miercuri, 20 noiembrie 2019

Învățăm să fim sănătoși la bibliotecă


Tatiana DONȚU, șef sector, Filiala „Transilvania”

E știut bine faptul că mulți copii au un stil de viață departe de a fi sănătos – au înlocuit mișcarea fizică și sportul, cu TV-ul și calculatorul, fumează și consumă alcool săptămânal de la vârste din ce în ce mai fragede.

Dar și alimentația nesănătoasă, lipsa exercițiului fizic, abundența în oferte pentru consum de substanțe (alcool, droguri, etc.) corelate cu neglijarea părinților, sau abuzul asupra copilului în familie și la școală, ne-a impulsionat să derulăm la Biblioteca „Transilvania” Serviciul „Porția ta de sănătate”, în vederea formării de comportamente sănătoase, corecte și responsabile pentru adoptarea unui stil de viață sănătos. 

Principalele activități ale Serviciului „Porția ta de sănătate” constau în desfășurarea unor sesiuni de informare pentru copii și tineri (grădiniță, ciclul primar, ciclul gimnazial, liceu), adaptate fiecărei grupe de vârstă și structurate în diverse forme de activități tematice.

În cadrul Serviciului „Porția ta de sănătate”, de pe data de 19 noiembrie, a avut loc o activitate de succes, și anvergură, deoarece a captivat participanții mult, chiar din spusele lor. S-a derulat o discuție despre igiena personală și îngrijirea pielii.

Cu cine? Cu niște elevi foarte bravi de la Liceul moldo-turc „Orizont”, cl. a V-a „A”. Igiena are un rol prioritar în menținerea sănătății corpului uman, de aceea am considerat utilă şi necesară desfășurarea acestei activități. Împreună cu elevii am putut aprofunda necesitatea educației igienei corporale, pentru un stil de viață sănătos. În acest sens, timp de 1 oră elevii au fost protagoniștii și participanții unei scenete cu această tematică, și nu numai.

Au fost surprinși să vadă și să afle că bacteriile provoacă infecții, și că corpul uman trebuie menținut în curățenie și ordine. Interesant a fost atunci, când elevii au început să spună diverse informații parțiale știute de ei și uimirea ce se citea pe fețele lor, când informațiile erau completate.

Feedback-ul elevilor a fost realizat prin două emoticoane, Da! Unul Trist și Vesel! cu exprimarea propriei opinii despre activitate. În urma activității elevii au avut atât posibilitatea de a-și mări bagajul cognitiv cât şi de a se redescoperi, cunoaște mai bine. Nu este de neglijat nici modul în care au socializat elevii noștri sau curiozitatea şi curajul de a adresa întrebări.

Pentru elevi a însemnat o experiență nouă care le-a permis o deschidere spre partea practică a educației pentru viață. Elevii au învățat să-şi schimbe atitudinea față de igiena personală.

Toată lumea își dorește sănătate. Pentru o avea, nu trebuie depus un efort prea mare. Trebuie doar să ții cont de simpla și obișnuita igienă.

E important, că în cadrul activității noastre, am învățat despre frumos şi sănătate. Am învăţat ce înseamnă să ai o atitudine pozitivă faţă de igienă.