marți, 17 decembrie 2019

Lansare de carte „Mersul pe cornişă” de Viorica Toacă Osipova


Angela OLĂRESCU,
șef, Filiala „Hristo Botev”

Nici un popor pe lume nu poate exista fără oameni de creaţie – artiști de teatru și cinema, artiști plastici, poeți, prozatori, interpreți, compozitori, coreografi... Ei formează potențialul intelectual-creativ al fiecărui popor. Prin talentul său ei crează valori noi şi originale ce le oferă cu generozitate oricărui om interesat de cultură, dornic de a se desăvârşi, de a deveni cu fiece zi mai bun, mai frumos, mai perfect. Oamenii de creație creează plusvalori. Filiala „Hristo Botev” a Bibliotecii Municipale „B.P. Hașdeu” de mai mulți ani are o colaborare rodnică cu poeta, prozatoarea și omul de cultură Renata Verejanu, care din decembrie 2017 e și președintele Uniunii Internaționale a Oamenilor de Creație (UIOC). În cadrul acestui parteneriat s-a desfășurat o cavalcadă de evenimente literar-cultural-educaționale, printre care: prima ediție a Forumului Internațional a Oamenilor de Creație (cu prezența a mari personalități din diferite țări), etapa sectorului Râșcani a Festivalului Internațional de Poezie „Renata Verejanu”, mese rotunde, lansări de carte (lansarea volumului antologic „Poetul Dintre Milenii”, a romanului „Geniul invizibil”,  a mai multor cărți de poezii traduse în engleză, franceză, germană, italiană, turcă, olandeză, spaniolă, rusă, bulgară, toate aceste cărți ale renumitei scriitoare Renata Verejanu) – a deschis evenimentul gazda primitoare, Angela Olărescu, directoarea bibliotecii, menționând că Biblioteca „Hristo Botev” are o frumoasă tradiție de promovare a cărții, a personalităților culturii naționale.
În ultima lună a anului 2019, în prima zi de iarnă, într-un areal al spiritului românesc, Filiala „Hristo Botev” în parteneriat cu UIOC au mai lansat o carte de poezii, proaspăt editată la editura „Pontos” -  „Mersul pe cornișă” de Viorica Toacă Osipova, membră a UIOC.
Conform tradiţiei, directoarea bibliotecii a prezentat autoarea volumului. Poeta Viorica Toacă Osipova, născută în Popeasca, Ștefan Vodă, în prezent activează și locuiește cu familia la Anenii Noi (soțul și cei doi copii fiind prezenți la sărbătoarea cărții omului lor drag).
Prezentându-și cartea, poeta Viorica Toacă Osipova și-a început recitalul cu poemul „La ai mei cincizeci”. Despre sine poeta a menționat că e: „în armonie cu trecutul, prezentul şi, sper, cu viitorul. Împăcată cu oamenii, indiferent de ce mi se întâmplă. Sunt într-o permanentă căutare a sinelui, acomodându-mă Timpului, vrând să fiu pasageră în maşina valorilor moderne. Caut perfecțiunea, dând importanță lucrurilor cu adevărat valoroase. Îmi iubesc familia, căci din ea absorb acel sentiment constant, care se numește fericire. Scrisul îmi este oaza de liniște. Uneori îmi vine să strig: „Opreşte-te, clipă! Cobor – să reușesc a scrie despre tot ce iubesc!”.
 Tânărul istoric literar Daniel Verejanu (cercetător la Institutului de Filologie „B.P. Hasdeu”), moderatorul evenimentului, a ales cuvinte de apreciere a cărții, a autoarei, oferind atenției tuturor un citat din prefața cărții de Daniel Marian, critic literar din România: „ Nimeni nu știe cât trăim de fapt şi cât visăm că trăim. Ne acoperim neîmplinirile cu închipuiri care să picure speranță, precum ochii cu palmele atunci când e lumina prea puternică şi vrem să ne îndulcim lacrimile. E mare îndrăzneală să ţii piept realităţii pe care ţi-e teamă s-o iei la rost şi s-o zgâlțâi, să nu se sfărâme. Tu eşti fragil, ea e fragilă. O îmbraci frumos din priviri, atât cât se poate pentru a părea de bun gust şi nu deşucheată. Şi urci cu grijă cât mai sus, de unde să se poată vedea aiurita cum jos în lume ea nu e chiar la locul ei. Această verticalizare a oglinzii, într-un macroconcept şi accept, care presupune discontinuități şi discrepanțe, este ceea ce o preocupă pe Viorica Toacă Osipova, în „Mersul pe cornişă”. Principala caracteristică a poeziei Vioricăi Toaca Osipova este recursul la simplitate, la sinceritate şi la drumul drept.”
