vineri, 24 ianuarie 2020

O poveste despre alte povești


Ana OSTAȘEVSCHI-URECHE,
șef-sector, Filiala „Ovidius”

Nu în fiecare zi apare ocazia de-a scrie o poveste despre alte povești. O poveste în care să ilustrezi toată satisfacția copilului ovidian prezent la numeroasele activități ale serviciului „Să re-auzim povestea”.
În decursul anilor, sfânta zi de Miercuri din povestea „Fata babei și Fata moșneagului” de Ion Creangă chiar are o conotație pentru acest serviciu, care se desfășoară în zi de miercuri, ora 16:00.
Succesul lui 2019 stă pitit în spatele unui parteneriat consecvent dintre Biblioteca „Ovidius” și Asociația împotriva violenței „Casa Mărioarei”.
Zilele de miercuri erau așteptate cu drag, iar revederile au constituit noi încercări de-a ieși din drama propriei povești și de-a se aventura cu eroii de la serviciul „Să re-auzim povestea”.
La Biblioteca „Ovidius”, cei șase copilași au învățat să zâmbească, să lege prietenii cu ceilalți copii, să coloreze personajele în nuanțe vesele. Să fie ei înșiși, să depășească frica de-a se exprima, de-a acționa așa cum consideră ei că este corect.
Împreună cu biblioteca și serviciul „Să re-auzim povestea”, acești micuți au prins poftă de viață și de curiozitate. Au învățat să adreseze întrebări, în care sesizăm interesul față de personaje, noile aventuri ale acestora, iar finalurile triste, pesimiste au fost substituite de unele optimiste, propuse de fiecare în parte.
Teatrul de păpuși a însemnat pentru acești copii – libertate, libertatea de exprimare prin intermediul unui personaj, unde ei erau dirijorii. Interacțiunea dintre personaje e echivalentă cu interacțiunea dintre acești copii, care au observat perspicacitatea pisicii, generozitatea cățelului și istețimea șoarecelui, fără a face o discriminare.
Aici, și-au dezvoltat simțul umorului, după numeroasele snoave cu Păcală și Tândală, citite în luna aprilie. În scuarul bibliotecii au desenat „papucașii zâmbăreți”, toți pe mărimea papucilor pe care îi purtau, în semn că drumul spre Biblioteca „Ovidius” aduce liniște și bucurie în suflet.
Tot vorbind despre păpucași, ajungem la un alt Papuc, unul roșcovan. Cine e Papuc? Nu toată lumea știe. Doar copiii prezenți la serviciul „Să re-auzim povestea" la Biblioteca „Ovidius". Nu e vorba de încălțăminte, ci de el, Motanul-Cotoșmanul din opera lui T. Arghezi.
Copiii nu doar l-au desenat pe pisoi, dar au și concluzionat, atribuindu-și fiecare vocea motănașului: Cotoii sunt agresivi cu mine. Nimeni nu mă iubește. Doar stăpânul mă adoră. Poate să-mi găsesc vreun prieten.
La o altă activitate, aceștia au deprins arta scrisului. Fiecare a pregătit câte o felicitare pentru persoana dragă. Iată ce scrie Alexandra: Dragă mămică, te iubesc, te ador, ești miraculoasă. Te admir pentru grija ce mi-o porți. Azi, toți ghioceii sunt pentru tine!
Cât despre bibliotecă, Liviu susține: Aici mă simt cel mai bine! Enciclopediile îmi fac din ochi. Niciodată nu am văzut atâtea cărți și niciodată nu am crezut că voi ajunge să fiu cititorul lor.
Acest băiețel împreună cu surioara sa au memorizat drumul spre bibliotecă. Pentru ei nu există o zi de miercuri în care să vină la serviciu, pentru ei biblioteca e deschisă în fiecare zi.
Vă întrebați: - Ce face Biblioteca „Ovidius?
Răspunsul e simplu: -Citește!
- Ce citește?
- Bucuria de pe fața utilizatorilor, a acelor copii ce au învățat să zâmbească.