luni, 5 octombrie 2020

A fi om e un lucru mare – a fi pedagog e un dar dat de Dumnezeu

                                                                                  Svetlana Rotaru, bibliotecar, Filiala „Transilvania”

În Grecia antică se numeau ,,pedagogi” persoanele care conduceau la școală copii stăpînilor de sclavi și se îngrijau de ei.1 Însă în ziua de azi , lucrurile stau altfel, profesorul a fost , este și va fi unica persoană în societate care luptă pentru a învăța copii  să învețe. Și anume să învețe, deoarece este o metodă datorită cărei se deschid mai multe niveluri de desvoltare în societate.   Ziua profesorului este succesorul vechii Zile a învățătorului sovietic, sărbătorită în URSS în prima duminică a lunii octombrie din 1965. Fondatorul noului eveniment la acea vreme a fost Prezidiul Consiliului Suprem, inițiat de un grup de educatori destinși, susținuți de jurnaliști.  Sărbătoarea și-a încetat existența oficială odată cu prăbușirea URSS, dar pînă în 1994 a fost sărbătorită anual în toate școlile țării în aceeși zi - prima zi liberă în octombrie. Deși ar fi mai corect să spunem - în weekendul precedent al zilei de vineri: în această zi elevii și-au felicitat profesorii preferați, le-au oferit buchete și suveniruri, părinții s-au alăturat adesea la felicitări.  Din 1994, triumful a găsit o dată fixă ​​- 5 octombrie. În opinia persoanei obișnuite, nu au existat modificări semnificative - și până în acest an evenimentele au avut loc aproximativ în aceeași perioadă. Deci, schimbarea datei sărbătorii a fost aproape imperceptibilă. În mai multe țări, Ziua profesorului este destinată a fi ziua specială de apreciere a cadrelor didactice. În unele dintre ele ziua este sărbătorită la sfârșitul săptămânii, în timp ce în altele este celebrată într-o zi lucrătoare. Din anul 1994, UNESCO a stabilit ca Ziua Internațională a Profesorului să fie celebrată în fiecare an pe 5 octombrie. 

Ziua profesorului 2020 este o sărbătoare specială. În această zi, îi onorăm pe cei care nu numai că ajută la dobândirea cunoștințelor, dar învață viața și servesc ca exemplu pentru copii. Biblioteca „Transilvania” are o deosebită apreciere și respect față de profesorii din școlile sectorului Ciocana și nu numai. De fiecare dată cind biblioteca organizează diferite intîlniri cu scriitorii sau activități unde copii sunt implicati, profesorii sunt foarte receptivi și au grijă  să informeze și să organizeze copii. Nu e de ajuns să ai în mintea ta un sistem întreg de teorii pedagogice, oricît de chibzuite și oricît de întemeiate științificește ar fi ele, pentru ca să poți fi cu oricare siguranță un bun pedagog. În practica educației la fiecare caz dat trebuesc măsuri educative determinate. Fără îndoială ele trebuiesc să facă parte dintr-un sistem: dar trebuesc în acelaș timp, rămîmînd oarecum înăuntru sistemului, totuși să fie adaptate la cazul concret. De aceea în școala științei se poate zice că se învață prea mult și prea puțin pentru practică.2    La o conferință internațională care a avut loc la Paris în 1966, pentru prima dată nu au fost ridicate doar probleme globale ale educației. Participanții la congres au vorbit despre statutul juridic al celor care ajută la dobândirea cunoștințelor - profesorii. Conform lectorilor din diferite țări, o diferență semnificativă a fost găsită în situația socială și financiară a profesorilor. Unii vorbitori au solicitat reprezentanților UNESCO să elimine discriminarea existentă. Cu toate că problema descriminării există in societate, oricum ea există și în școli. Numai profesorii cu o diosebită atitudine și înțelepciune pot șă discifreze această teorie a discriminării ca o latură josnică a societății. Însă lucătorii Bibliotecii Transilvania împreună cu profesorii luptă pentru educația și desvoltarea personală a fiecărui elev pășind pragul bibliotecii. În plus, a fost evidențiată o diferență semnificativă în formarea cadrelor didactice pentru copiii cu diferite grupe de vârstă. Rezoluția adoptată atrage atenția asupra ambelor aspecte ale activității, abordând simultan mai multe probleme. De fapt, recomandarea a fost primul document internațional care a subliniat rolul celor care lucrează în domeniul educației și importanța acesteia în societate. Deci, vom da o descriere a aceastei sărbătoari, în alte țări ale lumii. Toată lumea știe cum se sărbătorește Ziua Profesorilor în Rusia – acestea sunt concerte festive pregătite chiar de studenți, flori, suveniruri prezentate profesorilor de clasă și ,,cărți subiecte” iubite.                                     

În țările CSI - Kazahstan, Uzbekistan, Belarus, Ucraina - tradițiile sunt aproape identice. Dar Ziua Mondială a Profesorilor este o sărbătoare internațională, ceea ce înseamnă că este sărbătorită în alte state și departe de oriunde se încadrează pe 5 octombrie.                                      

În Franța, de exemplu,  participarea la felicitarea cadrelor didactice, de regulă, a școlilor de conducere de juniori și mijlocii. Nu este acceptat să dai cadouri pe 5 octombrie și, prin urmare, copiii îi felicită pe profesori cu un concert. După performanță, profesorii și părinții organizează o „masă dulce”, deși fără copii - așa comunică adulții într-un cadru informal, dar pe teme profesionale. În Germania, studenții germani își felicită foarte simplu profesorii preferați - elevii din școlile primare oferă o carte poștală manuală sau un mic suvenir; elevii în vârstă se limitează la felicitări verbale în clasă.  În Statele Unite ale Americii, Ziua Profesorilor Naționali este sărbătorită în luna mai, iar majoritatea activităților se desfășoară în aer liber. Poate fi un tîrg special de caritate organizat de școală și elevi orice concert la care, ca tradiție, participă aproape întreaga clasă, un maraton școlar sau evenimente sportive dedicate sărbătorii. Un atribut la fel de obligatoriu îl reprezintă micile cadouri făcute chiar de studenți. Ei bine, dacă profesorul nu locuiește în apropiere, este destul de acceptabil să mergi la el în această zi „într-un mod vecin” și să-l tratezi cu o plăcintă proaspăt coaptă. În China, profesorii sunt onorați în 10 septembrie. Atributele obligatorii ale sărbătorii - un concert școlar și buchete de lux, care sunt acordate fiecărui profesor. Dar cei din Argentina au mers cel mai departe și au declarat ziua învățătorului o zi liberă. Așadar, intreaga țară, cu plăcere redusă, felicită profesorii din 11 septembrie. Florile, dulciurile și suvenirele sunt cadourile tradiționale oferite profesorilor. Printre cadourile solicitate de elevi și părinți sunt articolele de birou. În funcție de mărimea unei agende, prețul variază între 40 și 150 de lei. Unii cumpărători optează și pentru seturi de pixuri al căror preț ajunge la 250 de lei. 



1 . Pedagogia. București – 1960. p.5

2 . Dumitru V. Gîndirea pedagogică universală și românească în secolele XVII-XX. București. 2004. p.150