luni, 16 decembrie 2019

Ora de Coding la Biblioteca Liceului Teoretic „Alexandru cel Bun”


Stela Celac, bibliotecar, Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun”


Ora de Coding – reprezintă o introducere de o oră în știința computerului și programare, cu scopul de a învăța limbajul specific și de a arăta că oricine poate învăța bazele acestuia.
 Este o mișcare globală care se desfășoară simultan în circa 180 de țări, în luna decembrie și este susținută de peste 400 de parteneri și 200 000 de educatori din toată lumea. În Moldova are loc al 3-lea  an consecutiv.
Pentru a obține competențe specifice, am participat  la trainingul „Metodologia Orei de Programare ” livrat de Centrul de Formare al Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă ”. Am fost impresionată de acest program interesant, accesibil, atractiv, interactiv. Această platformă oferă tutoriale pentru toate vârstele, începând  chiar de la grădiniță. Ele pot fi utilizate pe calculator, laptop, tabletă. De asemenea, sunt activități care se realizează fără computer.
În perioada de 09-15 decembrie 2019 s-a desfășurat Săptămâna Educației în Știința Computerelor. În cadrul săptămânii au fost organizate 3 activități de programare  cu elevii claselor a IV, V (vârsta 9-10 ani; 12-13 ani ). Prin intermediul jocului „Petrecerea Dansată ”, elevii s-au simțit în ritm de dans, au creat proprii dansatori, cu efecte frumoase.  La final fiecare elev a primit câte un certificate și au plecat cu  impresii, emoții pozitive.
Mișcarea „Ora de Coding” este benefică, utilă pentru utilizatori:
·         implică în provocări, dezvoltând logica și creativitatea;
·         extinde informațiile, formând abilități de gândire creativă;
·         fortifică lucrul în echipă și spiritul de competivitate.
Elevii trebuie să învețe programare, deoarece oricare ar fi domeniul de activitate pe care îl vor  alege, capacitatea lor de a reuși va depinde tot mai mult de înțelegerea modului în care funcționează tehnologia. A oferi copiilor șansa să învețe programare la o vârstă cât mai timpurie este o oportunitate pentru ei, întrucât reunește alte domenii de maxim interes precum matematică, logică.