luni, 22 februarie 2021

Pentru armonie între copii

 Lidia Cîssa,

bibliotecar, Filiala „Hristo Botev”

         Programul de lectură „Chișinăul citește 2021” la Biblioteca „Hristo Botev” a fost lansat de curând prin prezentarea cărții „UF!” de Ionela Hadârcă, desfășurată în data de 19 februarie împreună cu preșcolarii de la Academia copiilor „FasTracKids”. Aceasta este prima carte a  tinerei autoare, a actriței Ionela Hadârcă. Cartea este scrisă cu multă dragoste față de copii, lor fiind și destinată, reprezentând un minunat îndrumar ce are menirea de a ajuta copiii să conviețuiască mai armonios, mai duios cu frații și surorile sale mai mici și să fie fericiți alături de ei. În carte sunt incluse întrebări care îi frământă pe mulți copii atunci când în familie apare un bebeluș, răspunsurile date le vor fi de folos copiilor ca să se înțeleagă mai bine între ei, să se bucure unii de alții. Cartea este foarte captivantă atât pentru copii, cât și pentru părinții lor, după cum pe bună dreptate au remarcat mulți dintre cei care au citit-o, plus la toate cucerește prin limbajul său simplu și plin de umor. Ilustrațiile din carte redau cu mult har conținutul textului respectiv, fiind  executate cu multă măiestrie de către Leonid Gamarț, care a creat în duet cu autoarea o minunată carte pentru copii.

          Copiii cu interes au ascultat fragmentele lecturate din carte, spre exemplu, răspunsurile la întrebările:  De ce vor frații și surorile mai mici să aibă animăluțe? Ce poate învăța fratele sau sora mea de la mine? Sau cum se leagă șireturile? La ce servesc minciunile? ș.a. Au aflat multe lucruri interesante despre bebeluși, spre exemplu cum apar în familie, de ce uneori sunt atât de dulci, iar alte ori sunt foarte enervanți. Au participat activ la discuția pe marginea celor povestite și citite. Au povestit despre frații sau surorile sale mai mici, mărturisind tuturor cum se numesc, câți ani au, cum se comportă, ce problemuțe le creează, ce fac împreună. Unii au recunoscut că până acum nu prea știau cum să procedeze cu ei în unele momente, dar după ce am citit fragmentele respective din carte au înțeles ce trebuie să-i învețe și că va fi foarte interesant să-i învețe multe lucruri folositoare și foarte distractive. Însă sunt lucruri pe care trebuie singuri mai întâi să învețe să le facă bine, de exemplu să facă un avion sau o corăbioară din hârtie, să-și lege rapid și corect șireturile ș.a. Au vorbit cu multă căldură despre animalele de companie pe care le au în familie și care le sunt adevărați prieteni, au mărturisit cum le îngrijesc, cum se distrează împreună, ce șotii fac. Din carte au aflat cum să-și îngrijească mai cu multă atenție și râvnă prietenii săi patrupezi, urmând exemplul altor copii.

          Prezentarea cărții „UF!” de Ionela Hadârcă a demonstrat că lucrarea este pe placul copiilor și va fi foarte utilă pentru a construi relații armonioase între copiii din sânul unei familii, va contribui la crearea unor  familii unite.

          Lectură plăcută, dragi tineri utilizatori și părinți ai copiilor! Cu siguranță nu veți regreta, dacă veți citi această carte, veți  primi o mare satisfacție și veți prelua și o mulțime de sfaturi bune și utile.