie. Tema declarată pentru anul 2019 este “Open for Whom? Equity in Open Knowledge”.
În fiecare an, bibliotecile din întreaga lume pledează pentru schimbare prin participarea la Săptămâna Internațională a Accesului Deschis (OA), eveniment global creat de SPARC și partenerii în anul 2008, care este o oportunitate pentru a deschide cercetarea, pentru a crește vizibilitatea subvențiilor, a accelera cercetarea și a utiliza descoperirile pentru a îmbunătăți viața oamenilor.
Universitățile, colegiile, institutele de cercetare, agențiile de finanțare, bibliotecile și centrele analitice au folosit Săptămâna Internațională a Accesului Deschis ca platformă pentru a convinge membrii comunităților să accepte politicile OA, pentru a prezenta beneficiile sociale și economice ale OA, pentru a atrage noi surse financiare în sprijinul publicării în Acces Deschis și multe altele.
Tema OA Week 2019 este „Deschis pentru cine? Echitate în Cunoștințe Deschise”. În procesul de tranziție către un sistem deschis de partajare a cunoștințelor apare întrebarea „Pentru cine să deschidă?”, care devine din ce în ce mai importantă. Ale cui interese sunt prioritare în acțiunile pe care le întreprindem și în platformele pe care le sprijinim? Ale cui voci sunt excluse? Sunt incluse grupuri slab reprezentate ca parteneri egali de la bun început? Susținem nu numai Accesul Deschis, ci și participarea echitabilă la comunicarea științifică? Aceste întrebări vor determina măsura în care sistemele de cercetare deschisă vor elimina inegalitățile din sistemul existent sau le vor reproduce și le vor consolida.
Tema acestui an se va baza pe temelii stabilite în anul trecut, când discuțiile s-au concentrat pe „Proiectarea fundamentelor echitabile pentru Cunoștințe Deschise”. Tema anului 2018 a evidențiat importanța angajamentului principal pentru echitate în tranziția către noile sisteme de partajare a cunoștințelor, iar în ultimele douăsprezece luni ritmul acestei tranziții s-a intensificat. În acest sens, Comitetul consultativ OA a decis că în anul 2019 este important să ne concentrăm din nou asupra echității – să aprofundăm discuțiile noastre pentru a fi incluzivi prin intenție și să transformăm aceste discuții în acțiune.
Ne regăsim într-un moment critic. Deciziile pe care le luăm acum – individual și colectiv – vor modela fundamental viitorul pentru anii următori. Deoarece deschiderea devine standardul implicit, toate părțile interesate trebuie să dezvolte în mod intenționat aceste noi sisteme deschise pentru a se asigura că sunt incluzive, echitabile și servesc cu adevărat nevoile unei comunități globale diverse. Întrebându-ne pe noi înșine și pe partenerii noștri: „Sunt oare ele deschise pentru oricine?” vom contribui la asigurarea faptului că problemele de echitate rămân centrale pentru această perioadă de tranziție.
Săptămâna Internațională a Accesului Deschis este sărbătorită de persoane, instituții și organizații din întreaga lume. Hashtag-ul oficial al Săptămânii OA este #OAweek sau #OpenForWhom. Invităm comunitatea să utilizeze hashtag-ul pentru a începe o conversație online despre beneficiile unui sistem deschis de comunicare.
Programul EIFL Open Access încurajează participarea bibliotecilor din rețeaua EIFL la Săptămâna Internațională a Accesului Deschis și le ajută să se pregătească pentru acest eveniment global excitant.
IMPLICAȚI-VĂ.
Participarea la Săptămâna Internațională a Accesului Deschis poate fi cât se poate de simplă sau implicați-vă după cum doriți. Poate, de asemenea, oferi imaginației libertate completă de acțiune și de a veni cu ceva ambițios, plin de distracție.
Săptămâna OA din acest an se va desfășura în perioada 21 – 27 octombrie. Vă încurajăm să sărbătoriți Accesul Deschis prin evenimente locale în orice moment convenabil pentru dvs. pe tot parcursul anului. De asemenea, puteți adapta tema și mesajele dvs. pentru a se potrivi contextului local.
Pentru mai multe informații despre Săptămâna Internațională a Accesului Deschis 2019, vizitați site-ul oficial al Săptămânii Internaționale a Accesului Deschis. Marcați data în calendarul dvs., începeți să planificați evenimentele OA și, dacă sunteți dintr-o țară parteneră EIFL, vă rugăm să contactați managerul programului Open Access Iryna Kuchma iryna.kuchma@eifl.net  pentru a afla mai multe. Puteți urmări conversația pe Twitter la #OAweek.
Grafica vizuală pentru Săptămâna Internațională a Accesului Deschis 2019 este disponibilă la http://www.openaccessweek.org/page/graphics.
Dacă sunteţi gata să realizaţi activităţi, va rugam sa ne contactaţi pentru a adera la Campania de promovare „Deschis pentru cine? Echitate în cunoștințe deschise”. Această campanie care este organizată în cadrul parteneriatului între Programul EIFL-OA Moldova al Consorțiului REM şi Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM). Programul comun al activităţilor va fi transmis Managerului Programului EIFL-OA Iryna Kucima pentru diseminare pe plan global şi va fi prezentat pe pagina Web oficială a Săptămânii Accesului Deschis: http://www.openaccessweek.org.
Vă rugăm să postaţi pe Pagina Web instituțională bannerul Săptămânii Accesului Deschis și, de asemenea, informații, fotografii și video de la evenimentele organizate. Bannerul îl puteți găsi la adresa http://www.openaccessweek.org/page/graphics.
Îndemnăm partenerii Proiectului „Modernizarea serviciilor bibliotecilor universitare din Moldova”, finanţat de Programul Norvegian de Cooperare cu Eurasia în domeniul învăţământului superior, dezvoltat în parteneriat între Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea din Bergen, Norvegia, Universitatea Transilvania din Braşov, România şi 18 biblioteci universitare din Republica Moldova planifică pentru Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2019 să organizeze la 23 octombrie „Ziua bazelor de date științifice” și să promoveze produsele informaționale Cambridge Journals Online și SAGE Research Methods. Accesul la aceste resurse informaționale este finanțat în cadrul proiectului.
Consorțiul REM în colaborare cu Departamentul Comunicare şi Teoria Informării al Facultății Jurnalism şi Știinţe ale Comunicării USM și Biblioteca Științifică a ASEM vor organiza masa rotundă „Accesul Deschis – un mediu de cercetare echitabil” care va avea loc la 25 octombrie 2019 la Academia de Studii Economice a Moldovei. Informația suplimentară va fi transmisă în curând.
Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2019 ne va conecta la impulsul global al împărtăşirii deschise și echitabile a ideilor, ne va îndemna la acțiuni concrete de promovare a accesului la informație la nivel local. Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2019 este o oportunitate importantă de a cataliza noi discuții, de a crea conexiuni între comunități.
Consorțiul REM
Programul EIFL-OA Moldova