joi, 10 decembrie 2020

Lansările de carte – tradiție frumoasă

 Lidia Cîssa,

bibliotecar, Filiala „Hristo Botev”

        A devenit deja o tradiție, și vreau să accentuez că una frumoasă, ca la Biblioteca „Hristo Botev” periodic să fie lansate sau prezentate diverse cărți ale bulgarilor basarabeni, ale poeților și prozatorilor din Moldova și România. La acest început de iarnă, în data de 9 decembrie, în incinta Bibliotecii „Hristo Botev” și paralel pe platforma bazată pe tehnologii în format online ZOOM au avut loc lansări de carte ale doi autori – trei cărți ale poetei Ludmila Maciuga: „Mireasma timpului”, „Mireasma de femeie”, „Mireasma particulară” și o carte a prozatorului Corin. V. Petraru „Bijutierul cuvântului”. Moderator la ambele lansări de carte s-a oferi a fi renumita poetă din Moldova Renata Verejanu (președinte al Academiei Europene a Societății Civile, partener fidel al bibliotecii), care este mereu un oaspete de onoare, un utilizator foarte receptiv, activ și mărinimos al bibliotecii noastre. În afară de cei prezenți la aceste activități la Biblioteca „Hristo Botev”, au participat contactându-ne prin platforma online ZOOM colegi din alte biblioteci ale BM  „B.P. Hasdeu”, poeți și prozatori din Moldova, inclusiv de la nordul Moldovei, din r-nul Ocnița şi Râşcani, din România, iar Corin V. Petraru din Germania, unde acum locuiește.

          Mai întâi au fost lansate trei cărți ale autoarei Ludmila Maciuga. Din cuvântul care i s-a oferit autoarei am aflat că dumneaei este o poetă începătoare, anul trecut a scos de sub tipar deja o carte „Mireasma dorului” (Editura „Dantes Editory, 2019, Colecția „Cărți și gânduri în dar”). Din tinerețe și-a cultivat dragostea față de poezie și pictură paralel, având publicații în revista „Tribuna”, „Calea Nouă”, „Moldova” ș.a. Poeta singură își pictează coperțile cărților sale, încântându-i pe cei pasionați de artă prin îmbinarea acestor două talente. În prezent autoarea e stabilită cu traiul în Italia și face parte din diaspora română de acolo. Scrie cu dragoste față de natură, față de oameni, cu dor profund față de plaiul natal. „Supraviețuiesc prin creația mea, care este un balsam pentru mine și un mijloc de a comunica cu cititorii de pretutindeni”, scrie într-una din cărți ale sale Ludmila Maciuga.

          Răsfoind și citind versuri din cartea „Mireasma Timpului” (Editura „Dantes Press Drobeta Turnu-Severin, 2020), descoperim o multitudini de gânduri bine chibzuite și formulate, o poezie deosebit de sensibilă și totodată realistă, echilibrată, „un poet cu o profundă experiență de viață care dorește să dăruiască urmașilor săi versuri pline de înțelepciune”, după cum remarcă prof. ing. Simina Silvia Șcladan în prefața cărții. Versurile din carte sunt pline de iubire și recunoștință față de mamă, bunică . Sesizăm un imn dedicat nu doar dragostei materne, ci unui întreg anotimp numit copilărie. Autoarea ne îndeamnă să ne iubim și să ne prețuim viața, deoarece este cel mai prețios dar primit de la Dumnezeu. Volumul „Mireasma timpului” în întregime aduce multă iubire, lumină, fericire, ne alină gândurile, ne învață lucruri bune, ne face mai siguri pe sine, mai puternici. Autoarea a dat citire poeziei „O îmbrățișare” din acest volum în care își exprimă o sinceră și caldă dorință de îmbrățișare a unui om cu suflet apropiat, care să-i rămână în amintire. Versurile demonstrează  că autoarea are o inimă plină de dragoste, un suflet de aur, plin de înțelepciune:

              „Dintr-o simplă îmbrățișare / Simți parfumul cu vâltoare./

                Nu-i nevoie de cuvinte, / Inima doar nu te minte...”

      A doua plachetă de versuri lansată a fost „Mireasma de femeie” (Editara„Stef”, Iași,2020):

              „Femeia are o mireasmă, / Parfumată-i ca o floare,

                Femeia-i cosmos, e fantasmă, / Onorată-i de splendoare”.

Aceste versuri extrase din poezia „Mireasma de femeie” servesc drept laitmotiv pentru volumul menționat, este un imn adresat femeii, accentuând rolul ei important pe pământ. Poeta confirmă faptul că  femeia este creată din iubire și pentru iubire, aceasta determinându-i destinul. Autoarea a propus spre audiere poezia „Gânduri pozitive” prin care ne transmite gânduri frumoase, pozitive ce au, după cum știm cu toții, putere magică:

               „Vă trimit gânduri frumoase, / În prezentul de acum,

                 Vise cât mai luminoase, / Din a gândului parfum.”

