vineri, 5 februarie 2021

Cum ne comportăm în transportul public?

Tatiana Donțu, șef sector, Filiala „Transilvania”

     „Cineva se împinge, cineva miroase a parfum și cineva jumătate din acest timp se odihnește pe piciorul vecinului cu un baston-umbrelă”…. Șirul poate fi continuat, dar ce totuși trebuie să facem în transportul public pentru a fi pasagerul perfect? Anume acest subiect l-am discutat la ședința Serviciului „Turnirul amabilităților”.

Fiecare persoană este învățată din copilărie adevărurile comune: să cedeze loc bătrânilor, să nu facă zgomot, să respecte spațiul altcuiva. Dar, după ce s-au maturizat, mulți din anumite motive uită regulile de conduită în transportul public. Încălcările nu sunt amendate sau aduse în judecată. Doar o privire reproșabilă sau o remarcă a unui vecin de scaun poate deveni o pedeapsă.

Transportul public este, în primul rând, un loc public. Și, desigur, există reguli și norme de comportament. Până în prezent, recomandările s-au schimbat puțin, relațiile s-au simplificat, când tinerii cedează loc în mod necesar pasagerilor mai în vârstă și doamnelor cu copii. Așa-i, astăzi, pasagerul decide singur, dacă trebuie să fie politicos și cuminte cu el, sau să rămână nemișcat. Se mai respectă bunele maniere? O întrebare firească, în contextul actual al reproșurilor îndreptate spre noi adulții, învinovățiți de prea multă indulgență, afecțiune, lipsă de autoritate și de educarea unor copii răsfățați. Dar, oare, prin înlocuirea vechilor tehnici de cultivare a supunerii, ori ascultării – pedeapsa, bătaia, recompensa – cu noul val de educație bazat pe înțelegerea nevoilor și iubire necondiționată, se vrea anularea regulilor de bună purtare? Nicidecum Nu!

Bunele maniere se predau în „cei șapte ani de acasă”, iar procesul de auto învățare ar trebui să continue o viață! Bunele maniere nu sunt despre cum ținem în mână cuțitul şi furculița, ci mai degrabă despre educație cu blândețe, stare de bine, politețe, respect față de ceilalți şi față de natură. Și anume acest motiv, sau arta de a ne comporta în societate, ne-a impulsionat să desfășurăm activitatea următoare la Serviciul „Turnirul amabilităților”. Iar de data aceasta am avut ca subiect comportamentul în transportul public, adică „Cum ne comportăm în transportul public?”, cu agerii, harnicii, inventivii elevi ai cl. a III-a „C” de la școala prim. nr. 83 „Gr. Vieru” și învățătoarea lor Regina Stolearenco. Nu banal, ba dimpotrivă, bunele maniere sunt un subiect care nu ar trebui să lipsească din nici un plan de dezvoltare personală. Felul în care ne salutăm reciproc, modul în care stăm la masă, punctualitatea la întâlniri, importanța igienei personale, calitatea conversațiilor cu cei din jur, atenția cu care îi tratăm pe membrii familiei, pe colegi și pe vecini, „banalele” formule de politețe și modul în care știm să ne comportăm pe stradă, la școală, la biserică și, mai nou, în mediul virtual – toate aceste detalii ne reprezintă. În funcție de aceste lucruri, oamenii pe care îi întâlnim (regulat sau întâmplător), își formează o părere despre noi, dacă avem sau nu „cei șapte ani de-acasă”.

La activitatea noastră am specificat, că cunoaștem foarte bine că exista reguli generale de eticheta care funcționează tot timpul, si că exista altele specifice fiecărei situații. Și este important să cunoaștem elementele de bază ale bunelor maniere, indiferent de locul în care mergem. Important este că încă odată Serviciul nostru îndrăgit, a atins unul din aspectele ce țin de bunele maniere: de la comportamente în situații complexe la modul în care călătorim în transportul public manierat. Atunci când ne deplasăm cu ajutorul mijloacelor de transport în comun, trebuie să avem în vedere, că politețea față de persoanele necunoscute și respectarea unor reguli de bun-simț, sunt esențiale pentru ca toată lumea să călătorească agreabil.

Bunele maniere s-au înrădăcinat într-un sentiment uman profund, care tinde spre o armonie între comportament și etică, între frumusețea caracterului uman și moralitatea sa. Da, omul manierat este un om cu bun-simț, un om care își respectă cu sfințenie cuvântul dat, are principii morale ferme, noblețe sufleteasca, stimă față de sine și de ceilalți, este blând, răbdător, conciliant și lista poate continua. Un astfel de om este, în adevăratul sens al cuvântului, agreat de toată lumea. Pentru că după o anumită vârstă – o vrem sau nu – cei din jurul nostru se așteaptă de la noi să ne comportăm civilizat oriunde și oricând. Un comportament civilizat, în care să se țină cont de elementarele reguli de bună purtare, ar elimina veșnicele discuții care se poartă în mijloacele de transport în comun.

            Din motive de siguranță, educație generală, educație și dezvoltare a unui sentiment de tact, fiecare persoană trebuie să cunoască nu numai regulile drumului, ci și eticheta comportamentului în transportul public. Pentru a nu pierde nimic și a nu deveni parte la conflict, trebuie să avem un concept general și să urmăm regulile politeții. Comportarea trebuie să reflecte gradul fiecăruia de cultură și de civilizație, naturalețea și cumsecădenia. Un om educat este un om care lucrează frumosul, un om care știe ce își dorește, are cei șapte ani de acasă.

            De asemeni, i-am motivat pe copii prin întrebări, prezentându-le tradiționala prezentare, le-am mărturisit că toți oamenii de bună credință ar trebui să fie amabili, puternici în spirit și empatici la durerea, situația, problema altora.

Încântați de informațiile aflate despre comportamentul în transportul public, spre final, elevii curioși au relatat informații, prezentat desene, etc. Toți participanții au fost surprinși, că un elev a accentuat regulile de comportament în transportul public pe timp de pandemie, și în taxi, căci s-a remarcat faptul, „e taxi, am plătit fac ce vreau”… Nuuu! Și în taxi e obligatoriu de respectat bunele maniere!

Bunele maniere nu ne învață numai cum să ne comportăm în societate, ci ne arată și câteva însușiri de caracter necesare unui trai armonios. Ne arată cum sa fim altruiști sau modești prin intermediul unor sfaturi simple, dar care trebuie respectate riguros pentru o bună aplicare și astfel un efect durabil. 

În concluzie, bunele maniere sunt indispensabile atât pentru societatea noastră cât și pentru dezvoltarea noastră ca oameni. Elevii au fost foarte activi şi interesați de această temă necesară, utilă, actuală.