sâmbătă, 3 octombrie 2020

Cartea – izvor nesecat al valorilor eterne: Întâlnire cu scriitoarea Viorica Covalschi

 Ludmila Capița,  șef serviciu, Filiala „Transilvania”


La 2 octombrie, într-o zi frumoasă de toamnă, la Filiala „Transilvania” a  avut loc o întâlnire cu scriitoarea Viorica Covalschi online, pe marginea cărții „Moldița-Crăița și Zimbrișor-Cornișor de pe muntele Dor”, inclusă în Programul „Chișinăul citește”. Participanții au fost elevii din clasa a IV-a „E” de la Școala primară nr. 83 „Gr. Vieru”, și inimoasa lor învățătoare, dna Nina Doroftei, împreună cu bibliotecara dna Ala Nuța. Moderatoarea activității dna Parascovia Onciu a făcut o incursiune despre Programul „Chișinăul citește”, ajuns la cea de-a XVII-a ediție, evidențiind importanța promovării lecturii pentru cultură, cunoaștere și dezvoltare personal a personalității.  

S-a menționat că cartea „Moldița-Crăița și Zimbrișor-Cornișor de pe Muntele Dor” a fost selectată și inclusă în acest program, că-i o carte frumoasă, care pune în valoare tradițiile, obiceiurile, bazate pe folclor. Iar autoarea cărții a venit cu un mesaj de salut către copii, depănând firul creării acestei povești minunate, fiind a treia carte a domniei sale. Primele două, nu mai puțin interesante Sărbătorile trăiesc acasă; Plaiurile cu vise albastre, pe muzica Eugen Doga, prezintă un viu interes pentru iubitorii le lectură.  Iar elevele Gheorgia și Amelia au spart gheața cu recitalul  poeziei „Dorul” din cartea „Sărbătorile trăiesc acasă”. 

Elevii citind cu mult interes această carte, au desenat câte un personaj din această poveste povățuitoare, și au mai pregătit o mică prezentare, adică au înscenat un fragment, unde și-au demonstrat talentul de dicție și actorie. A fost un spectacol pe potriva unor actori adevărați.  Într-o atmosferă destul de inspirată şi creativă, dar si cu mult curaj, elevii au prezentat desenele realizate în baza lecturii cărții „Moldița-Crăița și Zimbrișor-Cornișor de pe Muntele Dor”. Ei au împărtășit emoțiile şi impresiile pe coala de hârtie, imortalizând astfel trăirile.


Alexandru Juganaru – „Am desenat pe Zimbrișor, personajul principal din poveste. El este curajos, săritor la nevoie, prețuiește prietenia, trece prin mai multe greutăți, pentru a o salva pe Moldița. Am învățat de la el să-mi iubesc țara, să nu renunț la visurile mele, să fiu puternic, să prețuiesc prietenia adevărată, să fiu optimist”. 

Carolina - „ Personajul pe care l-am desenat este Jupâneasa Bufniță. Ea a fost prima care a aflat și a vestit despre nașterea lui Zimbrișor-Cornișor. I-a fost alături tot timpul, demonstrând o prietenie adevărată. De când venise pe lume Zimbrișor, Bufnița îl îndrăgi-se atâta, de ți se părea că nu există prietenie mai trainică. Ei doi aveau secretele lor și erau fericiți. M-a impresionat momentul, când Bufnița și-a luat rămas bun de la Zimbrișor, pe care nu l-a văzut niciodată. Aș vrea și eu să am așa un prieten devotat ca Jupâneasa Buhniță”.                                                                                            

Bianca –„Personajul pe care l-am desenat este Moldița-Crăița – o fată iubitoare, harnică și frumoasă. Zimbrișor a făcut o cale lungă pentru a o salva. Se simțea fericită alături de el, se zbenguiau zile întregi, alergând pe toloace, se jucau de-a v-ați ascunselea, Erau fericiți împreună, dar cu părere de rău, nu pentru mult timp”.  

După prezentarea desenelor, a urmat o rundă de întrebări adresate doamnei scriitoare de către copii, unele neașteptate, altele care te îndeamnă la noi idei, pentru noi povești: Povestiți-ne despre copilăria dvs., Care a fost prima poezie scrisă?, Ați știut de mică că veți deveni scriitoare?, Cum a luat naștere povestea „Moldița-Crăița și Zimbrișor-Cornișor de pe muntele Dor? Ce planuri aveți pe viitor?, Ne veți bucura și cu alte cărți?...

Țin sa menționez și concursul inițiat de învățătoarea Nina Doroftei spre final, care includea întrebările: Cine a vestit nașterea lui Zimbrișor-Cornișor? (Bufnița); Cui aparțin cuvintele: Zimbrii nu merg niciodată împotriva soarelui? (tatăl Zimbru); Cu cine leagă prietenie Zimrișor-Cornișor? (cu Bufnița); Unde nu se așterne nici odată primăvara și soarele nu răsare?  (În pădurea Neagră); De ce tatăl – Zimbru îi spune lui Zimbrișor-Cornișor să nu părăsească niciodată aceste locuri? (deoarece nimeni dintre cei plecați nu sau mai putut întoarce); Florile acestea se numesc „Doruleț”, dar oamenii le numesc și… (cicoare); Cine i-a dat lui Zimbrișor trei petale roșii din coroana ei de regină? (Floarea tinereții); Cine era fata cu părul auriu, ochi de cicoare și fața alba ca floarea de cireș? (Moldița). 
                                                                                                               

Dna învățătoare î-a mulțumit scriitoarei, pentru curajul în perioada pandemiei, de a fi prezentă la această întâlnire, venind tocmai de la Bălți, pentru ca în final să iasă o activitate minunată.     

Întâlnirea a decurs într-o atmosferă caldă și prietenoasă. Dna scriitoare a avut parte de emoții deosebite, ascultându-i pe copii și dialogând cu ei, elevii la rândul lor au demonstrat abilitățile de mici actori, totodată cunoscând opera tinerei scriitoare Viorica Covalschi.