joi, 26 martie 2020

„Meseria” de părinte se învață ... la bibliotecă


Svetlana Gumeni, sef sector, Filiala „Adam Mickiewicz”



Cred că nu există părinte care să nu se fi întrebat măcar odată: „Oare imi fac bine treaba de părinte? Îmi cresc așa cum trebuie copilul?”.
Acestea și multe alte întrebări legate de educarea copilului sunt parte din procesul străvechi al parenting-ului. Doar că, părinții și bunicii nostri au făcut altfel de parenting: „Copiii se pupă doar noaptea-n somn” sau „Este nevoie de întreg satul pentru a crește un copil”. Sunt vorbe din popor care au fost actuale în vremuri mai vechi. În zilele noastre, întreg procesul de a crește un copil a primit termeni și metode noi. Acuma părinții sunt încurajați nu doar să-și crească copilul, ci să investească în educarea lui, să pună mai mult accent pe ceea ce vrea copilul, pe ce simte el.
Pornind de la aceste nevoi și de la provocările cu care se confruntă zilnic părinții, la Biblioteca de cultură și literatură polonă „Adam Mickiewicz”, a fost lansat un nou serviciu „Totul despre Parenting”. În parteneriat cu Centrul de Dezvoltare Timpurie a Copilului „Fantastic Cecefel”, reprezentat de psihopedagogul Liliana Coman, biblioteca noastră și-a propus să sprijine părinții spre o mai bună educare și dezvoltare a copiilor. Scopul serviciului este de a ajuta părinții să crească adulți sănătoși din punct de vedere social și emoțional și de a le oferi informații de încredere bazate pe cercetări științifice și intr-o manieră ușor de înțeles.
Un grup de 12 părinți cu odraslele lor sunt fericiții că s-au înscris la prima ediție a serviciului și beneficiază de doua ori pe lună de cele mai interesante, productive lecții si practici în relația cu picii lor. Împreună abordăm și discutăm cele mai actuale probleme cu care zilnic se confruntă părinții: cum îl fac pe copilul meu să-și manifeste sănătos furia, cum scăpăm de agresivitate, cum îl fac pe copil să împartă jucăriile și cum gestionez multe alte situații din viața copilului. Toate răspunsurile le aflăm la bibliotecă.
În cadrul serviciului de parenting, părinții învață nu doar despre cum crești un copil, ci și despre cum îl ajuți să fie fericit în propria piele, să aibă o viață echilibrată și armonioasă.
„Meseria” de părinte se învață și nu este una deloc ușoară, tocmai de aceea părinții sunt încurajați să studieze, să citească cărți despre parenting și să selecteze ceea ce se potrivește familiei lor, să pună în practică tehnici prin care copilul va coopera cu adultul fără a se simți inferior.
Fiecare om se naște cu 3 nevoi de bază: Conectarea, Competența și Controlul, iar odată satisfăcute aceste nevoi în noi se instalează o stare de bine. Părinții din cadrul serviciului au înțeles cum să identifice nevoile propriului copil, cum să se conecteze cu ei și să scape de comportamentele negative.
Faptul că ai un pian în casă, nu te face pianist, iar faptul că ai un copil în casă, nu te face părinte. Un părinte bun este acela care mereu învață și tinde să fie cea mai bună variantă pentru copilul său.
Chiar dacă primăvara aceasta ne-a prins în carantină, procesul de învățare pentru mămici nu stă pe loc. Zilnic suntem conectați prin rețele de socializare, răspundem la provocări, citim, modelăm și învățăm să fim părinți mai buni decât am fost ieri.