                .Gânduri bune, pozitive, /  Bunătatea s-o iubiți,

                 Iar în clipe preventive, / Cu cei dragi s-o împărțiți”.

      

A urmat a treia carte lansată în cadrul activității – „Mireasma particulară” (Editura „AN centrală”, Chișinău, 2020). „Cartea de față e o frumoasă pledoarie a tot ce e gingaș și fin pe lumea aceasta... Poeta își îndreaptă privirea peste tot ceea ce ține de viață : bucurii și tristețe, fericire și necazuri, clipe fără de griji și probleme ale existenței umane”, scrie în prefața din carte scriitorul Dumitru Mircea. În carte întâlnim nu doar mireasmă de floare, de ramuri, ci și mireasmă de magie, de cuvinte, de surâs. Metafore, comparații reușite alterează de minune cu gânduri deosebite și observații fine. Amintirile poeta le preface în medicament. Prima parte a cărții a fost scrisă în mijlocul naturii pe malul Mării Mediterane, orașul Albenga, Italia. Poemele din a doua parte au fost scrise în perioada de carantină Covid-19. Imaginea de pe copertă  este un autoportret efectuat împreună cu fantezia ei în această perioadă de carantină. În lectura autoarei a răsunat poezia „Cu aripi împrumutate” în care își descrie plecarea și aflarea  în străinătate, în Italia:

                                       „Într-o vară mult fierbinte, / Urmele-am lăsat departe.

                                       În sacoșa de pe umăr / Aveam pașaport albastru.”

                                       „Mi-au crescut în brațe ramuri, / M-a întărit străinătatea

                                       Lumea încet mă uită, / Povestesc de unde vin...”

            „Poezia este o fereastră deschisă pentru a vedea frumusețea acestei lumi”, se destăinuie poeta Ludmila Maciuga. Într-adevăr, poeziile acestei autoare ne ajută, ne îndeamnă, ne inspiră să observăm, să vedem, să acceptăm frumusețea lumii ce ne înconjoară.

Următoarea lansare a fost consacrată cărții „Bijutierul cuvântului” (Editura Gastrum de Thymes Giros, Germania, 2020) de Corin V. Petraru, prozator din România, care în prezent se află cu traiul în Germania. Având în spate o experiență de preot în Siria, preot la o mănăstire din Areal și de restaurator, acum este autorul a șapte volume, în unul dintre ele având-o pe Silvia Filip coautoare. Fiecare carte a autorului este, în opinia prof. dr .Gheorghe Cuciureanu, o zbatere, o luptă între cele două părți ale naturii umane pe care Biblia le numește Abel și Cain, binele și răul. Citind cărțile lui Corvin V. Petraru, descoperim o nevoie de sinceritate și mărturisire. Cartea „Bijutierul cuvântului” este un album în care se reflectă amintiri ale autorului înzestrate cu imagini de la lansările de carte desfășurate în România și Moldova (21, 22, 23 februarie 2020), ultima având loc la Biblioteca „Hristo Botev”. Întâlnirile indirecte, prin scris, se completează cu cele directe, în opinia lui Daniel Luca, o punte sufletească între scriitor și cititorii săi și dau naștere la adevărate prietenii.

În cadrul activităţii s-au expus cu părerea bine cunoscuta poetă Renata Verejanu, poeta Natalia Mazâlu-Miron, bibliotecara Elena Cortac (Liceul Teoretic „G. Meniuc”), bibliotecara Liliana Manoilova (Biblioteca „M. Ciachir”), directoarea Angela Olărescu (Biblioteca „Hristo Botev”), directoarea Maia Taraban (Biblioteca orășenească „Emil Loteanu”, r. Ocniţa) ş. a.

La finele lansărilor de carte, autorii au mulțumit celor prezenți pentru audiere, iar celor ce au luat cuvânt - pentru apreciere, pentru cuvintele calde izvorâte  din inimă. Ludmila Maciuga a donat  unele dintre cărțile sale bibliotecii și colaboratorilor ei în parte cu autograful său. Directoarea Bibliotecii „Hristo Botev” le-a mulțumit autorilor pentru activitățile desfășurate interesant, la nivel, menționând că cărțile noi, noi nume sunt de fiecare dată cadouri prețioase pentru utilizatorii noștri. Moderatoarea Renata Verejanu a adresat calde mulțumiri, de asemenea, autorilor pentru participare, bibliotecii gazde pentru organizare și asigurarea unei atmosfere plăcute, degajate, confortabile, pentru colaborarea cu oamenii de creație, remarcând că asemenea activități apropie  și încălzește sufletele oamenilor.