joi, 9 aprilie 2020

Interacțiunea dintre OM-MAȘINĂ


Valentina Astafi, bibliotecar, Filiala „Onisifor Ghibu”

Subiectul interacțiunii om-mașină este o temă actuală și importantă în lumea de azi datorită utilizării diversilor mașini, pentru satisfacerea a anumite necesități. Pentru a răspunde acestora, trebuie să știm mai întâi ce reprezintă această interacțiune și apoi să oferim oamenilor informațiile necesare. Evoluția foarte rapidă a TIC facilitează accesul informațiilor de care au nevoie, dar trebuie să ne convingem că aceste informații sunt  veridice.
Interacțiunea om-calculator are un rol foarte important în toate sistemele informaționale. Într-adevăr, aceste sisteme sunt adesea utilizate de către publicul non-IT, iar calitatea interfeței pentru utilizator este principala modalitate, de a înțelege pe măsura utilizării, ce este mai primordial pentru el înțelegerea calității finale și generale a sistemului. Acest articol oferă o reflecție generală asupra conceptelor de bază ale interacțiunii om-calculator, relatând starea actuală a terenului de utilizare a mașinilor datorită istoriei dezvoltării rapide și prezintă pe scurt cele mai importante aspecte ale acestei teme.

În prezent, interacțiunea dintre om și mașină cuprinde un ansamblu foarte bogat și diversificat. Un obiectiv fundamental al HMI (Humaine machine interaction) este îmbunătățirea interacțiunilor dintre utilizatori și calculatoare, făcând mai multe calculatoare utilizabile și mai adaptate la nevoile utilizatorilor, cu implementarea funcționalităților specifice.
Interacțiunea umană cunoaște diferite forme, se știe că este interacțiune directă și imediată sau forme mediate, cea mai importantă și interesantă este interacțiunea om-calculator. În unele abordări teoretice, este discutat acest caz particular și, prin urmare, se fac referiri implicit la o anumită formă de interacțiune, folosind tehnologiile informației și comunicațiilor.
 Interacțiunile om-mașină sau interfețe (HMI) definesc instrumentele și resursele utilizate implementate, astfel încât o ființă umană să poată controla și comunica cu o mașină. În acest fel  un om poate folosi o mașină pentru a edita, executa programe, defini parametrii și transmite datele necesare.
Acesta cuprinde un set de dispozitive hardware și software care permite utilizatorului să interacționeze cu un sistem interactiv.

1.     Care este interacțiunea om-mașină (HMI)?
Interacțiunea om-mașină este o disciplină, ce se ocupă de studiul interacțiunii dintre utilizatori și computere, legat de dezvoltarea, evaluarea și implementarea sistemelor informatice interactive pentru uz uman, precum și în studierea fenomenelor de bază care le înconjoară, dar și, mai pe larg, a impactului organizațional, social și chiar etic al tehnologiei informației.
Preocuparea HMI:
-  proiectare, evaluare și implementare;
- sisteme interactive de utilizare pentru diferite persoane;
- studiul fenomenelor majore din jurul nostru;
Interacțiunea dintre oameni și mașini are loc la interfața utilizatorului, care include atât software cât și hardware, de exemplu, obiecte și caractere afișate de sistemul software pe un monitor al calculatorului, intrarile  primate de la utilizatori prin dispozitive hardware, cum ar fi tastatura și alte interacțiuni ale utilizatorilor cu sisteme de calcul utilizate pe  scară largă.

2. Model conceptual

În modelul conceptual, direcțiile sunt distribuite în modelul de funcționare a sistemului și în cel al utilizatorului. Obiectele domeniului de aplicare sunt:  cuvintele, secvențele de text și secțiunile ale unor editori de text, note și relațiiledin baza de date. Aceste obiecte sunt modificate și accesibile cu ajutorul operațiilor interne, activate de utilizator prin diferite comenzi.
Tehnologiile în timpul evoluției lor urmăresc integrarea mașinii într-un univers al comunicării umane în multe direcții:
- canal între interlocutorii umani
- mașina face animații sau simulează lumi virtuale
- mașina face parte din procesul de comunicare în sine pentru a participa la rezolvarea unor probleme sau a unor sarcini.
Termenul comunicare om-mașină poate cuprinde o stare obișnuită, dar care pare și puțin abuzivă, mașina nu este o ființă socială, nu are intenție sau cultură. Ea nu are nicio legătură cu propria lume.

3. Interacțiunea și comunicarea cu mașina 
Toate etapele prin care o mașină folosește instrucțiunile produse de un interlocutor uman, încearcă să le înțeleagă, transformându-le într-un cadru pentru acțiune și dialog, pentru a oferi răspunsuri sub formă de acțiuni după ce au fost găsite răspunsurile. Acești pași sunt de cele mai multe ori planificați de o componentă software numită controler de dialog.
            Controlerul de dialog are multe roluri:
- construirea unui univers comun (lumi)
- corectarea erorilor produse în comunicare
- structurează și organizează comunicarea
- autogestionarea comunicării
- creează o interacțiune
- contextualizare
- stocare, perfecționare, adaptare, învățare.
            O interfață se bazează pe nivelurile de structurare a cunoștințelor lumilor posibile cu nivelurile de creare a abstractizării pentru arhitectura computerului. O interfață unește mai multe medii, omul, mașina și acest mediu comun în care se aflau cei doi. Prin urmare, interfață înseamnă senzor, efector, traducător, mașină asemeni unei oglinzi, ca oglindă umană.

Concluzii:
După toate aceste considerente privind interacțiunea om-mașină, putem trage câteva concluzii, în cele din urmă, utilizatorul mașinii în funcționare locală sau în rețea - nu interacționează cu mașina. Prin intermediul interfeței, acesta este în dialog cu creatorul programului. Există, de asemenea, conștientizarea relației de comunicare de ambele părți, construirea de reprezentări și meta-reprezentări, oferte, intenții, luarea de poziții și roluri, feedback. O întreagă comunicare pragmatică, inclusă de cercetătorii HMI.
Calculatorul este un mijloc de comunicare între el și un individ uman, este ceea ce putem numi interactivitate. Cu siguranță, ca instrument, ca intermediar al comunicării, calculatorul este să dea impresia unui interlocutor real, un partener real al dialogului, dar un studiu atent al interacțiunii umane -mașina ne duce la aceeași observație, comunicarea are loc între oameni, dar este asistată de computer. Prin urmare, discuția ar trebui să aibă loc la nivelul conceptului de interfață, deoarece aici are loc schimbul de informații, tranzacția, interacțiunea lor.
Analizând diferența de timp între tehnologia informației care a exista și cea actuală între TIC și ceea ce am putea face, aplicând o abordare centrată pe utilizator de la început până la sfârșit. Cu toate acestea, este necesar să insistăm asupra caracteristicii interative a acestui ciclu ideal, caracteristică dobândită de feedback, utilizator și care satisface toate nevoile cu toată puterea. Totul se află în centrul interacțiunii dintre mașină și oameni. Ideea principală este adaptarea sistemului la caracteristicile cerute pentru utilizatori, sarcini și rezolvarea problemelor.
Seduși de capacitățile și posibilitățile calculatoarelor, avem din ce în ce mai des sentimentul că suntem în interacțiune cu acesta. Deja putem spune că interacțiunea om-mașină este recunoscută drept numele unui nou câmp al inteligenței artificiale și nu ne putem opune acestui fapt.