miercuri, 23 decembrie 2020

Contextul integrator al învățământului biblioteconomic (6 decenii de la fondare)

 Tatiana Coșeri, director adjunct, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”

Pe parcursul traiectoriei de dezvoltare, inerent și implicit, învățământul profesional a devenit un profil esențial și de anvergură. Învățământul biblioteconomic a făcut față provocărilor complexe și a venit cu soluții inovatoare. Acest fapt evidențiază conștientizarea rolului de promotor al ordonării cunoștințelor prin conexiuni simple de căutare și de accesibilitate.

Conținutul disciplinelor, abordarea orientată spre maximizarea potențialului studenților au sintetizat transferul de cunoștințe și au dat sens complexității, creativității. Acest lucru oferă un context integrator pentru învățare care duce la o mai mare abilitate de a face, de a pivota, de a reinventa și de a experimenta.

Cum s-a reușit să se formeze specialistul integrator? Prin tradiție și gândire axată pe mai multe componente:

I. Mediul de învățare receptiv – încurajarea învățării și dezvoltării competențelor; existența unei relații deschise, respectuoase și chiar prietenoase între cadrul didactic și student; atmosfera de încredere și respect sunt piloni pentru progresul formabililor.

II. Activitate cognitivă complexă și provocatoare - experimentarea și implicarea praxiologică în cadrul bibliotecilor publice accentuează cultura calității procesului didactic, capacitatea de a orienta viitorul specialist spre succes; formarea experiențelor de învățare mai eficiente și mai semnificative.

III. Cadrul didactic inovator – preocuparea pentru rezultatele studenților, îmbunătățirea curriculumului, aplicarea tehnologiilor și jocurilor în procesul didactic stabilesc valori prin care viitorii specialiști se integrează coerent și devin ambasadori ai gestiunii informației.

Aceste componente caracterizează stilul eclectic și argumentează atuurile:

PRESTAȚIE

PEDALARE

PREGNANȚĂ

Învățământul biblioteconomic devine astfel, o experiență educațională care extinde perspectivele, accentuând bucuria învățării și subliniind atmosfera de colaborare.