marți, 4 februarie 2020

Proiectul ,,În drum spre casă’’


Natalia Sofroni, șef sector, Filiala „Ștefan cel Mare”

Copilul descoperă lumea înconjurătoare în fiecare zi. Cu cât mai mult crește, cu atât devine mai curios față de tot ce-l înconjoară. Cât  timp copilul este mic, explorarea pe cont propriu a lumii  implică un șir de riscuri : riscul de a se confrunta cu situații necunoscute, riscul de a nu ști cum să se comporte și ce decizii să ia, riscul de a nu înțelege sensul lucrurilor care se întâmplă. În acest  sens, recunoaștem cât de important este ca toți copiii să posede informații clare și veridice despre potențialele situații de risc/pericol și despre acțiunile care trebuie să le întreprindă  pentru a se proteja atunci când rămân singuri acasă, la școală, în stradă și în orice alte împrejurări.
În acest context la Filiala ,,Ștefan cel Mare’’ a fost  implementat un nou proiect - ,,În drum spre casă’’, care  se desfășoară în fiecare zi de luni, cu participarea  elevilor de vârsta 7-12 ani. Acest proiect este destinat copiilor de vârstă școlară mică și are drept scop dezvoltarea rezilienței și cultivarea deprinderilor comportamentale pentru depășirea situațiilor potențial-periculoase care se pot întâmpla în diverse medii sociale.
Proiectul are următoarele obiective :
- Evaluarea primară a modului de gândire al copiilor în cazul unei confruntări imaginare cu o situație de risc, necunoscută sau puțin cunoscută;
 - Dezvoltarea capacităților de a identifica situațiile potențial periculoase;
- Stimularea gândirii critice a copiilor, orientarea lor spre a identifica soluțiile optime în posibile situații de risc/pericol, a comportamentelor necesare pentru a evita pericolul;
 - Sporirea sentimentului de  securitate și încredere în forțele proprii;
- Dezvoltarea/formarea competențelor copiilor de a comunica  activ, de a relaționa interpersonal, de a lua decizii, de a rezolva situații dificile etc.;  
- Dezvoltarea abilităților de relaționare eficientă în grupul de copii.
Suportul didactic și informativ utilizat  în cadrul  fiecărei  activități este jocul educațional ,,În drum spre casă’’. Acesta  constă  din tabla de joc, care are reprezentat pe ea drumul de la școală spre casă, având puncte de oprire care sunt marcate prin semnul ,,!’’ de culoarea oranj, verde, roșu, albastru sau galben; șase pioni de diverse culori, pentru maximum șase persoane; 55 de carduri de diferite culori care conțin situații și întrebări despre posibile pericole; un zar și instrucțiuni de joc.
Fiecare activitate constă în parcurgerea câtorva etape. Prima etapă constă în explicarea regulilor de interacțiune între copii și a regulilor jocului propriu-zis. A II-a etapă este aplicarea jocului și ultima  concluzii și lecții învățate. Rolul meu ca moderator este de a ghida mersul jocului și discuțiile de grup cu copiii prin interacțiune  pozitivă  și prin încurajarea copiilor de a-și exprima propriile gânduri și emoții, de asemenea combinăm discuția cu alte metode instructiv-educaționale, precum explicarea, jocul de rol, dramatizarea, rezolvarea de probleme.
Menționez faptul că activitățile propuse sunt desfășurate doar cu prezența moderatorului, urmărind să fie creată atmosfera unui dialog de încredere și maximă confidențialitate. Nu se recomandă prezența altor persoane (cadre didactice, părinți) în timpul activităților, deoarece vor fi abordate un șir de subiecte sensibile, expunerea cărora necesită din partea copiilor un grad de încredere și confidențialitate. Prezența persoanelor  cunoscute  sau puțin cunoscute ar putea perturba acest proces. Fiecare întrebare examinată în cadrul jocului este un punct de pornire pentru informarea copiilor și formarea competențelor lor în a identifica situațiile de risc, a căuta metode eficiente de rezolvare a situațiilor dificile și a comunica eficient.
În cadrul acestui proiect, pe lângă metoda de bază (jocul), folosim și metode interactive cum ar fi discuția euristică - prin formularea întrebărilor deschise, astfel încât fiecare copil poate să-și descopere și exprima propriile idei și trăiri emoționale, jocul de rol – sunt  formate anumite comportamente adecvate situației și asaltul de idei, unde elaborăm un șir de soluții.
Orice metodă și tehnică pe care o folosesc este orientată spre transmiterea unor mesaje concrete și clare. În urma unei activități, copiii află cum trebuie să recunoască situațiile periculoase, cum pot să facă față provocărilor, cui trebuie să se adreseze după ajutor și ce poate să le pună sănătatea în pericol.