Viorica Toacă Osipova a început a scrie poezie la vârsta de cincizeci de ani. Poeta a făcut câteva facultăți: facultatea limba şi literatura rusă (1986-1991) la Universitatea „T.G.Şevcenco” din oraşul Tiraspol, facultatea de Drept (2000-2003) la Universitatea de Stat din Republica Moldova. Prima carte de poezii autoarea a editat-o și a lansat-o la Baia Mare, România. Lansarea cărții „Mersul pe cornişă” în incinta bibliotecii „Hristo Botev”, sub egida Uniunii Internaționale a Oamenilor de Creație, în prezența mai multor colegi de la UIOC, i-au produs mari emoții. Poeta se simți foarte fericită în această familie a oamenilor de creație. Multe cuvinte calde au fost spuse din partea oamenilor de creaţie, prezenți la prima lansare la Chișinău a poetei Viorica Toaca Osipova, dorindu-i perseverență în activitatea sa literară şi un drum încununat cu succes. Serafima Prodan, coreograf, spuse printre altele că „din creația Dvs. citesc şi recitesc, căci mă regăsesc”;  Svetlana Grigoriev, traducătoare: „Poeta este ca un trofeu al naturii înconjurat de o aureolă ce emană pozitivitate”; scriitoarea Ecaterina Iurco: „Poeta, regina frumuseții, prin poezia sa ne aduce o viaţă cu zile pline de bucurie. Are poezie bună, dar se ascunde, să nu fie văzută de nimeni; Ana Pagur, conducător al Ansamblului Etnofolcloric „Въгленче”: „Poezia redă emoţii pozitive despre viața oamenilor de astăzi”; poetul Petru Hasnaş: Poezia Vioricăi Toaca Osipova descrie dragostea, inspirația venită de la Puterea Divină! Căci poeții sunt oameni aleși de Dumnezeu. Cu adevărat a fost o seară frumoasă şi plăcută, cu foarte multă energie pozitivă”. Artistul plastic Victor Cozub a ales cele mai calde cuvinte.
Poeta Renata Verejanu, a relatat în discursul dânsei despre importanța activității Uniunii Internaționale a Oamenilor de Creaţie, mai ales acum, în perioada de tranziție, când, oligarhizarea politicului a influențat și oligarhizarea vechilor uniuni de creație. Timpul, viața cer noi structuri, moderne, dinamice, fără balastul păcatelor vechi, fără grupări de interese care nu au nimic în comun cu arta și cultura. Poeta luptătoare a povestit cum a cunoscut-o pe Viorica Toacă Osipova, anume la ediția a VI-a a Festivalului Internațional de Poezie „Renata Verejanu”, juriul apreciind obiectiv poezia lirică și civică a poetei de la Anenii Noi, oferindu-i Premiul II la secțiunea „Poezie de autor”, autoarea fiind prezentă alături de alți șaizeci de autori în Antologia V-a a Festivalului cu poemul „Lupta iluzorie”.
Viorica Toacă Osipova a menționat că e foarte bucuroasă că a cunoscut-o în viață pe poeta luptătoare Renata Verejanu, care consideră că poezia e o mare putere. A menționat de asemenea, că scrie autografe în cărţi nu pur și simplu, ci pentru nepoţii şi strănepoţii ei ce se nasc şi se vor naşte în viitor, că ţine la poezie ca la copii săi, că îi preţuieşte mult pe cei care scriu poezie, că este într-o veşnică căutare a oamenilor deștepți. Cu o deosebită plăcere ne-a arătat pagina sa pe rețeaua de socializare, Youtube.com https://www.youtube.com/results?search_query=viorica+osipova, unde-și citește versurile așa cum le simte ea.
Mai multă lume prezentă la Sărbătoarea Poeziei au avut cuvinte frumoase la adresa poetei care s-a lansat pentru prima dată într-o bibliotecă publică din capitală. Colegii de la UIOC au citit câte o poezie din carte, din cele care le-au plăcut. Au răsunat poemele: „Lăsaţi ferestrele deschise”, „Tu vezi”, „Caut o lume mai bună”, „Timpul nebunul”, „Amintiri”, „Casa din vis”, „Eu pot fi”...  
La Mulți Ani! și multe cărți a cântat Petru Hasnaș, susținut de toți bărbații prezenți la lansare de carte. A urmat o sesiune de autografe și multe poze pentru arhiva personală.