miercuri, 30 septembrie 2020

O istorie de succes: Obține „un al doilea suflet” din învățarea unei alte limbi

 Lilia Canțîr, șef serviciu, Filiala „Ștefan cel Mare”

Cunoașterea unei limbi străine este o sursă de motivație și inspirație. Grație lor te simți mai încrezut în sine, poți călători oriunde, fără ca să ai temeri, că nu vei înțelege ce vorbesc localnicii. La fel de important este faptul de a avea accesul la studii de calitate, la dezvoltare personală explorând internetul.

Știați că învățarea unei limbi poate contribui la prevenirea demenței, una din cele mai agresive boli ale omului? Mai mult decât atât, cercetările indică incredibile beneficii, cum ar fi creșterea capacității de memorare, îmbunătățirea atenției etc. Cei care cunosc mai multe limbi pot trece mai repede de la o sarcină la alta, manifestă o mai mare flexibilitate cognitivă și se adaptează mai ușor la circumstanțe neașteptate. Copiii sunt mai buni la calcule mentale, citit și multe alte abilități vitale. Și cel mai important este faptul că învățarea unei noi limbi poate schimba, în mod esențial, modul în care vezi lumea.

            Incredibil, dar  prin studierea unei limbi poți să explorezi alte culturi, să  pătrunzi într-o altă lume, alte perspective.  Luând totul în considerare, poți obține ceva ca „un al doilea suflet” din învățarea unei alte limbi.

Reieșind din acest context și din necesitățile membrilor comunității, domeniile de interes ale utilizatorilor, la  Biblioteca „Ștefan cel Mare” au fost inițiate 5 servicii de studiere a limbilor: „Engleza pentru mic și mare”, „Parlons francais”, „Deutsch”, „Italiano Vero”, dar și  un serviciu  de studiere a limbii române pentru alolingvi „Limba care ne unește”, la care au participat atât copii, cât și maturi.

          Serviciile se  desfășoară  prin  instruiri și  jocuri didactice, într-o atmosferă creativă, interesantă și productivă, bazate pe dezvoltarea abilităților și  cultivarea interesului pentru comunicare. Cursurile de bază sunt prevăzute pentru începători în scopul atingerii unui nivel de limbă fundamental, care este suficient pentru utilizare în viața de zi cu zi.  Acestora li s-a oferit teme de studiu începând cu salutul, date personale, informații diverse, referitoare la cultura, istoria și geografia statelor în care se vorbesc aceste limbi.

          Participanții au posibilitatea să învețe și să comunice eficient în baza metodelor și materialelor  selectate cu grijă de voluntarii excelenți și, desigur, sunt favorizați de atmosfera și mediul benefic create pe parcursul lecțiilor. În cadrul activităților se folosesc dialoguri instructive între participanți și profesor. O apreciere înaltă  o putem da modulului de organizare a cursurilor și selecției de materiale didactice puse la dispoziție, dar și fondului de carte, literaturii  de domeniu și mijloacelor tehnice moderne. Putem să constatăm  cu temeritate că situația dificilă, creată din cauza pandemiei nu ne-a afectat atât de mult, încât să abandonăm studiile. Platforma Zoom este un colac de salvare eficient atât pentru facilitarea procesului de studiere a limbilor, cât și pentru crearea unui confort psihologic pozitiv, deoarece, învățând de acasă, ne aflăm într-un  spațiu comod, util și plăcut.

           Este evident impactul motivațional, deosebit de puternic, prin care au trecut toți participanții care au frecventat cursurile  de limbă germană, franceză, engleză, italiană, fiindu-le de mare ajutor în comunicarea cu nativii acestor limbi.

           Ne bucură nespus de mult  aprecierile beneficiarilor acestor cursuri. Le mulțumim și le suntem recunoscători atât celor care ne solicită instruirile, cât și voluntarilor.

          Inovația serviciilor constă în reușita creării acestor servicii propriu-zise, dar mai importantă este buna lor funcționare și promovarea lor continuă, participarea comunității în activitățile bibliotecii  și stabilirea unor relații de încredere și susținere reciprocă.

          Nu uitați că, doar stăpânind bine limba maternă, poți învăța și alte limbi străine. Cunoașterea unei limbi este ușa către cunoaștere.

     În final, menționăm că cel mai important fapt este viața de calitate la care avem acces. Prin cunoașterea și întâlnirile cu oameni noi, interesanți, prin construirea unor prietenii, care vor pune temelii trainice și de durată, poți cunoaște locuri noi, distracții noi ce îți vor face viața și mai frumoasă.

Vină și tu să faceți echipă cu noi și, neapărat, vei avea succesul mult dorit! Astfel te vei pregăti pentru una dintre cele mai mari aventuri și explorări.  Ești înconjurat de oportunități pe care le poți folosi gratuit pentru a-ți realiza visele și vei beneficia de o experiență minunată. Potențialul viitorului tău este , practic, prosper. Trezește-te la realitate și fă-ți din asta o istorie a ta de succes.