vineri, 24 aprilie 2020

Lacrimi la microscop pe timp de carantină


Lilia Canțîr, șef serviciu,  Filiala „Ștefan cel Mare”

„Te rog nu mă întreba de ce
Îmi ascund lacrimile
Dar câteodată se întâmplă
O inimă frântă să nu poată să plângă ...” 
Jean Gavrilă

S-ar putea ca unii oameni să nu facă mișcare destulă în aceste zile din motive lesne de înțeles, dar știai că plânsul te poate ajuta, că el este tot un fel de antrenament? Chiar de nu te trântești pe podea și nu dai din mâini și picioare atunci când plângi, corpul tău se mișcă intens de fiecare dată când suspini. Se întâmplă multe lucruri în corpul tău atunci când plângi. Crește pulsul, umerii se mișcă și în acest fel se începe antrenamentul.
 În aceste zile de carantină motive pentru o doză de plâns ar putea fi mai multe. Spre exemplu, dorul de părinți, copii, lipsa de comunicare tête-à-tête cu prietenii, plimbările prin parcuri, călătoriile, vizionarea spectacolelor etc. Asta e situația. Deci, motiv avem, dar să vedem și ce foloase tragem.
Indiferent de motiv, plânsul este un puternic mijloc de comunicare nonverbală. Într-un timp foarte scurt lacrimile pot transmite atât de multe lucruri. Reacția pe care o au oamenii este firească, întrucât ne grăbim să aducem mângâiere, să ștergem suferința din ochii lor sau să dăm o mână de ajutor. Teoriile sunt numeroase. Unele sunt adevărate arme pentru a le folosi ca metode de a atrage atenția și sprijinul celorlalți în situațiile neconfortabile în care ne aflăm. Probabil că este una din cele mai rapide și eficiente metode  de a obține aplanarea conflictelor cu un rezultat pozitiv.
 De fapt, rolul principal al lacrimilor este de a menține ochii umezi și sănătoși. Misiunea lor este atât de a hrăni și de ai proteja de infecții, de vânt, fum, și alți agenți iritanți și periculoși, cât și de a ne elibera de stres atunci când avem emoții puternice ce ne pot afecta psihicul.
Hai să vedem ce se întâmplă în corpul tău când plângi! Potrivit unui studiu lacrimile conțin substanțe chimice care ușurează atât durerea fizică cât și cea emoțională. Acest proces, la prima vedere nu prea bun, are mai multe plusuri. Fiind unul exocrin, el elimină substanțele toxice din corp atât prin lacrimi cât și prin transpirație și expirație.
 Beneficiile plânsului nu se opresc aici. Lacrimile au un fel de putere vindecătoare. Au o abilitate de transformare. Fiecare tip de lacrimi are propriul rol vindecător. Deci, contează foarte mult cum plângi. Se pare că organismul uman poate produce lacrimi bazale, din reflex și fizice.
Oamenii plâng din diferite motive. Este ciudat faptul că anumite părți ale creierului uman nu poate să diferențieze de ce plângem. Hipotalamusul (o parte a creierului mare) știe să facă un singur lucru: să reacționeze și când ești fericit, trist sau stresat.
 Lacrimile pot ucide bacterii. Ele conțin lizozimă, un tip de proteină care distruge bacteriile dăunătoare sănătății.  Deci, de ce nu am apela la ele atunci când nu ai acces la săpun și apă curgătoare? Iată un dezinfectant de mâini pentru a te curăța. Poți începe să plângi direct în palme!
Diminuează stresul. Plânsul este un mijloc de auto-apărare al organismului, inclusiv prin diminuarea stresului. Probabil, că sentimentul  de ușurare s-ar putea să nu depindă numai de vărsare de lacrimi, dar și de reacția celor care ne oferă alinare sau ne sar în ajutor.
Știați că…
Sunt trei tipuri de lacrimi:
1.     Lacrimile continue sunt cele care produc lichid limpede pentru a proteja ochii.
2.     Lacrimile reflexe apar atunci când o substanță ne irită ochii, dar și acțiuni de genul precum râsul sau căscatul.
3.     Lacrimile emoționale sunt cele care sunt provocate de emoții puternice
Fotograful Rose-Lynn Fisher ne propune să vedem cum arată lacrimile noastre provocate din diverse motive la microscop: lacrimi de bază, mișcare, reamintire, ușurare, provocate de ceapă, bucurie, de durere, de râs, de schimbare și de speranță.