marți, 6 octombrie 2020

Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2020

 



Data evenimentului: 19 – 25 octombrie 2020.

 Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2020 (Open Access Week) este un eveniment global, care a ajuns în acest an la a treisprezecea ediţie. Tema declarată pentru anul 2020 este Open with Purpose: Taking Action to Build Structural Equity and Inclusion”.

 În fiecare an, bibliotecile din întreaga lume pledează pentru schimbare prin participarea la Săptămâna Internațională a Accesului Deschis (OA), eveniment global creat de SPARC și partenerii în anul 2008, care este o oportunitate pentru a deschide cercetarea, pentru a crește vizibilitatea subvențiilor, a accelera cercetarea și a utiliza descoperirile pentru a îmbunătăți viața oamenilor.

 Universitățile, colegiile, institutele de cercetare, agențiile de finanțare, bibliotecile și centrele analitice au folosit Săptămâna Internațională a Accesului Deschis ca platformă pentru a convinge membrii comunităților să accepte politicile OA, pentru a prezenta beneficiile sociale și economice ale OA, pentru a atrage noi surse financiare în sprijinul publicării în Acces Deschis și multe altele.

 Tema OA Week 2020 este „Deschiși cu scopul: întreprinderea acțiunilor pentru construirea echității structurale și a incluziunii”. Fiind o comunitate globală, este important să înțelegem că sistemele și spațiile prezentului sunt adesea construite pe moștenirea nedreptății istorice și că înlăturarea acestor inechități este o necesitate. Trebuie să examinăm pentru cine sunt proiectate aceste spații și sisteme, cine lipsește, cine este exclus din modelele de afaceri pe care le folosim și interesele cui sunt prioritare. Pe măsură ce vom lucra împreună pentru a reconstrui aceste structuri, trebuie să trecem de la discuții la angajamente concrete și să ne responsabilizăm reciproc pentru a face progrese reale.

 Bazându-ne pe discuțiile noastre din 2018 („Proiectarea fundamentelor echitabile pentru Cunoștințe Deschise””) și 2019 „Deschis pentru cine? Echitate în Cunoștințe Deschise”), anul 2020 marchează al treilea an consecutiv, în care tema pentru Săptămâna Internațională a Accesului Deschis se va axa pe nevoi vitale pentru acțiuni privind echitatea și incluziunea, subliniind urgența concentrării în continuare asupra acestei activități.

Săptămâna Internațională a Accesului Deschis este un moment pentru ca o comunitate mai extinsă să-și coordoneze acțiunile pentru a face deschiderea implicită pentru cercetare și pentru a se asigura că echitatea se află în centrul acestei activități.

 Săptămâna Internațională a Accesului Deschis din acest an va avea loc în perioada 19-25 octombrie; cu toate acestea, organizatorii sunt încurajați să găzduiască discuții și să ia măsuri cu privire la tema din acest an atunci când este cel mai convenabil pe parcursul anului și să adapteze tema și activitățile la contextul lor local. Acest lucru este valabil mai ales pentru acest an, cu diferite niveluri de întrerupere datorate COVID-19.

 Diversitatea, echitatea și incluziunea trebuie prioritizate în mod constant pe tot parcursul anului și integrate într-un cadru comunitar deschis, de la modul în care este construită infrastructura noastră, la modul în care organizăm discuții comunitare și până la structurile de guvernanță pe care le folosim.

Săptămâna Internațională a Accesului Deschis este o oportunitate importantă de a cataliza noi conversații, de a crea conexiuni între comunități, care pot facilita dezvoltarea comună și pot propulsa progresul pentru a crea un cadru mai echitabil pentru descoperirea cunoștințelor - discuții și acțiuni care trebuie continuate an de an.

 Săptămâna Internațională a Accesului Deschis este sărbătorită de persoane, instituții și organizații din întreaga lume. Hashtag-ul oficial al Săptămânii OA este #OAweek sau #OpenWithPurpose. Invităm comunitatea să utilizeze hashtag-ul pentru a începe o conversație online despre beneficiile unui sistem deschis și echitabil pentru descoperirea cunoștințelor.

 Programul EIFL Open Access încurajează participarea bibliotecilor din rețeaua EIFL la Săptămâna Internațională a Accesului Deschis și le ajută să se pregătească pentru acest eveniment global.

 

IMPLICAȚI-VĂ.

 Participarea la Săptămâna Internațională a Accesului Deschis poate fi cât se poate de simplă sau implicați-vă după cum doriți. Bineînțeles, în acest an totul se va desfășura pe diverse platformele online.

 Pentru mai multe informații despre Săptămâna Internațională a Accesului Deschis 2020, vizitați site-ul oficial al Săptămânii Internaționale a Accesului Deschis. Marcați data în calendarul dvs., începeți să planificați evenimentele OA și, dacă sunteți dintr-o țară parteneră EIFL, puteți contacta managerul programului Open Access Iryna Kuchma iryna.kuchma@eifl.net pentru a afla mai multe.

 Grafica vizuală pentru Săptămâna Internațională a Accesului Deschis 2020 este disponibilă la http://www.openaccessweek.org/page/graphics.

 Dacă sunteţi gata să realizaţi activităţi, va rugam sa ne contactaţi pentru a adera la Campania de promovare „Deschiși cu scopul: întreprinderea acțiunilor pentru construirea echității structurale și a incluziunii”. Această campanie care este organizată în cadrul parteneriatului între Programul EIFL-OA Moldova al Consorțiului REM şi Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM). Programul comun al activităţilor va fi transmis Managerului Programului EIFL-OA Iryna Kuchma pentru diseminare pe plan global şi va fi prezentat pe pagina Web oficială a Săptămânii Accesului Deschis: http://www.openaccessweek.org.

 Vă rugăm să postaţi pe Pagina Web instituțională bannerul Săptămânii Accesului Deschis și, de asemenea, informații, fotografii și video de la evenimentele organizate. Bannerul îl puteți găsi în mapa cu materialele Promo atașată sau la adresa http://www.openaccessweek.org/page/graphics.

 Consorțiul REM, Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova în colaborare cu Departamentul Comunicare şi Teoria Informării al Facultății Jurnalism şi Știinţe ale Comunicării USM și Biblioteca Științifică a ASEM vor organiza masa rotundă online „Accesul Deschis - construirea echității structurale și a incluziunii” care va avea loc la 22 octombrie 2020. Informația suplimentară va fi transmisă în curând.

  

Consorțiul REM

Programul EIFL-OA Moldova