vineri, 15 mai 2020

Familia, biblioteca, lectura ...


Angela OLĂRESCU
şef, Filiala „Hristo Botev 
       

Ziua Internațională a Familiei este marcată în fiecare an la data de 15 mai. Această dată a fost instituită de Organizația Națiunilor Unite, conform rezoluției 47/237 din 20 septembrie 1993, iar sărbătoarea reflectă importanța pe care comunitatea și societatea internațională o acordă familiei. Ziua Internațională a Familiei ne oferă o deosebită ocazie de a celebra rolul familiei pentru persoane, societate și a promova valorile familiei – egalitate, responsabilitate, dragoste, respect etc.
       Familia este considerată celula de bază a societății, prin urmare necesită o atenție specială din partea comunității și a autorităților. Ca instituție socială fundamentală, familia se intercondiționează cu multiplele domenii ale vieții sociale și îndeplinește o serie de funcții necesare creșterii copilului, dar și dezvoltării societății funcția de socializare, funcția economică, funcția politică.
       Și în acest an  la data de 15 mai marcăm Ziua Internațională a Familiei în formatul online cu genericul Lecturi în familie. Biblioteca „Hristo Botev” se mândrește că are familii care citesc cărți cu toții împreună pe parcursul a mai multor ani din colecția bibliotecii. Mulți copiii au devenit ei înșiși părinți și și-au adus copii lor ținându-i de mână vizitând împreună biblioteca. Vreau să menționez unele familii care lecturează permanent Țârdea, Rațeev, Cristea, Spânu, Sârbu, Calcev ș.a. căci fiecare părinte își dorește un copil educat, deștept, inteligent, afirmat și apreciat. Una dintre căile de realizare a acestor obiective este lectura, revigorarea lecturii de familie.
       Adulții participă la multe activităţi ce se desfăşoară în cadrul serviciilor bibliotecii, iar copiii participă la multe evenimente din Programele și concursurile de lectură ale Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu” ca Provocarea verii, Chișinăul citește, Bătălia cărților.
       Noi suntem bucuroși atunci când vine o familie cu toți membrii ei la bibliotecă căci pentru fiecare dintre noi îi este plăcut să-și folosească cunoștințele profesionale în recomandarea literaturii pentru copii și pentru adulți. Voi menționa, că este foarte plăcut atunci când cititorul returnează cărțile și vezi în ochii lui o mare recunoștință și satisfacție pentru cărțile lecturate. În astfel de momente înțelegem, cât de importantă este munca noastră. Totuși, doresc ca să fie mai multe formulare familiare în bibliotecă, căci copii care îşi petrec copilăria cu cartea în mână au mari perspective în viitor. Invităm toți părinții împreună cu copii să viziteze Biblioteca „Hristo Botev”.