luni, 27 aprilie 2020

Anonimitate totală pe internet - VPN -ul


 Valentina Astafi, bibliotecar, Filiala „Onisifor Ghibu”

Rezumat: Acest articolul explică ce este o rețea privată virtuală, începuturile, funcționarea ei, utilitatea sa crucială pentru utilizatorii de internet, precum și dezavantajele acesteia.
Cuvinte cheie: Rețea virtuală (), interconectare sisteme deschise, comunicare, obiective, protocol Internet (IP), tip client-server, geo-restricții, conexiuni (sesiuni), Microsoft, sisteme Cisco, iOS  (iPhone OS).
          Introducere: Pentru a înțelege începuturile acestei tehnologii, trebuie să analizăm mai întâi istoria internetului în general: de ce a fost creată în primul rând? În timpul secolului XX, armata americană a avut nevoie de sprijin fiabil pentru a menține comunicarea în perioade de tensiune și război. Pe timpurile respective, singurul mijloc disponibil era vulnerabil la atac, deoarece dacă unul dintre centrele de comunicare încetează să funcționeze, întreaga rețea era distrusă. Inginerii americani, în numele Ministerului Apărării, au reușit, de-a lungul anilor de experimentare, să creeze o rețea așa cum este cunoscută astăzi sub denumirea de „Internet”.
Informațiile sunt dirijate printr-o multitudine de routere, ceea ce face aproape imposibilă întreruperea comunicării, asigurând nevoile militarilor. Există sute de kilometri, dacă nu milioane, de aceste routere. Comunicarea poate schimba direcția în orice moment, dacă, de exemplu, unele dintre ele sunt defecte sau suferă un atac cibernetic. Totuși, tot acest schimb de informații gratuite,se creează noi dificultăți.
Primul, de exemplu, este faptul că datele care trec prin aceste routere pot fi ușor interceptate de hackeri. Aceștia pot strânge aceste informații și pot vedea în prezent activitatea utilizatorului. Informațiile confidențiale pot ajunge în mâinile oricui știe să intre în această rețea. Nevoia unei rețele confidențiale a continuat să crească, ceea ce a dus la apariția rețelei virtuale private, cunoscută și sub numele de VPN.
 A fost creat pentru prima dată pentru companii și guverne, care doreau să partajeze informații confidențiale fără a compromite discreția lor. Pe termen lung, această nevoie a devenit aproape o necesitate pentru persoanele cu acces la Internet.
Modul de tunelare
În același timp, a apărut ideea unui protocol de tunelare. Acesta este un concept necesar pentru a înțelege funcționarea unui VPN, utilizat chiar și astăzi. Permite conectarea la distanță la o rețea cu o adresă IP care nu este locală. Utilizarea lor este simplă în comparație cu complexitatea tehnologiei. Cu toate acestea, totul vine la ideea că pachetele care conțin datele care circulă sunt criptate și li se oferă o nouă marcă de identificare, cu o adresă IP diferită, pentru un anonimat aproape total. De asemenea, înseamnă că, chiar dacă hackerii reușesc să colecteze aceste date, acestea vor fi inutile pentru ei. Scopul unei VPN este prin urmare, accesul la Internet printr-o conexiune privată, schimbându-vă locația și asigurând confidențialitatea informațiilor prin criptare (adică pachetele care conțin informațiile sunt criptate). În mod similar, tunelurile au capacitatea de a se stinge dacă detectează un atac. O nouă cale este apoi recreată. Inițial, internetul este vulnerabil din perspectiva securității datelor. Aici, utilizarea unei VPN se dovedește a fi benefică din această perspectivă. Modul în care funcționează poate părea complex: pachetele care conțin informațiile care rulează serviciul de criptare și livrare creează un fel de scut în orice influență exterioară. Acest serviciu va cripta întregul pachet și apoi îl va recapsula cu o nouă adresă IP pentru a obține o nouă marcă de identificare.
Cenzura și geo-restricție În întreaga lume, unele țări au restricții din motive de securitate socială, politică și internațională. De asemenea, companiile blochează accesul la conținut de pe site-urile și serviciile lor pe baza locației utilizatorului. Geo-restricțiile există din cauza reglementărilor de licență care intră în joc atunci când vine vorba de difuzare în altă țară. Chiar dacă consumul media a apelat la abonamente, sistemul de redundanță a rămas întotdeauna în funcție. Aceste probleme pot fi acum depășite cu utilizarea unui VPN. Deoarece adresa IP nu este locală, locația poate fi transpusă oriunde doriți, în funcție de posibilitățile furnizorului. Cu alte cuvinte, adresa este ascunsă, iar locația dvs. este virtuală.
