joi, 28 noiembrie 2019

Vera Crăciun – poetul copilăriei roz


Viorica Moraru,
șef serviciu,  Filiala „Ovidius”


Recent, Biblioteca „Ovidius” a fost gazda a două întâlniri excepționale cu poezia scriitoarei gălățene Vera Crăciun. Dornici de cunoaștere și explorare a poeziei crăciuniene, au fost elevii claselor primare de la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” și Liceul Teoretic „Nicolae Sulac”.

Startul întâlnirii de suflet, de poezie, de inspirație, a fost dat de Directorul bibliotecii Liuba Ciobanu, care a menționat că Vera Crăciun este o poetă inimoasă și frumoasă în suflet, care-și aduce cu drag cărțile de peste Prut, la Chișinău, unde este îndrăgită și iubită. De asemenea i-au fost aduse felicitări că din luna decembrie 2018 a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Poeta le-a vorbit copiilor despre cărțile sale, citindu-le versuri, a prezentat ultimele apariții editoriale. A mărturisit despre dorul de copiii din Chișinău, unde vine ca acasă. A recunoscut, că anume aici, la Chișinău a învățat de la copiii basarabeni să recite o poezie fără emoții. Elevii claselor a III-a de la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” au venit cu un recital poetic din cartea „Povestea lui Brăduleţ” – povești îmbinate cu versuri.
 
Energici, plini de curaj, elevii clasei a IV-a de la Liceul Teoretic „N. Sulac” au transformat sala de lectură a bibliotecii într-un colțișor de poveste prin spectacolul literar-artistic prezentat. Micii actori, au adus primii fulgi de nea la biblioteca „Ovidius” împreună cu poeziile și cântecele poetului Vera Crăciun din Galați.

Vera Crăciun este omul căruia îi place poezia și a organizat la bibliotecă o adevărată oră de poezie, nu înainte de-a interoga micuții despre elementele componente ale unei  poezii: versuri, cuvinte, litere, rimă, titlu, autor, linie de dialog, semne de punctuație. Jocurile energice care au pus versurilor rime i-a îmbujorat și i-a făcut să se creadă pe câteva minute, mici poeți. Captând atenția, Vera Crăciun s-a transformat într-o Zâna Magică care i-a fermecat pe copii cu bagheta și le-a dăruit globuri de cristal care îi va face mai curajoși, recunoscători, iubitori și buni.

Din întrebările copiilor am dedus că dragostea sa cea mai mare se îndreaptă către frumoasa „Rochița cu buline”, deoarece este prima carte pentru copii care a fost lansată la Chișinău.

La final scriitoarea a dăruit cărți cu autografe și a pozat cu copiii.