joi, 17 decembrie 2020

Aspectul fizic – cartea de vizită a unei persoane manierate

 

Tatiana Donțu, șef sector, Filiala „Transilvania”

Calitatea cea mai de preţ pe care trebuie să o aibă fiecare om, este aceea de a fi manierat. Merită să ne preocupăm de bunele maniere? Răspunsul e unul singur: buna creştere nu este şi nu va deveni niciodată inutilă, pentru că ea îl face pe om să se respecte în primul rând pe sine ca apoi să-i poată respecta pe cei din jur. Alterarea comportamentului îşi află rădăcinile încă din cea mai fragedă vârstă. O tot mai mare libertate a copiilor, lipsa de supraveghere intenţionată şi conştientă din partea adulților, par să fie cauzele cele mai frecvente generatoare ale comportamentului nedorit la copii.                            

Pornind de la aceste consideraţii şi de la faptul, că educaţia unui copil nu se limitează doar la a-l învăţa să scrie, să citească şi să calculeze, ci şi la învăţarea felului în care trebuie să se comporte cu ceilalţi, desfășurăm activitățile în cadrul Serviciului „Turnirul amabilităților”, și recent s-a realizat activitatea „Aspectul fizic – cartea de vizită”, cu elevii cl. a III-a „C” de la Școala primară nr. 83 „Gr. Vieru” și energica, neobosita lor învățătoare dna Regina Stolearenco.

Am ales binevenit acest subiect, deoarece pune bazele unui comportament adecvat, adică a bunelor maniere în diferite situații – acestea fiind cheia către succesul social. Însușirea bunelor maniere se referă la învăţarea regulilor privitoare la buna purtare în familie, în școală şi în societate: politeţea, amabilitatea, respectul, buna - cuviinţă.                               

E potrivit proverbul „Se întâlnesc după haine ...”, fiind o provocare să vorbim despre cerințele pentru înfățișare. La urma urmei, aspectul este cartea de vizită a unui om. Cum ar trebui să fie îmbrăcat un copil manierat și etichetat? Ce coafura? Decorațiuni. Unghii? Și  am discutat, aflat, învățat!                                                                                                                        

Așadar, un copil manierat se va remarca în orice societate, și se va integra în orice grup mult mai ușor. Pentru a deveni un copil cu maniere, nu trebuie decât să-l ajutăm să stăpânească anumite reguli simple. Acestea se pot învăța pe parcursul anilor de educație. Și iată aici ne amintim de aceeași cunoscuții șapte ani de acasă, și că copiii trebuie să fie educați ca să fie respectuoși. Exista câteva reguli simple ce trebuie respectate de cei mici, și câteva maniere ce trebuie puse în practică! Despre aceste momente, dar și despre multe altele, am depănat firul la activitatea noastră.                                                                   

Am discutat, că o cunoaștere a omului începe cu o evaluare a aspectului, se formează o primă impresie, și apoi o opinie stabilă. Hainele și încălțămintea trebuie să fie întotdeauna curate, ordonate și potrivite pentru ocazie. Un decolteu prea deschis sau o fustă prea scurtă accentuează vulgaritatea și accesibilitatea. Cultura corpului joacă un rol decisiv în ceea ce privește dacă alții ne plac și, mai presus de toate, noi înșine. Ori că părul bine îngrijit, dinții, unghiile pot spune mai multe despre o femeie, decât un spectacol de ținute.                                                                                                      

                                         

Și dacă am menționat că prima impresie a unei persoane este cea mai puternică și mai memorabilă apoi, după cum știți, în societatea modernă sunt întotdeauna „întâmpinați de hainele lor”. Nu este suficient să cumperi haine scumpe și la modă, pentru a face o impresie bună. Îmbrăcămintea doar trebuie să fie frumoasă și îngrijită, să se potrivească personalității și imaginii dvs., toate detaliile ar trebui să fie combinate organic între ele. Îmbrăcămintea trebuie să fie adecvată pentru timp, loc și mediu.                                                      

Important este ca în timpul zilei, nu este obișnuit să purtăm rochii de seară și să lucrăm în ele, - să purtați haine de agrement. Atunci când alegem o ținută, trebuie să ținem cont de situație, să nu uităm de propria vârstă și caracteristicile figurii. Toate hainele trebuie să fie curate, tivite și călcate.                                                                                    

S-a remarcat și momentul, că eticheta școlară a unui elev necesită un cod vestimentar special. Pentru fete, acestea sunt pantaloni, sau o fustă cu bluză simplă sau pulover. Pentru băieți - un costum. Și de cerințe pentru coafură n-am uitat: fetele nu poartă părul liber, băieții poartă părul scurt. Și să le intre în deprindere regula: Păstrați-vă uniforma școlară ordonată, curată!                                                                                     

