vineri, 14 august 2020

Copii iubitori de carte sunt și vor fi mereu!

 Liliana Manoilova

Bibliotecar, Filiala „M. Ciachir”

 

„Odată ce înveți să citești, vei fi pentru totdeauna liber”.

Frederick Douglass

 În pofida tuturor obstacolelor, considerăm că a fost o activitate minunată alături de cei mai dornici cititori. La începutul perioadei de pandemie eram cu adevărat disperată și dezamăgită, îmi părea foarte rău că trebuia să amânăm toate planurile pe o vară întreagă. Cu toate că activitatea bibliotecilor era suspendată , câteva fetițe au venit cu inițiativa și m-au ajutat sa creăm o platformă online unde citim zi de zi.

Laura Bulgaru, 13 ani, elevă a Liceului Teoretic „Ion Creangă” din Chișinău a avut enorma plăcere de a citi o operă din cadrul programului de lectură „Bătălia cărților” – „Cel mai mic Bigfoot” de Jennifer Weiner. O aventură despre prietenie unde autoarea conturează ideea că a fi „imperfect” poate însemna a fi curajos, exemplu demn de urmat pentru ceilalți. După cum a spus Laura, „cartea este cel mai bun prieten” și așteaptă cu nerăbdare următoarea ocazie de a citi împreună. https://www.youtube.com/watch…      

La fel, am avut plăcerea să interacționez și cu două surori ingenioase Sofia și Valeria Olărescu, elevele Liceului Teoretic „Ștefan cel Mare”. Fetele gemene de 10 ani citeau pe rând povestea  „Aproape Sigur” de Lisa Graff. O istorie nemaipomenită despre un băiețel ce învață respectul și dragostea de sine depășind mai multe impedimente.https://www.youtube.com/watch…

Pe parcurs echipa s-a extins cu eleva de 12 ani, Andreea Mugureanu, din Liceul Teoretic „Ion Creangă”.  Toți am făcut cunoștință cu opera „Ne vedem în cosmos, prieteni!” de Jack Cheng. Tot ce își dorea personajul principal, un băiat de unsprezece ani pe nume Alex, era să-și lanseze iPod-ul în spațiu. Hotărât să găsească răspunsurile la „De unde vin?”, „Cine este acolo?”, „Cum pot fi curajos?”, băiatul pornește într-o călătorie memorabilă care-i va întoarce lumea cu susul în jos. O aventură despre curaj, prietenie și familie. Grație fetelor am cunoscut trei istorii captivante și toate cu final satisfăcător despre valorile fundamentale ale societății.  Pentru ele cărțile reprezintă ocazia de a evada în alte lumi, de a înțelege alte caractere. Și după cum au spus „fără cărți viața ar fi fost mai tristă”. https://www.youtube.com/watch?v=kUcwhhrYulU&feature=share&fbclid=IwAR1AcW13L0WdCjSsys8WuM4q5bH53kTbMDt0PjvrFfgET1mUVuZEp1jCE8s


Ce le-aș spune copiilor pentru a-i convinge să citească? Le-aş spune că lectura este o maşină miraculoasă, care te poate plimba în galaxii paralele, îndepărtate în spaţiu şi în timp, la care altfel nu ai avea acces. Aş adăuga că cititul îţi îmbogăţeşte imaginaţia, modul de a gândi şi de a simţi, punându-te adesea în situaţia de a privi lumea prin ochii altora. E ca şi cum ai trăi mai multe vieţi în acelaşi timp.

Sunt foarte mândră de cititorii noștri, atât talent și sclipire se ascunde în fiecare dintre ei. Deși la distanță, am trăit împreună momente unice datorită implicării și susținerii părinților acestora. Lectura online a fost o experiență valoroasă, însă aștept totuși revenirea copiilor în incinta bibliotecii.

Rodul muncii noastre poate fi urmărit pe canalul de Youtube al filialei „Mihail Ciachir”.  Dacă sunteți dornici de a îmbogăți lumea interioară a copilului Dvs. de 11-14 ani, dați click! Feedback-ul este și el binevenit.