duminică, 10 noiembrie 2019

Petre Crăciun – un scriitor de poveste


Viorica Moraru, șef serviciu, Filiala „Ovidius”

„Cred în primul rând în valoarea cărții tipărite
 și îi dau întâietate”.
Petre Crăciun


La Biblioteca „Ovidius”, a avut loc întâlnirea cu scriitorul și poetul bucureștean Petre Crăciun, director al Editurii „Zorio” și proprietar al portalului literaturapentrucopii.ro, portal destinat iubitorilor de literatură de vârstă școlară din tot spațiul românesc.
Elevii claselor a II-a  şi a III-a  de la Instituția Publică Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, călăuziți de învățătoarele Alina Lăpușneanu Ghilețchi și Ecaterina Anișina, au explorat opera scriitorului bucureștean şi au fost invitații speciali ai evenimentului.
Startul a fost dat de Directorul bibliotecii Liuba Ciobanu, care a menționat că a devenit deja un obicei când apare o carte nouă să fie lansată la bibliotecă.
De această dată, Petre Crăciun a adus-o pe „Mimu, pisicuța care mânca povești”. Personajul principal al acestei cărți este o pisicuță educată care nu putea mânca șoareci, dar mânca povești.
Scriitorul a mai dezvăluit copiilor o poveste nouă „Lacul vindecător” pe care a compus-o în drum spre Chișinău. O poveste despre puteri miraculoase, bunătate-răutate, bogăție-sărăcie, tinerețe-bătrânețe. Este un motiv solid pentru a interacționa direct cu cititorul, pentru a veni cu o carte proaspăt ieșită de sub tipar şi a simți aroma literelor.
Scriitorul și-a prezentat şi alte cărți, susţinând că o carte este ca o pasăre, zboară peste tot.
După poveștile depănate cu atâta măiestrie de Petre Crăciun, copiii au dat startul poeziilor „crăciuniene”: Un boboc de casă, Şcoala broaştelor, Bobocul şi lumea ş. a.
La fel copiii au fost dornici să afle cât mai multe detalii din viața celuia ce împărtășește cu ei cele mai frumoase povești. Au adresat numeroase întrebări legate de copilărie, de familie și creație. 
La sfârșitul întâlnirii, Petre Crăciun a dăruit copiilor noua sa carte, împărțind autografe.