Nici de Măria sa „moda” n-am uitat! Păi cum altfel? Dar știți că, a disprețui moda este la fel de neînțelept, pe cât este să o urmezi prea zelos. Da,face aspectul natural și respectabil, necesită un sentiment de proporție, ținând cont de factorii de timp, gust, vârstă. Chiar și pe vremuri, se spunea: „încearcă să fii grațios, dar nu vulgar. Nu opta, pentru multe haine, în exces, altfel te vei pomeni într-o situație: sunt multe haine, dar nimic de purtat”. Copii în expunerile sale au relatat, că hainele nu sunt doar frumoase. Frumusețea sa, stă în scopul său: pentru muncă, acasă, pentru o vacanță, pentru o plimbare la țară. Hainele elegante se pot „înțelege” doar cu un proprietar elegant, care are o postură decentă, maniere bune și vorbire frumoasă.                                                                                

Hainele alese cu gust și un aspect îngrijit, fac ca o persoană să fie încrezătoare, rafinată și energică. Nu trebuie să ai un dulap umplut cu haine, pentru a te îmbrăca frumos. Iată cuvântul pentru modă și gust. Moda este o combinație a legilor unității stilistice, armoniei culorilor.                                                                                                                   


Ne-am referit la costum, că este completat de pantofi, deoarece o persoană bine îmbrăcată este, în primul rând, o persoană bine încălțată, ori la costume întunecate - pantofi maro închis sau negru; pentru costume deschise - pantofi colorați: bej, crem, gri, maro-roșiatic. 
        

Am încercat să accentuez, că nu este nevoie de a depune eforturi uriașe, pentru a deveni cea mai la modă persoană din lume. Este mult mai important să le placă hainele, să le fie confortabile și îngrijite. Cu toate acestea, există unele legi pe care nu ar trebui să le încalce niciodată. Da, nu sfaturi sau recomandări, ci legi: Să nu poarte gadgeturile la centură, să poarte haine care se potrivesc pe mărime. Un sacou mare nu le vă va adăuga mușchi, iar pantalonii strâmți nu îi vă face mai subțiri. Ori că un portofel gros, nu este un semn al bogăției. Să nu poarte șosete viu colorate, doar cu excepția cazului, în care sunt invitați ca clovni la vre-o petrecere. Ridicol, dar i-am atenționat să nu poarte niciodată șosete cu sandale. Am menționat că contează să coboare gulerul și să nu-l descheie mai mult de doi bumbi, ori că culoarea pantofilor și culoarea centurii trebuie să se potrivească. Să poarte îmbrăcăminte sport, atunci când este cazul. Ori actual chiar! Să nu poarte pantaloni care să îi împiedice să facă pașii complet. La aceasta le adăugăm opusul - pantalonii cu fermoarul agățat, din garderoba Teletubbies. Iar portul hainelor pseudo-îmbătrânite? Dezgustător! Diferența dintre blugii vechi preferați și pantalonii uzați din fabrică, este cam la fel ca între produsele de patiserie de casă și un tort din tranziție. Șosete albe și pantofi negri? Nu! Numai Michael Jackson și-a permis. Dar a plecat. Să fie moderați cu mirosurile și să nu le repete greșelile celor din imaginile prezentării noastre, care și de astă dată ne-a fost într-ajutor și foarte utilă.                                                 

Prin urmare, un mers frumos, un aspect rafinat, un costum elegant, creează imaginea unui om modern de cultură aleasă. Și cu siguranță, un zâmbet este un semn important al etichetei. Cu toate acestea, un zâmbet captivant este necesar nu numai în afaceri, la școală, ci peste tot, întotdeauna și în orice. Da, un zâmbet - blând și amabil - apropie oamenii. La urma urmei, chipul este o oglindă a relațiilor. Oricine știe să zâmbească, este la mila emoțiilor pozitive. Chiar și atunci când scrieți o scrisoare, un zâmbet îi afectează conținutul. Verifică-l direct și vei vedea, că funcționează.                                   

Și haideți să ne aducem aminte de spusele lui, Dale Carnegie „Când ieșiți din casă, atunci ridicați capul sus; respirați profund; salutați-vă prietenii cu un zâmbet; puneți-vă sufletul în fiecare strângere de mână; nu vă temeți că veți fi înțeles greșit; nu pierdeți un minut; adunați-vă tot curajul; predarea nu este dificilă. Este dificil să vă țineți capul sus. Ești un zeu!”