joi, 7 noiembrie 2019

Descoperim și dezvoltăm talente (la Biblioteca „Transilvania”)


   Natalia ZAVTUR, șef  sector, Filiala „Transilvania”

Este minunată profesia de jurnalist, atrăgătoare pentru cei ce posedă darul scrisului, cei pasionați de comunicare, cei interesați de cotidian și soluționarea problemelor sociale. Ea se bazează pe competențe și talent – capacități, ce trebuie dezvoltate de timpuriu.
Salonul de lectură „Ceaiul de la ora patru”, prestat de Biblioteca „Transilvania”, și-a propus descoperirea și dezvoltarea talentelor scriitoricești ale tinerilor, motivându-i pentru alegerea profesiei de scriitor, critic literar, jurnalist sau pentru a duce, în general, o viață literară dinamică. Printre multiplele activități ale serviciului s-a înscris Proiectul Tinerii jurnaliști în devenire, realizat în baza Liceului Teoretic „Gaudeamus”, sub egida profesoarei Alexandra Tănase.
Proiectul a avut ca scop formarea competențelor de comunicare orală și scrisă a participanților, iar ca finalitate – redactarea unor reviste de cultură generală, lansarea lor în public. Proiectul s-a desfășurat timp de o lună și jumătate. Au participat elevii claselor a 10-a și a 11-a; s-a lucrat în grupe a câte 8-10 persoane.
Au fost elaborate șase reviste, titlurile selectate de liceeni, sugerând abordarea unor aspecte sociale importante: „Natura”, „Liceenii”, „Cetatea”, „Adolescentul”, „Clik vis!”, „Credința ortodoxă”.
Timp de două zile, într-o atmosferă lucrativă, în sala de lectură a bibliotecii, au fost efectuate totalurile realizării Proiectului. Secvențele prezentate mai jos, pe marginea rezultatelor clasei a 10-a Real 2, demonstrează succesele Proiectului.
De ce „natura”, fiindcă în expresia redactorului șef al revistei cu același titlu, ea este „casa noastră, dar nu este ocrotită de noi”. De aceea a fost enunțat mottoul „Natura nu a fost făcută pentru a fi schimbată” (Jerome Klapka). Aflăm din revistă informații utile despre protecția naturii: de ce să alegem sacoșele ECO, cum a fost marcată la Chișinău în acest an Ziua Mondială a Mediului, care sunt consecințele poluării râului Bîc, din ce motive chișinăuienii nu sortează gunoiul (sondaj de opinii). O noutate, doar în această ediție, – experiența biologului din Tohatin Adam Begu, care a plantat în propria curte o livadă de fructe exotice și o grădină cu flori rare, pentru a salvgarda speciile și a le răspândi în Moldova.
Optând pentru o revistă despre liceeni, întitulată corespunzător, echipa de redacție și-a dorit să memoreze un segment excepțional din viața tinerilor – anii de scoală. Un interviu cu colegii de liceu a arătat că ei au atitudine serioasă față de școală, o consideră drept sursă importantă de educație, iar educația este factorul care stă la baza unei societăți. A fost expusă părerea: să se introducă în curricula școlii mai multe oportunități de profiluri, care să reflecte „interesele adevărate”. Spiritul educațional a fost susținut de paginile dedicate Liceului  Teoretic „Gaudeamus”, clasei a 10-a Real 2, prezentarea imnului și emblemei liceului, orarului lecțiilor, temelor pentru acasă la disciplina „Limba și Literatura română”.
Revista „Cetatea” a fost dedicată sectorului Ciocana al Chișinăului. Este o alegere ingenioasă a titlului, sugerată de semnificația termenului „cetate” – construcție înconjurată de ziduri cu rol de apărare, simbolul refugiului interior al omului . Chiar dacă nu are ziduri, Ciocana este un loc sigur de viață. Aici, după cum sugerează revista, se regăsește totul de ce au nevoie locuitorii ei. Aleea este mândria sectorului, cel mai frumos bulevard din Chișinău. Oamenii sunt sufletul cetății. Un sondaj de opinii, câteva poezii și un desen al elevilor din localitate confirmă sentimentul patriotic al membrilor comunității Ciocana.
Impresionează designul tuturor revistelor: format de tip revistă, gruparea logică a materialelor, imagini reale, relevante, bogăția culorilor, acuratețea scrisului. Se resimte atitudinea responsabilă, munca asiduă a participanților Proiectului.
Aprecieri înalte au survenit din partea juriului (elevi din clasa a 11-a) și a susținătorilor. Dna profesoară Alexandra Tănase a generalizat: liceenii au învățat să comunice, și-au extins vocabularul, și-au dezvoltat imaginația, au deprins tehnici de redactare a unei reviste, au lansat revistele cu competență și încredere în sine. Ei au descoperit propriile capacități și pe cele ale colegilor.
Coordonatorul Proiectului Parascovia Onciu, șef filială „Transilvania”, a menționat importanța parteneriatului bibliotecii și a școlilor în lucrul cu tinerii. Școala oferă cunoștințe, îndrumare didactică, biblioteca – consultanță bibliografică, materiale de referință, activități culturale, spațiu pentru munca intelectuală. Rezultatele Proiectului denotă maturitatea elevilor, a subliniat Dna Onciu, capacitatea de a lucra de sine stătător și în echipă. Salonul de lectură „Ceaiul de la ora patru” va căuta noi oportunități de stimulare a creației tinerilor.