joi, 26 martie 2020

Managementul timpului


Lilia Canțîr, șef serviciu, Filiala „Ștefan cel Mare”

Este un timp, când ești nevoit să „stai acasă”, pentru că avem nenorocul să trecem prin această pandemie – „Covid-19”. Apropo, acest nenoroc l-au trăit și predecesorii noștri (holera, ciuma, gripa spaniolă ...), dar noi suntem puternici, responsabili și vom respecta regulile pentru a reveni cât mai curând la viața normală.
Noi, bibliotecarii ne dorim să vă ajutăm să treceți peste acest timp mai ușor.  Discutând cu câțiva copii, cititori activi ai bibliotecii noastre am înțeles că sunt în pană de timp.
Cum ai putea să fii un elev bun acasă? Stai toată ziua închis într-o odaie făcându-ți temele pe care le primești online? Prea multe teme? Te regăsești în această situație și tu? Părinții și profesorii te îndeamnă să depui mai multe eforturi pentru a reuși. Iar asta își face viața amară. Ei nu vor decât ca tu să-ți dai toată silința. Așadar, ce poți face dacă din cauza insistențelor lor îți vine mai degrabă să lași totul baltă, decât să te pui cu burta pe carte și să te ridici la nivelul așteptărilor lor.
Iată niște instrumente care te vor ajuta să-ți organizezi timpul eficient:
1.     O atitudine pozitivă față de învățat. Dacă ai o atitudine negativă, nu vei obține niciodată rezultate bune. Încearcă să privești situația în ansamblu. Poate acum nu ți-e ușor să înțelegi  de ce trebuie să dai importanță tuturor materiilor. Pentru moment, ar trebui să știi că o instruire mai variată te va ajuta să înțelegi mai bine mersul lumii. Acest fapt îți va oferi posibilitatea să comunici și să interacționezi cu persoane de diverse medii sociale, culturale și nu în ultimul rând îți vei dezvolta capacitatea de gândire, ceea ce îți va fi de un real ajutor mai târziu.
2.     O atitudine pozitivă cu privire la propriile capacități.  Unul din scopurile educației școlii este nu numai de a scoate la iveală talentele voastre, dar și să le cultive. Talentele fiecăruia dintre voi sunt unice, iar școala le poate descoperi pe cele care nici nu știai că  le ai. Nu te condamna la eșec, spunându-ți că nu ești în stare să faci îmbunătățiri. Străduiește-te să înlocuiești aceste gânduri negative cu privire la propriile capacități cu cele pozitive. De exemplu, fii conștient de punctele slabe, dar și de cele forte. Vorbește cu cei care-ți sunt aproape, care te cunosc bine pentru a te ajuta să-ți cunoști și să-ți descoperi posibilitățile atu și să le folosești cât mai bine.
3.     O atitudine bună față de obiceiuri de studiu. Nu uita un lucru foarte important, că nu poți avea succes dacă nu înveți. Mai devreme sau mai târziu tot la învățat ai să ajungi. Cu puțin efort ai să înțelegi că studiile sunt utile și chiar o să ajungă să îți placă. Când începi să înveți, mai întâi încearcă să-ți faci o idee despre subiect și apoi, formulează întrebări la fiecare subtitlu, citește și caută răspunsuri. În final, fă o mică recapitulare din cele citite. Obiceiuri bune de studii trebuie cultivate organizându-ți bine timpul. Fă-ți temele mai întâi și destinde-te după aceea.
PREA MULTE TEME? Încearcă următoarele sugestii:
-        Găsește-ți un loc adecvat de studiu. Îți trebuie un loc în care să nu fii distras. E bine să ai o masă la care să studiezi. Nu lăsa deschis televizorul.
-        Stabilește-ți priorități. Întrucât instruirea este importantă, ia hotărârea de a nu deschide televizorul până nu-ți termini temele.
-        Nu amâna. Programează-ți bine temele și nu te abate de la programul făcut.
-        Întocmește-ți un plan. Decide cu ce temă să începi și de care să te ocupi după aceea. Așterne în scris acest plan și alocă timp fiecărui lucru pe care ți l-ai propus. După ce ai terminat o temă, bifează în dreptul ei.
-        Fă pauze. Când simți că nu te mai poți concentra, fă o scurtă pauză. Dar întoarce-te cât mai repede la teme.
-        Ai încredere în propriile capacități. Nu uita că diferența dintre un elev bun și unul slab are de a face mai degrabă cu sârguința decât cu inteligența. Poți avea succes depunând eforturi asidue și neapărat vei avea rezultate excelente.
Te așteptăm cu drag și pe pagina de facebook al bibliotecii noastre. Fixează un punct în planul tău și pentru noi, aici vei învăța distrându-te!
Fii un manager bun al timpului tău!