vineri, 29 mai 2020

Sectorul medical - un domeniu larg de aplicații pentru IT


Valentina Astafi, bibliotecar,  Filiala „Onisifor Ghibu“    


Evoluția continuă a tehnologiei informației aduce multe schimbări în toate domeniile, iar industria medicală nu face excepție. Digitalizarea se dezvoltă într-un ritm asurzitor și se extinde către noi industrii.
Sectorul medical constituie un domeniu vast de aplicare pentru IT: de la conducerea unităților de asistență medicală și a cabinetelor medicale, până la dezvoltarea de sisteme de experți, inclusiv sisteme de asistență diagnostică.
Totul  începe din interes, pentru a-ți testa abilitățile generale. Merită să investești timp în acest domeniu, pentru că reușești să te alegi cu multe cunoștințe și provocări.
Progresele tehnologice și medicale au fost întotdeauna strâns legate. În zilele noastre, tehnologia informației poate fi utilizată pentru stocarea informațiilor și diseminarea ei în întreaga lume, ceea ce face cercetarea medicală mai rapidă ca niciodată.

Impactul tehnologiei asupra industriei medicale

Cred că în prezent, majoritatea investițiilor sunt realizate în domeniul medicinii, iar tehnologiile informaționale sunt primele instrumente care sunt implementate. Acum, tehnologia digitală în domeniul medical este gata să revoluționeze lumea într-un mod inimaginabil.
În comparație cu sistemele medicale internaționale, ceea ce toată lumea știe foarte bine este că rămânem în urmă în comparație cu alte sisteme publice din Republica Moldova. Din punct de vedere administrativ, trebuie muncit mult, investițiile sunt extrem de mici și nu prea logice, iar managementul forței de muncă, în opinia mea, este irațional, trecem prin multe dificultăți din cauza acestui sistem.
Principalele funcții pe care le poate îndeplini un sistem de management IT medical sunt:
- gestionarea unui fișier de fișiere medicale: acest fișier include informații referitoare la pacient (nume, prenume, sex, vârstă, istoricul pacientului, etc ...);
- editare automată a rețetei pacientului cu detalii privind dozajul, programul de administrare a medicamentelor, etc .;
- managementul cărților de întâlniri care să permită medicului să stabilească un program zilnic de consultări cu pacienții;
- procesarea textelor, precum și manipularea programelor de birou;
- gestionarea conturilor generale care să stabilească bilanțul și să editeze evidența conturilor anuale.

Avantaje / Dezavantaje
Avantaje:
- este o direcție de care societatea are întotdeauna nevoie, mereu în continuă dezvoltare;
- asistența la activitatea personalului medical;
- funcționare de la distanță, cu accesibilitate largă;
- tangențele dure cu oamenii din domeniu și să poți vorbi cu ei, din orice idee poți obține inovație;
-  puteți învăța multe chiar voi, chiar dacă nu sunteți un specialist în medicină, competiția este persistentă și dorința de a cunoaște lucruri noi;
- perspective de muncă largi, fiind cel mai solicitat domeniu combinat, cei care sunt gata să lucreze nu au lipsă de serviciu;
- o mare parte din materialul de studiu este standard, dar orice idee care se poate lăuda este acceptată.

 Dezavantaje:
Te afli mereu printre oamenii care se mândresc cu gândul ca un computer. Multe dintre persoanele implicate trăiesc ca calculatoare. Fără o abordare corectă, deveniți singuri și incapacități social. Se poate întâmpla oriunde, dar este mai ușor aici. Aveți întotdeauna idei noi, pentru inovație, orice stagnare devine un dezavantaj.

Perspective de viitor
Văd viitorul medicamentului astfel: automatizarea robotică a multor lucruri de rutină sau mult prea standardizate, cum ar fi diagnosticul cu un computer, operații microscopice de către sau prin roboți de la distanță. De asemenea, văd posibilitatea de a proiecta asistenți personali cu inteligență artificială (AI), care ar putea ajuta pacienții prin anunțarea directă prin internet sau telefonie, locația și simptomele prezentate direct serviciilor medicale. Nu exclud posibilitatea inventării unor drone asistente care ar putea ajunge mai repede la destinație.
Monitorizarea stării de sănătate a pacienților devine o problemă care a fost în centrul atenției în ultimele timpuri. Cantitatea de cunoștințe în domeniul medical este în continuă creștere.
Acesta este motivul pentru care colaborarea dintre specialiștii din sectorul medical și cei din sectorul IT este necesară pentru a permite instituțiilor medicale de la nivel național să beneficieze de activitatea IT care este deja operațională.

Ceea ce lipsește din sistemul medical actual
Există multe deficiențe în sistemul medical actual, care necesită implementarea a numeroase investiții și proiecte. Dacă ne uităm în special la pacienții care stau în rânduri interminabile la ușa medicului. Cred că ar fi necesar un sistem de înregistrare online, chiar dacă anumite practici private au instituit-o și un sistem digital local în instituțiile medicale, facilitând astfel activitatea medicului. Există o mulțime de activități care pot fi implementate... dar aici le putem discuta la nesfârșit, că domeniul este atât de vast și promițător datorită tehnologiilor.

Concluzie
Cred că astăzi inovațiile medicale vor transforma radical medicina și întregul sistem de asistență medicală, la care contribuie cel mai mult oamenii din domeniul IT.
În prezent, sistemul medical din Moldova este în creștere, ceea ce este îmbucurător și motivant pentru viitorii specialiști în tehnologia informației și medicină. Un punct critic care împiedică inovația este, în opinia mea, chiar personalul medical actual și lipsa de apreciere a medicilor. În prezent, cu toții observăm la ce nivel este computerizarea și tehnologizarea celor mai multe proceduri, investigații medicale, intervenții la nivel micro și nanocelulare. O combinație bine dezvoltată de medicină și informatică ar fi o combinație renovatoare pentru țară.
Aceste câmpuri perfect combinate ne fac să interacționăm cu o mulțime de oameni și ne oferă idei fascinante care ar putea schimba în mod semnificativ opiniile personale despre tehnologie și medicină sau poate chiar cel mai bun moment pentru o idee de succes în epoca informații în domeniul medicinii.