 Utilizare unui VPN are o structură Client-Server, ceea ce înseamnă că software-ul permite clienților să se conecteze în siguranță la acest serviciu. Este necesar să știm că există diferite tipuri de VPN, iar unele sunt create pentru nevoi specifice, cum ar fi Microsoft sau Cisco. În general, utilizarea acestui serviciu este următoarea: un client VPN trebuie să fie instalat pe computerul dvs. și trebuie să fie furnizată o adresă IP pentru a vă putea introduce datele de acreditare.
 Conexiunea dvs. va trece prin Internet la server și serverul vă va verifica autentificarea. Iată un exemplu concret de utilizare: dacă vă aflați într-un birou din Chișinău și doriți să vă conectați la un birou din Paris, trebuie doar să vă conectați la rețeaua VPN și voilă, asta este ușor așa cum sună. Pentru a stabili o conexiune VPN, este necesar să folosiți modelul OSI, mai precis straturile numite „mare”, prezentare și sesiune. Modelul OSI este un standard al Organizației Internaționale pentru Standardizare, publicat în 1984, care conține o listă de protocoale ierarhice de comunicare. Rolul nivelului de prezentare este de a cripta și decripta datele mașinii în date utilizabile de orice alt dispozitiv. [3] Nivelul sesiunii permite controlul comunicării între aplicații. Cu alte cuvinte, stabiliți, întrețineți, gestionați și închideți conexiunile de aplicație.
 Beneficii
De fapt, unele dintre ele au fost enumerate mai sus. Este esențial să se elaboreze și pe alte aspecte, care sunt benefice pentru utilizarea zilnică. Criptarea AES pe 256 biți, vă permite, din nou, să aveți liniște sufletească aproape totală atunci când navigați. În plus, descărcările sunt acum la vedere de guvern sau de furnizorul în cauză. Transmiterea fluxurilor video este pe cât posibil, adică fără restricții. Un aspect mai puțin evidențiat ar fi economiile: abonamentele pot varia foarte mult, deoarece simulați ratele pentru diferite țări. Acesta este cazul, de exemplu, cu rezervarea biletelor de avion. O multitudine de companii își crește prețurile în funcție de locația geografică. Un VPN depășește toate aceste bariere. Este însă foarte posibil să aveți acest serviciu pe platformele iOS și Android. Furnizorul dvs. de servicii Internet nu va mai putea limita lățimea de bandă. În plus, atunci când vă aflați într-o școală, hotel sau aeroport, veți putea să ocoliți firewall-urile în loc.
            Dezavantaje
Principalul dezavantaj al utilizării unui VPN este în realitate viteza. Mai exact viteza de descărcare și încărcare a datelor. Deoarece nu suntem pe pământ, viteza nu este aceeași. Viteza dvs. va fi cea a locației dvs. actuale. În consecință, viteza de încărcare va fi redusă drastic. Mai mult, cablurile electrice prin care se transmit conexiunile trebuie să îndeplinească și cerințele serviciului. Clădirile cu fire vechi și uzate, de exemplu, vor provoca pierderi de pachete la conectare, ceea ce va face ca VPN să pară penetrare a piraților în sistem (ceea ce nu este cazul). Ulterior, rețeaua va fi întreruptă și va fi recreată la nesfârșit, fără ca dvs. să vă puteți folosi.
Concluzie
Guvernele care doresc să controleze confidențialitatea oamenilor, fraudei care speră să obțină un profit în numele tău și corporații care colectează milioane de date fără știința ta: aceasta este partea ascunsă a Internetului. World Wide Web, așa cum îl știm, nu este la fel de simplist pe cât pare: descărcarea programelor software, exploatarea datelor personale și frânarea fluxului de informații sunt obstacolele pe care cineva trebuie să le ia cu precauții serioase. VPN este o alternativă la toate aceste dificultăți și va permite avansarea internetului, din punct de vedere al securității utilizatorilor și cu cât mai mulți oameni își vor cunoaște avantajele, cu atât va fi mai mare numărul de furturi și furturi de identitate. scădere. Se poate concluziona că beneficiile utilizării unei VPN depășesc cu mult numărul dezavantajelor. Pe scurt, acum, această tehnologie devine treptat aproape esențială, atât pentru companii, cât și pentru utilizatorii de internet obișnuiți.