luni, 1 februarie 2021

O frumoasă sărbătoare pentru Măria Sa, Cititorul

 Angela Olărescu, șef Filiala „Hristo Botev”

De mai mulți ani Biblioteca „Hristo Botev” se bucură de o colaborare rodnică și deosebită, atât cu poeta Renata Verejanu, cât și cu organizațiile pe care distinsa scriitoare și activist civic le conduce. În acest an, Biblioteca „Hristo Botev” are în portofoliul de reuniuni inedite un evantai de evenimente originale și atât de necesare pentru cititorul de toate vârstele: simpozioane, mese rotunde, lansări de carte etc. Poate că nu atâtea câte și-ar fi dorit, ținând cont de restricțiile perioadei de pandemie, ci această colaborare frumoasă are ca obiectiv mereu Cititorul, consumătorul de carte, de cultură, de servicii pe care o bibliotecă publică le poate oferi chișinăuienilor, și nu doar.

În acest context, evenimentul de la început de an 2021 (sfârșit de ianuarie) a fost cu totul deosebit. Revista „Micul Prinț”, în parteneriat cu Biblioteca „Hristo Botev”, a oferit o sărbătoare pentru Măria Sa, Cititorul. Au fost desemnați învingătorii concursului „Cei mai frumoși și talentați prinți și prințese, cititori ai Revistei Micul Prinț”, învingătorii concursului fiind publicați în îndrăgita publicație. Acești „ambasadori ai lecturii” s-au dovedit a fi elevi, profesori și părinți, oameni de creație de la Bălți, Râșcani, Edineț, Ocnița, Codru, Mereni, Dubăsari, Chișinău, Giurgiu (România) etc. Toți cei care oferă „un zbor înalt Revistei „Micul Prinț” s-au bucurat de o sărbătoare plină de poezie, cântec, aprecieri cu foarte mult suflet, de o atmosferă caldă și prietenoasă. După compartimentul de înmânare a diplomelor ce confirmau premiile obținute, a unui splendid recital de poezie al premianților, de laude și felicitări adresare învingătorilor, - veni Marea surpriză: a fost prezentat și înalt apreciat primul număr din 2021 al Revistei „Micul Prinț”, învingătorii concursului descoperindu-se în paginile și chiar pe coperțile unicei publicații de cultură pentru tinerele talente, editată pe hârtie de înaltă calitate, color. Prima copertă e înfrumusețată de deținătorul Premiul I, Ilian Simionica, elev în cl.VI la Liceul „Mihai Eminescu” (Bălți), desemnat și Reporterul Revistei „Micul Prinț” pentru capitala de nord, coperta a II – de Lidia Ciubuc, cunoscută bine în lumea muzicii în calitatea sa de pianist și compozitor. Premii au primit Sorin Badan (Chișinău), Andreea Miron (Varatic, Rîșcani), venită personal cu mama sa, și admirându-se îndelung în pagina de mijloc a revistei. Printre premianți e și Sofia Bolea elevă cl. III de la Școala Primară nr.12 (Chișinău). Laureați fiind desemnați Ulia Țurcan și Petru Porcireanu.

Renata Verejanu, în calitatea sa de jurnalist și editor al Revistei „Micul Prinț” deja 28 ani (din 1992 până în prezent), a vorbit despre eroii care editează atâția ani minunata revistă, Colegiul de redacție, care muncește fără a avea vreo susținere financiară de undeva, despre tinerele talente de pe toate continentele lansate de această publicație, despre cei care s-au bucurat să apară pe coperțile revistei: pe prima copertă – un prinț, pe a doua copertă – o prințesă, conform concepției revistei, despre pagina tânărului cercetător, pagina editorului, paginile „Microfonul Liber”, „În lumea lui Lucian Blaga”,  „Eminescu să ne judece”, „Poezia în viziunea artiștilor plastici”, „Eroii adevărați, învățătorii” etc. Renata Verejanu trecu succint prin istoricul publicației: prima revistă cu adevărat liberă și independentă de după proclamarea independenței Republicii Moldova, cu statut de ONG, publicație care a acoperit un gol enorm în procesul educațional și cultural al acelor ani, când nu se edita nici o publicație pentru copii și adolescenți, și azi având un rol important în educația și promovarea tinerei generații.

