luni, 18 ianuarie 2021

„De ce amabili”?

 

Tatiana Donțu, șef sector, Filiala „Transilvania”

             O zi superbă, cu mult suflet, zâmbete și gânduri frumoase a fost pentru elevii clasei a III-a „C” de la Școala primară nr. 83 „Gr. Vieru”, cu învățătoarea lor Regina Stolearenco, la trainingul „De ce amabili?”, din cadrul Serviciului „Turnirul amabilităților”, de la Filiala „Transilvania”. Copii, au reapărut în fața publicului în contextul activităților din Serviciul mult îndrăgit și în anul curent, pozitivi și nerăbdători de a duela, etala, manifesta bunele maniere și cunoștințe în domeniu, dar și a învăța lucruri noi.

            Ce ne-am dorit de această dată de la activitatea noastră? Să-i intrigăm pe participanți să călătorească imaginar în descoperirea propriei povești la subiectul bunelor maniere, politețe, dar mai concret, de ce ar trebui să fim amabili? Am încercat să descoperim aspecte uimitoare despre sine și colegi „privind dincolo de oglindă”, obținând abilități în cunoașterea și înțelegerea comportamentului nostru. 

            Fiecare dintre noi înțelege „amabil” în felul său, cu propriul sens. Modestie, atenție, respect reciproc, curtoazie - aceștia sunt termenii conceptului de politețe, ultimele două cuvinte pot fi numite sinonime ale acestuia. Deci, de ce ar trebui o persoană să fie politicoasă? Politețea înseamnă a arăta respect pentru oameni, pentru acțiunile lor. O persoană politicoasă este, în primul rând, o persoană bine educată, trebuie să aibă bune maniere, să cunoască regulile etichetei. Este ușor să găsești un limbaj comun cu astfel de oameni.

            Iar grosolanul, dimpotrivă, îl va înstrăina pe interlocutor, cu lipsa de respect și grosolănie, care îl vor jigni doar. A fi politicos nu este ușor. Adesea, stresul, unele conflicte din viața noastră personală, nu ne permit să ne reținem și să ne comportăm adecvat.

Uneori, politețea față de o persoană nu poate fi manifestată doar din cauza antipatiei față de ea. Cea mai importantă și valoroasă calitate a unei persoane este să se poată exprima politicos în orice situație. Este foarte dificil adesea pentru copii, să înțeleagă conceptul de politețe, deci este foarte important să-l înveți pe un copil, să urmeze regulile politeții de la o vârstă fragedă. Această calitate va fi întotdeauna observată și apreciată. În conversație, fiind politicoși față de alte persoane, folosim adesea cuvinte precum „salut”, „bună dimineața”, „mulțumesc”, „îmi pare rău”, „iartă-mă, te rog”, „te rog”, „mulțumesc”, „fii așa sunt amabili ”și alții. În mesajul meu către copii, anume aceste idei au fost redate.
            Amabilitatea este una dintre acele calități, care impun întotdeauna respect de la ceilalți. Desigur, nu apare de la sine, ci este rezultatul unei educații adecvate. Este necesar să , că politețea se învață de la cea mai fragedă vârstă, astfel încât în ​​viitor ea să devină o normă naturală de comportament.

            Ce este „curtoazie”? Am discutat cu mult interes acest subiect, deoarece politețea nu este clar definită. Prin numirea unei persoane politicoase, ne referim la capacitatea sa de a respecta regulile de comportament general acceptate, de a mulțumi, de a-i oferi ajutorul, în orice, de a-i trata pe ceilalți cu respect.

           
Un copil politicos spune „mulțumesc” și „te rog”, salută adulții, cere permisiunea să ia jucăria unui prieten, împarte o ciocolată. Politețea se manifestă și în respectul față de bătrâni, respectând regulile de conduită în locurile publice și respectând eticheta.           

            La trainingul „De ce amabili”, au descoperit, că respectând bunele maniere, și fiind manierați, viața e mai colorată e mai frumoasă, plină de conținut și sens. Aici reușesc să obțină rezultate remarcabile, contribuind la schimbarea unor atitudini și comportamente.

            Prezentarea tradițională ne-a fost de mare folos, pentru că a mobilizat copii să evalueze cunoștințele despre amabilitate și situațiile legate din context. A mai contribuit să inițieze discuții despre amabilitatea în diferite cazuri, la ce servește, să argumenteze, etc.                                                                          

            Nelipsite au fost dezbaterile, prezentarea desenelor, declamarea versurilor și tălmăcirea proverbelor.

            Credem într-o lume mai bună. Credem că avem datoria de a ajuta la formarea a tuturor copiilor cu care putem interacționa. Credem că putem transmite valorile noastre prin puterea pe care o avem ca instituție. Credem că, alături de părinți, putem modela.

            La un începu de an, bun venit în lumea ideilor, lumea oportunităților, lumea noilor provocări „manierate”! Și de această data am invitat copii să ne cunoaștem mai bine, să le fim alături  ajutându-i să pășească cu încredere, în orice clipă, pe cărările vieții de zi cu zi manierați si bine educați. Aici găsim răspunsuri pentru dilemele cu care ne confruntăm la acest subiect; adevăruri universale despre politețe, etichetă, amabilitate, prin aceasta înţelegându-se o bună comunicare între noi – cei responsabili de dezvoltarea armonioasă a copiilor. Sperăm că cele propuse la acest Serviciu bun și util, vor avea continuitate în orice situații, la școală şi acasă, pentru ca balanță să fie mereu echilibrată, pentru a nu crea confuzii în lumea lor, pentru a fi „zâna bună”, (sau magicianul), care are o baghetă fermecată şi care face minuni. E important ca efortul nostru să se regăsească în acest serviciu. Cu speranța că munca noastră, cu vocația dăruirii, va influenta destine şi caractere, cultivă atitudini şi comportamente.