joi, 30 ianuarie 2020

Minunatele povești ale copilăriei


 Ana Bevziuc,
Bibliotecar, Filiala „Lesea Ukrainka

 „E  frumos să  fii copil’’. Iulian Filip

Povestea „Alba ca Zăpada şi  cei 7 pitici” a ajuns mai aproape de sufletele copiilor de la Grădinița nr.127 „Trofimaş’’. Împreună am călătorit în lumea miraculoasă a poveștilor, descoperind eroii îndrăgiți și învățând despre puterile miraculoase, despre bunătate şi răutate.
Povestea a fost citită, apoi pasajele privite la tabletă. Copii mai bine au asimilat informația prin sunet, imagine și voce, experimentând diverse  situații de viață.
Cu mult interes copiii au participat la concursuri creative și cognitive într-o atmosferă veselă și jucăușă. Primul concurs s-a realizat prin intermediul unor fulgi  care aveau pe verso niște ghicitori cu aceiași tematică. Fiecare copil extragea câte unul. Răspunsul corect era apreciat cu o ştampiluţă pe mânuță sub formă de pisică. De fapt ghicitorile sunt cele mai așteptate de toți copiii indiferent de vârsta lor. Pentru al doilea concurs ingenioșii copii au format două cercuri din două panglici colorate. Au fost oferite imagini decupate din povestea „Alba ca Zăpada şi  cei 7 pitici” și  „Scufiţa Roşie”. Echipele au ordonat imaginile în corelație cu pasajele din povești. La al treilea concurs copiii deja au devenit  mai atenți la detalii şi mai curioși. Au fost oferite niște puzzle , iar sarcina lor era să le aranjeze în așa mod încât să formeze imaginea. Anume acest tip de concurs sub formă de puzzle are efecte foarte pozitive. Pe lângă faptul că este distractiv  şi provocător pentru copii, îi ajută şi în dezvoltarea mai multor procese cognitive şi a motricității.
Calitățile morale precum dragostea, credința, ambiția, curajul şi bunătatea au fost apreciate de preșcolari. Momentele comice și hazlii au convins copiii că este binevenit să urmeze exemplele bune.
Am prezentat copiilor şi alte cărţi cu povești din biblioteca noastră, susținând că o carte  este ca o pasăre care zboară oriunde. Biblioteca oferă copiilor posibilitatea de a învăța pe tot parcursul vieții, de a dobândi diverse competențe intelectuale, făcându-i astfel capabili să contribuie la bunăstarea comunității lor.  Comorile bibliotecii noastre pot fi descoperite doar prin lectură.