joi, 16 ianuarie 2020

Eminescu în limbajul mimico-gestual


Natalia Corghencea, șef sector, Centrul Academic Internațional Eminescu


Opera poetului Mihai Eminescu este îndrăgită de la mic la mare, începând cu grădinița și continuând pe parcursul vieții. Ea este tradusă în peste 60 de limbi străine, ceea ce ne permite a spune cert, că este îndrăgită în orice colț al lumii.  Indiferent de limba în care este tradusă poezia eminesciană, sună la fel de  melodios și plăcut. Ne-au demonstrat-o și tinerii de la Școala Specială Nr. 12 pentru Copii Hipoacuzici și Surditate Tardivă, care au fost la Centrul Academic Eminescu, în cadrul Eminescienei 2020.
Tineri cu chip frumos, deștepți și foarte curioși au venit să cunoască ce reprezintă Centrul Eminescu la frumoasa vârstă de 20 ani. Aceștia au fost însoțiți de către doamnele Eudochia Brașoveanu – psihopedagog, Olga Sirițeanu – profesor de limba română și Zinaida Fedoșcenco – translator. Oaspeții noștri au binevoit să începem cu prezentarea spectacolului literar-muzical „Dragă ne este poezia lui Eminescu”. Cu ajutorul translatorului, în limbajul mimico-gestual au evoluat mai mulți tineri. Anastasia Babenco a recitat poezia „De parcă te ascultă Eminescu”, Maria Bălteanu a recitat poezia „Rugăciune”. Ne-a uimit plăcut Anton Percic, prin cântecul  „Eminescu”, interpretat în limbajul mimico-gestual. Gabriela Ichim a interpretat în același limbaj dar și cu rupturi de voce, romanța „Pe lângă plopii fără soți”. Noi, bibliotecarii, i-am ascultat cu mare plăcere pe acești tineri dotați, care prin cunoștințele sale au demonstrat că opera marelui poet este la fel de melodioasă și în limbajul non-verbal. După ce și-au demonstrat abilitățile artistice, au asistat cu un interes deosebit la lecția susținută de către bibliotecara Maria Chirilă și directorul CAIE Elena Dabija. Dna Dabija i-a salutat și încurajat pe acești tineri minunați să citească opera lui Eminescu mereu, căci ea e cea ce ne face să ne simțim bine și ne duce faima în lume. Doamna Maria Chirilă le-a povestit despre deschiderea Centrului Eminescu, despre partenerii, succesele și proiectele noastre. Le-a prezentat colecția inedită de care dispunem, le-a demonstrat cea mai mare și cea mai mică carte din colecția CAIE, le-a demonstrat opera eminesciană în grafică, pictură, sculptură, numismatică, filatelie, medalistică. 
O vizită pentru a cunoaște Centrul Eminescu și opera eminesciană, e foarte puțin. Parteneriatul nou, cu Școala Specială nr. 12 ne bucură mult, urmează să ne revedem în multe alte activități, deoarece copiii acestei instituții au plecat cu privirile neîmplinite, pline de curiozitate ce urmează a fi satisfăcută.