joi, 9 ianuarie 2020

Povestea ingenioșilor din clasa a IV-a


Ana Ostașevschi-Ureche,
 șef sector, Biblioteca „Ovidius”

Povestea lor a început o dată cu regenerarea naturii, cu suflul notelor muzicale ce au încântat auzul tuturor călătorilor din troleibuz în acea zi de unu martie 2019.

Ghidați de această fericire sosită de rând cu primăvara, ei, elevii clasei a IV-a de la gimnaziul nr. 53 împreună cu învățătoarea, Natalia Rufanda au acceptat să continuie feeria poveștii la Biblioteca „Ovidius”.

Astfel, au devenit nu doar fanii muzicii lui Eugen Doga, dar și a literaturii, a unei cărți frumos ilustrată, metaforic scrisă despre „Prietenii mei dragi”, care a devenit o carte selectă a programului de lectură „Chișinăul citește, 2019”, categoria copii.

Citind cu aviditate fiecare întâmplare a lui Joy și Amur, discutându-le în timpul pauzelor cu bunul lor dascăl au conștientizat că subiectul intrigă, iar gândurile lor au prins un alt contur: „Ce-ar fi, dacă...?”
Din capătul celălalt, răsuna parcă același ecou arhiplin de primăvară: „Ce-ar fi, dacă am organiza o întâlnire cu compozitorul Eugen Doga și cei mai bravi cititori ai bibliotecii?”

Atunci când există două astfel de năzuințe ele se contopesc ușor și dau formă realității.

Ingenioșii din clasa a IV-a au format două tabere, cea a actorilor în devenire, unde Joy și Amur fluturau din lăbuțe și aruncau replici prin întreaga sală de lectură a bibliotecii „Ovidius” și cea a susținătorilor, care având mâinuțe de aur, nu doar i-au aplaudat în tropote, dar au și brodat un portativ de amintire pentru compozitorul Eugen Doga.

Fericirea a cuprins toată suflarea prezentă în bibliotecă. Zâmbetele puteau lesne a fi citite pe fața lui Eugen Doga, care a fost martorul unei altfel de interpretări ale cărții, dar și pe fața dascălului care schița mulțumirea și sesiza roadele muncii statornice. Aceeași înfățișare o aveau și copiii, ei, la fel ca și personajele simțeau izbânda, cât despre bibliotecari, zâmbetul lor însemna recunoștință, bucuria unei noi împliniri.

În acea zi, povestea se considera a fi scrisă, urma doar formula finală: „M-am urcat pe-o roată și v-am spus povestea toată”, dar n-a fost să fie...căci astfel de copii optează pentru noi aventuri.
Iar cei care relatează nu au decât să noteze volumul II.

Și cum în orice al doilea volum al unei cărți locul întâmplărilor e într-un spațiu necunoscut, așa și în povestea noastră. Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” a lansat Ringul intelectual  în baza cărții „Prietenii mei dragi” de Eugen Doga, iar toți cei din cartierul Telecentru și-au dat întâlnire la Biblioteca „Maramureș”, pentru a duce o luptă de înțelepciune și memorie: „Să vedem cine e Joy? ” sau „Cu ce se ocupă Amur?”.

Curajoșii din a IV-a au acceptat provocarea, nu înainte de a demonstra viitorilor concurenți cât sunt ei de perseverenți în ale teatrului.

Povestea noastră e și despre optimism, fiindcă însoțiți de învățător și bibliotecar, discipolii dnei Natalia Rufanda și cititorii Bibliotecii „Ovidius” au devenit învingători în ambele runde ale ringului, cel îmbobocit de floare și cel cu covorașe multicolore.

Cu victoria în brațe s-au întors în clasa lor pentru a-și continua activitățile, fiind fermi convinși că aceasta-i ultima frază din poveste, dar înainte mult mai este...

Așa a urmat Gala Laureaților 2019, unde asemeni unor prinți și prințese au pășit pe covorul roșu, însoțiți de ecoul aplauzelor. La pieptul lor s-a așezat ca o pecete a succesului, medaliile de aur, pe care erau gravate cuvinte mult mai însemnate decât cele magice „Cititorul anului 2019”.
Cu această fericire „Prietenii mei dragi”, noi urcăm pe acea roată și vă zicem că „aceasta e povestea toată!”.