joi, 21 noiembrie 2019

Întâlinire cu Tudor Țopa la Filiala „Maramureș”


Ana Haram, bibliotecar, Filiala„Maramureș”  

       

La Biblioteca „Maramureș” pe 20 noiembrie a fost organizată o dublă lansare de carte a domnului Tudor Țopa, ziarist, istoric, publicist. Noile apariții editoriale: „Generalul reveni acasă” și „Lumini de călăuză”prezintă informații mai puțin cunoscute despre unii dintre compatrioții noștri care ne-au slăvit Basarabia pe întreg globul pământesc. Cartea „Generalul reveni acasă” este dedicată vestitului aviator Grigore Baștan (Bostan), primul general de aviație din România, născut aici, la noi în satul Flămînzeni, județul Bălți, precum și altor mari aviatori ai secolului 20 care au stat la bazele aviației și au pus umărul la dezvoltarea ei, spre binele tuturor, fiind întâmpinați peste tot cu pâine, sare, și flori ca, de exemplu: V. Zarzăr, S. Șestacov ș.a... Publicația prezintă interes nu numai pentru iubitorii de cultură și istorie, ci și pentru cititorul de rând care va petrece câteva zile în compania unei cărți bune, delectându-se cu cu informațiile prezentate în ea. „Lumini de călăuză” este un omagiu adus muncii multor oameni ce s-au născut și au activat pe acest pământ. Aportul lor este o „lumină de călăuză” pentru urmași.

Alocuțiunea domnului Tudor Țopa i-a încântat pe toți cei prezenți prin informațiile interesante. Experiența de viață și cultura vastă a acestui mare om, unul din fondatorii facultății de ziaristică a Universității de Stat din Moldova, unul dintre semnatarii Declarației de Independență a Republicii Moldova, ne-a frapat pe toți. Mesajele lui sunt adevărate lecții de viață.

Domnul Tudor Țopa are editate 15 volume ale publicației „Localitățile Republicii Moldova”. Pentru această lucrare autorul a fost apreciat cu Medalia „Dimitrie Cantemir”.

Fiind la 87 de ani împliniți, domnul Tudor Țopa are încă multe proiecte de realizat, dumnealui e mereu în căutare de informații și de oameni frumoși la suflet, adevărați patrioți, cu destine neobișnuite, pe care să-i înveșnicească în cărțile sale. Măria Sa ne sfătuie pe toți  ca pe discipolii săi: să scriem și să dăruim cuvinte frumoase, bune, pentru că nu ne costă și pentru că cuvântul vine de la Dumnezeu.  Noi îi dorim multă sănătate și realizări frumoase în continuare, îl invităm cât mai des să ne pășească pragul bibliotecilor noastre.

Domnul Tudor Țopa a oferit cărți cu autograf tuturor copiilor. Fiecare dintre ei s-a dus acasă cu câte două cărți.