joi, 1 octombrie 2020

O Campanie ce aduce valoare bibliotecii

                                                                                        Angela OLĂRESCU, șef, Filiala „Hristo Botev”


Campania de atragere și de fidelizare a utilizatorilor Fii deștept! Ia un card inteligent la Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” din 7-30 septembrie 2020 ne provoacă la o discuție cu fiecare membru de fiecare vârstă al comunității noastre, informându-i despre misiunea, importanța și succese bibliotecii.

         Biblioteca „Hristo Botev” s-a implicat activ în promovarea Campaniei din prima zi: am amenajat o expoziție cu materialele promoționale şi un platou cu fructe şi legume din bogăția toamnei de aur „Un septembrie inteligent cu un card inteligent”; am plasat panouri informative despre campanie în incinta bibliotecii, asigurând înregistrarea fiecărui cetățean la bibliotecă; am creat un film video „Servicii Moderne online ale Bibliotecii „Hristo Botev”, cu scopul de a demonstra și promova diversitatea activităților bibliotecii. De asemenea am vizitat Instituțiile de învățământ partenere din mun. Chişinău: Liceul Teoretic „G. Meniuc”, bibliotecar Elena Cortac, Colegiul Naţional de Comerţ al ASEM, bibliotecar Ala Namaşco, Liceul Teoretic „M. Sadoveanu”, bibliotecar Olga Borzin, Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, bibliotecar Ludmila Vîhristiuc, plasând în spațiile lor postere, materiale promoționale despre Campania de atragere și de fidelizare a utilizatorilor Fii deștept! Ia un card inteligent la Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” în locuri vizibile, asigurând astfel înregistrarea mai activă a elevilor şi studenților care doresc să obțină cardul de acces la bibliotecă; am plasat de asemenea posterul Campaniei pe paginile de Facebook ale partenerilor noștri. În scopul promovării Campaniei și aducerii la cunoștință fiecărui cetățean din sector care vizitează biblioteca beneficiile cardului respectiv, am ieșit în teren, unde am discutat cu membrii comunității despre această campanie, posibilitățile bibliotecii contemporane şi serviciile moderne.

         În promovarea Campaniei s-au implicat oameni de știință, cultură şi educație ca: Ambasadorul Bulgariei în Republica Moldova, Excelența Sa Eugen Stoicev, Ataşe al Culturii, Krasimir Andreev, dr. în filologie, conferențiar Nadejda Cara, cercetător științific superior la Institutul Patrimoniului Cultural, Ivan Duminica, cercetător științific superior la Institutul Patrimoniului Cultural, Nadejda Dimitrova, şef Direcție, Agenţia Naţională pentru Curriculum şi Evaluare din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al RM, Sabii Fiodor, Asociația bulgarilor din Republica Moldova, Marina Danilova, pensionar, Tatiana Ilico, traducător, Diana Celac, elev care au devenit mesagerii bibliotecii, adresând un mesaj oral și online în limba română şi bulgară despre Campanie către membrii comunității în promovarea bibliotecii contemporane ce oferă o varietate de servicii, programe în scopul stimulării interesului pentru lectură și învățare. Iar noi am distribuit aceste mesaje ale ambasadorilor lecturii plasându-le pe rețelele de socializare. În această perioadă am organizat în parteneriat cu ei activități în cadrul Serviciului „Limba bulgară”, Conferința științifică internațională „Independența Bulgariei şi bulgarii basarabeni” desfășurata în cadrul Serviciului „Българско огнище”. 

       Am participat la cele 3 concursuri organizate de Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” în cadrul Campaniei:

         Pentru bibliotecari:                                                  Pentru utilizatori:

  Cea mai creativă/ apreciată foto                      – Ce am făcut azi la bibliotecă (concurs de eseu)

  Cea mai creativă expoziție

         Am distribuit pe rețelele de socializare cele 30 de motive de utilizare a Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”, crescând astfel numărul de vizitatori virtuali. Fiecare bibliotecar s-a implicat activ în promovarea cardului de acces la bibliotecă în perioada desfășurării Campaniei de atragere și de fidelizare a utilizatorilor Fii deștept! Ia un card inteligent la Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu”.
         Rezultatele îmbucurătoare ale acestei Campanii au adus valoare Bibliotecii „Hristo Botev”. Datorită promovării cu succes a cardului inteligent, am înscris şi reînregistrat mai mulți utilizatori, a crescut interesul publicului cititor față de lectură, carte şi bibliotecă.