marți, 1 septembrie 2020

Interviu cu dr. Tudor Colac la Biblioteca „Transilvania”

Natalia Zavtur, șef sector, Filiala „Transilvania” 

     

Cu prilejul sărbătorii naționale „Limba noastră cea română” Biblioteca a susținut un interviu cu dr. Tudor Colac, specialist în etnologie, coordonator științific la Institutul de Filologie a Academiei de Științe a Moldovei. Domnia Sa a răspuns detaliat la întrebări, astfel încât am asistat la o prelegere fascinantă cu elemente de știință, practică și viață.
      Despre semnificația sărbătorii, Dl Tudor Colac, a spus clar că aceasta exprimă identitatea noastră, că este o amintire conaționalilor și întregii lumi despre faptul că limba română există, că este vorbită de un număr mare de populație, situându-se în acest sens la nivelul de mijloc printre celelalte limbi europene. Mult sugestive sunt trimiterile la expresia „Patria mea este limba română”, aparținând clasicului Nichita Stănescu, precum și la aforismul înscris pe una din cele 7 coline ale Romei antice „Patria mea este limba latină”, reflectând sorgintea și valoarea limbii. Privitor la denumirea sărbătorii, nu trebuie să existe dubii – Ziua Limbii Române, or sărbătoarea trebuie privită ca una lucrătoare asupra problemelor limbii.
     Lingviștii români cercetează, efectuează studii zonale, locale asupra dialectelor și graiurilor limbii române. Acestea sunt multiple, dar, în esență, sunt expresiile aceleiași limbi. Cea ce numim noi „limba moldovenească” este un dialect al limbii române. Dialectele, graiurile au preț de izbândă, analogic versurilor din poezia lui Ion Vatamanu „Ideal”: „Eu o frunză/ Tu o frunză/ La un loc ce fac?/ Un copac”. 
     „Limba care ne unește” este fraza, ce exprimă un adevăr pur. Limba ne permite să comunicăm, dar mai mult ca orice să ne apropiem spiritual. Limba ne unește prin fire nesesizabile material. 
    Este dureroasă problema limbii în diaspora românească. Există pericole ale degradării ei. Folclorul, fiind profesiunea de credință a dr. Tudor Colac, a fost venerat, pe dreptate. Domnia Sa a subliniat că folclorul se leagă de limbă organic, firesc. Folclorul este limba română, or limba română este folclor în esență prin melodicitate, dulceață, frumusețea cuvintelor. Folclorul este Cultură Mare, de Valoare, nu este mai prejos decât artele culte, academice. 
    Discursul intervievatului a fost însoțit de numeroase fapte din viața personală, a consătenilor, prietenilor, colegilor de breaslă, toate gravitând în jurul cultivării dragostei pentru limba română. 
     Sursele de putere ale afirmării limbii române în teritoriul nostru ar fi: 1. S-o vorbim peste tot, în familie, grădinițe, școli; 2. Să fie readus în cadrul Guvernului Departamentul Limbilor; 3. Să fie actualizată, adusă la normele europene legislația lingvistică. 
      Cuvintele rostite în final sunt pline de speranță: „Trăiască Limba Română”! 
    Autorul, dr. Tudor Colac a dăruit cu generozitate Bibliotecii „Transilvania” din ultimele sale apariții editoriale (3 titluri, 4 cărți). Pentru Interviu și donație Parascovia Onciu, șef bibliotecă, a mulțumit din suflet.