Autorul proiectului Daniel Verejanu, la fondarea revistei fiind elev în clasa a II, azi magistru în Relații Internaționale, exeget blagian și redactor șef al Revistei „Micul Prinț”, își exprimă încântarea că de la proiectul său au pornit alte proiecte grandioase cu numele de Micul Prinț: Festivalul-Concurs Internațional al Talentelor Lumii „Micul Prinț” (1993-prezent), proiect îndrăgit și cunoscut și la UNESCO (Paris) și la Consiliul Europei (Strasbourg), proiect care a lansat la nivel național și internațional peste 50 mii de tinere talente de pe toate continentele, apoi al treilea proiect Balul Micului Prinț, desfășurat zeci de ani la Palatul Național, și iată că veni și al patrulea proiect cu numele de Micul Prinț, care ademenește cititorii în lumea fascinantă a publicațiilor culturale, a cărții. Și toate au pornit de la revista care, la prima vizită a președintelui republicii în SUA, găsi Revista „Micul Prinț” pe o masă la Casa Albă, această publicație fiind unul dintre primii ambasadori ai culturii noastre în lume.

Felicitând și apreciind laureații concursului, poeții Victor Ciobanu, Petru Hasnaș, Natalia Mazîlu Miron (Rîșcani), Anatol Caraman (Mereni, Anenii Noi), poeta și traducătoarea Svetlana Grigoriev (Codru) au recitat poezii și au dăruit învingătorilor din cărțile lor de versuri, Ana Pagur, interpreta de origine bulgară, a cântat din cântecele folclorului bulgar, culese de ea în localitățile din sudul Moldovei.



Veronica Hasnaș Simionica (publicist și medic, de la Bălți) în discursul său a avut câteva gânduri adresate anume poetei și editorului Revistei „Micul Prinț”: „Așa a vrut Bunul Dumnezeu, că anume Dvs, Distinsă Doamnă Renata Verejanu, să fiți binecuvântată ca să plăzmuiți și să cultivați frumosul și să contribuiți la întărirea unui fundament de nădejde în istoria culturii naționale. Aveți o mulțime de proiecte care adună mari personalități, creatori de frumos de pe întregul Mapamond; proiecte pentru oameni de diferite vârste, platforme unde oferiți posibilitatea multor talente  să-și manifeste darul, dat de Putere Divină; proiecte pentru tinerele talente, cu care, într-adevăr, după cum s-a menționat aici, ați completat un gol imens în cultura și educația generației în creștere. În rândul artiștilor deja se vorbește de „Generația Micului Prinț”. Vă admirăm și Vă apreciem aportul, dedicația și sufletul depus în tot ce faceți. Vă mulțumim pentru străduința și hărnicia Dvs, pentru dragostea de oameni, de copiii noștri. O mare personalitate, Dvs, asemeni unei mame grijulii, ați știut întotdeauna cum să îmbinați calitățile omenești cu cele profesionale. Și lumea vă răspunde cu mult respect și popularitate, atât aici, acasă, în Moldova, cât și peste hotarele ei. Sunteți un izvor nesecat de idei creative, pe care știți să le implementați cu succes, spre bucuria tinerei generații, în numele unui viitor prosper. Felicitări, Distinsă Doamnă, pentru proiectele realizate de-a lungul anilor, identificarea și promovarea tinerelor talente, necunoscute lumii până la participarea lor în proiectele Dvs, mai precis, până la atingerea lor cu bagheta fermecată a Domniei Voastre”.

Cu un mesaj de felicitare către toți participanții la reuniunea unică, de la început de an, pe timp de iarnă, subsemnata, Angela Olărescu,  șefa Bibliotecii „Hristo Botev”, a menționat că toate evenimentele desfășurate în colaborare cu poeta Renata Verejanu (membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, președinte al Uniunii Internaționale a Oamenilor de Creație), sunt evenimente complexe, constituite din mai multe compartimente, nespus de originale, unul fiind continuitatea celuilalt, cu participanți din diferite localități ale republicii, și chiar de peste frontierele ei. Iată că și lansarea Revistei „Micul Prinț” din acest an, ajunsă la a 80-a ediție, a adunat copii talentați, oameni de creație: poeți, interpreți, compozitori, artiști plastici,  publiciști, dar mai ales cititori, care sunt premiați pentru atitudinea și dragostea lor de lectură, de carte, de poezie. Deși sala de lectură a bibliotecii e una încăpătoare, nu văd nici un scaun liber, or, s-au adunat cei mai frumoși și talentați „prinți și prințese”, tinerii cititori ai Revistei „Micul Prinț”, destăinuindu-mi sincer bucuria. Revista „Micul Prinț” este o oglindă, ce poartă o voce a nenumăratelor evenimente desfășurate de poeta Renata Verejanu și structurile societății civile pe care le conduce acest minunat om de creație, om de cultură unic în spațiul românesc, care și în perioada pandemică globală este enorm de productivă, căutând să salveze lumea de fricile și depresia comună în care alunecă societatea.

A urmat o sesiune de autografe și pe cărțile de poezii, și pe revista proaspătă, adusă de la Tipografia „Universul”, poze cu învingătorii originalului Concurs al cititorilor Revistei „Micul Prinț”, cu poeții cu care s-au întâlnit laureații premiați.