marți, 16 iunie 2020

Epoca Eminescu


Natalia Corghencea
Șef sector, Centrul Academic Internațional Eminescu

Comemorarea celor 131 de ani de la trecerea în eternitate a poetului Mihai Eminescu, la Centrul Academic Internațional Eminescu a decurs cu genericul EPOCA EMINESCU. Multă lume bună si frumoasă în fiecare an e prezentă în ziua de 15 iunie la activitățile culturale organizate de către Centrul Eminescu. În anul curent, pandemia globală ne-a limitat în multe, și este pentru prima dată, când o activitate dedicată poetului drag a fost  organizată cu un număr foarte restrâns de oameni. Platformele educaționale live sunt cele ce ne pot conecta și uni asupra unui subiect. Zoom.us ne-a permis să fim vizibili și să fim aproape de publicul nostru.
În această zi marcantă au fost prezenți la CAIE acad. Mihai Cimpoi, acad. Nicolae Dabija, acad. Valeriu Matei, scriitorii Iulian Filip, Andrei Moroșanu,  Ștefan Sofronovici, directorul general al Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu” doamna Mariana Harjevschi, Maria-Eola Cecoltan, tânără pictoriță și cei împătimiți de creația eminesciană. După cum vedeți, un număr foarte limitat, cu respectarea cerințelor COVID-19: respectarea distanței, purtarea măștilor și a mănușilor.
Cu o prezentare live „Centrul Academic Internațional Eminescu: 20 de ani în serviciul comunității”, a ieșit în această zi doamna Elena Dabija. O prelegere live a fost organizată de către acad. Mihai Cimpoi la care s-au expus acad. Valeriu Matei, acad. Nicolae Dabija, scriitorul Iulian Filip. Au fost prezentate noutăți editoriale, printre care: Cârlugea, Zenovie. Mihai Eminescu: Dicționar. Oameni din viața lui; Maiorescu, Titu. Epoca Eminescu; Cimpoi, Mihai. Titu Maiorescu și lumea noastră postmodernă. De o frumusețe deosebită sunt cărțile poștale „Cu gânduri și cu imagini…”: Eminesciana plastică  din Colecția de cărți poștale Asociația Culturală „REGAL D'ART”, în număr de 10 exemplare, acestea au rămas în posesia Centrului Eminescu. Domnul Ștefan Sofronovici, scriitor și bibliotecar la CAIE, a realizat prezentarea de documente „Eminescu pe meridianele lumii”. Poezia și arta sunt în unison, a demonstrat-o tânăra pictoriță Miaria-Eola Cecoltan, cu o expoziție live „Planeta Eminescu” expusă în GALERIA DE ARTĂ EMINESCU. Maria-Eola a binevoit să împărtășe reușitele succeselor și dragostea față de creația eminesciană, care o atrage încă din copilărie. Versul eminescian a inspirat-o și o inspiră în continuu pentru realizarea lucrărilor minunate. Clipe muzicale deosebite pe vers eminescian ne-a oferit scriitorul Iulian Filip.
Creația lui Mihai Eminescu a întrunit în această zi, de comemorare lume bună, poezie, muzică și pictură. Precum spunea Eminescu „Al meu nume o să-l poarte, secolii din gură-n gură”, urmează încă mult să-l studiem și să-l promovăm pe marele poet.